fredag 30 oktober 2009

Favorit i repris

Fredag full av favoriter och ett underligt 10-årsjubileum. Favoritvännen L, favoritchokladpudding, favoritmusik, favoritfilm på tv (Smala Sussie), favoritfrisyr och mitt i alltihopa en mycket trött och förvirrad gök. Imorgon ska jag sova i flickrummet, sist jag sov där sov jag i 11 timmar, jag siktar på en repris. Over and out.

Tvåändsstickning - Vad är det och vad ska det vara bra för?

Jag får många frågor om tvåändsstickning. Många undrar vad det är, andra förstår inte vitsen med det och många många suckar lite trånande om att det ser så svårt ut. Jag tänkte att jag skulle försöka svara på några av frågorna och avliva några myter kring tvåändsstickning.

Vad är tvåändsstickning? En mycket gammal stickteknik som varit utbredd i mellansverige (Dalarna, Värmland, Härjedalen och Jämtland) med sin höjdpunkt kring sent 1800-tal. Tekniken har så klart funnits i hela Sverige och våra grannländer (främst Norge) men nu känns det som att den är ganska hårt förknippad med Dalarna.

Speciellt för tekniken är att man stickar med två trådar (två ändar från samma nystan, en utifrån och en från mitten) och att man stickar varannan maska med varannan tråd. På så sätt bildas en snodd på avigsidan. (Se bilden här nedanför.) Man har garnet i höger hand och kastar det över stickan istället för att lägga det över vänstarhandens pekfinger och plocka upp det med stickan.

Nästan alla som stickar tvåändsstickning är överens om att det går långsammare än vanlig stickning även om man är en van stickare. Frågan som ofta kommer är den rätt naturliga Vad är så speciellt med tvåändsstickning att det är värt det?

Jag kan bara svara utifrån mig själv. Många tycker att man bevarar ett kulturarv genom att lära sig tvåändsstickning och föra kunskapen vidare. Det håller jag med om till viss del men jag stickar först och främst tvåändsstickning för att det är så grymt roligt och att det ger ett utseende som man inte kan få till med vanlig stickning. Ytan blir mindre elastisk och påminner mer om vävt tyg därför är det tex. lättare att brodera på ytan. Genom att man använder sig av två trådar kan man få till ytmönster (krus) som inte går att göra med någon annan teknik.

Vantar blir dessutom bra mycket mer slitstarka och varmare eftersom de blir både täta och "dubbla" av de två trådarna.



En annan anledning till att jag verkligen gillar den här tekniken är att det blir bra mycket snyggare att sticka flerfärgsstickning på det här viset eftersom det inte bildas några flotteringar på baksidan. (Vågvantarna är färdiga och ni ska snart få se dem i ett FO-inlägg.)



En fråga som brukar komma är; Är det inte väldigt svårt?
Jag brukar alltid svara Nej. Jag är redigt trött på alla "fintanter" som går omkring och sprider ut att allt är så svårt hela tiden. Alla kan lära sig tvåändssticka precis lika mycket som alla kan lära sig att sjunga eller steka pannkakor. Sen är det inte säkert att alla fastnar för tekniken men det är ju en helt annan femma.
Bästa sättet att lära sig är att lära sig av en annan person, antingen via någon kurs eller av en person som kan. Jag lärde mig av min underbara fröken när jag gick min textilutbildning för snart tio år sen och efter att jag lärde mig grunderna har jag fortsatt att lära mig själv med hjälp av böcker och att testa och prova.
Jag vill verkligen avliva en anan myt kring tvåändsstickningen som seglivat lever kvar. Jag vet inte hur många gånger som jag hört påståendet att man måste ha z-tvinnat garn när man tvåändsstickar.
Löjligt struntprat och enligt mig bara ett sätt för "fintanterna" att behålla den lite exklusiva mystiken kring tvåändsstickning. Det ska inte bara vara rysligt svåååååårt att sticka, nej det ska dessutom vara svårt och dyrt att få tag på material.
I tvåändsstickningsbibeln, Tvåändsstickat vackert slitstarkt varmt av Birgitta Dandanell, står det inget om att man måste ha z-tvinnat garn, det står att garnet ofta var z-tvinnat förr och att man kunde då beställa z-tvinnat garn från Dalarnas museum. Modellerna i boken är uppstickade i Bergås vanliga s-tvinnade garner.
Jag säger alltid på mina kurser att man ska välja garn som man tycker om i färger och kvallitéer som man gillar.
Jag stickar både i z-tvinnat garn och i vanligt s-tvinnat och ärligt talat har jag aldrig någonsin märkt någon skillnad.


Slutligen vill jag ger er lite inspiration i form av lästips och länkar.
Boken som gäller är just Tvåändsstickat av Birgitta Dandanell. Gå och låna den på biblioteket och uppfylls av inspiration och vördnad inför alla makalösa stickade plagg som formats av arbetande händer för mer än 100 år sen av människor som hade helt andra förutsättningar än vi har nu.
Tvåändsstickningen finns ju så klart också på nätet och ni ska få tre tips av mig.
Först ut är KAL-bloggen Vi två i sommar där samlas många tvååändsstickerskor och delar med sig av färdiga resultat och inspiration.
Sen måste jag länka till två utav mina stickidoler.
Först ut är Kristina som stickar de mest fantastiska traditionella vantar man överhuvudtaget kan fantisera om med tydliga drag av folkkonst och stort hantverkskunnande.
Min andra länk går till Mamma P som alltid får mig att le. Hennes frodiga yllebroderier och dalasvärmerier gör mig alltid imponerd och glad. Hon har dessutom publicerat en tvåändsstickningsskola på sin blogg.
Jag hoppas att ni blir sugna på att läsa och lära er mer om inte annat så hoppas jag att jag har svarat på några av alla era frågor.

onsdag 28 oktober 2009

Potatistryck








Det blev potatistryck och kladdkaka. Och promenad i hösten. Trycket ska bli en duk, mostern ska bara fålla den först.


Tårta på tårta

Antingen är den här vanten bara för mycket eller så är det helt perfekt. Kanske är den både och.

Många frågar via kommentarerna och mail om vad det här med tvåändsstickning egentligen innebär. Jag har tänkt att jag ska skriva ett litet informativt inlägg så småning om. Kanske tom imorgon. Ikväll startar min kurs. Till er som undrar om den kan jag iaf svara att det är jag som är kursledare och jag har kurser genom SV och den här är fulltecknad. Jag håller till i södra dalarna med mina kurser men tvåändsstickningskurser finns över hela landet. Mitt tips är att kolla upp studieförbunden och hemslöjdsföreningarna.

Nu ska jag förbereda inför en kreativ förmiddag med två höstlovslediga barn, vi ska mjukslöjda och baka. Kanske lyckas jag lura ut dem i naturen också. Hösten glöder verkligen idag.

tisdag 27 oktober 2009

Morgonens maskor


Tvåändsstickning Dödergökstyle.

måndag 26 oktober 2009

Inspirerad måndag

Min tvåändsstickningskurs börjar på onsdag så idag sorterar jag mitt garnlager i jakt på inspiration. Vi får se om det blir vantar av alltihop eller om det kan bli något annat också. Mycket krus och mycket flerfärgsstickning ska det bli i alla fall.
Jag har länsat biblioteket på inspirerande stickböcker också.

Min LYS har garnrea och titta vilken härlig fluffig hög med ekoull som följde med mig hem.
En uggletröja tror jag att det ska bli minsann.


söndag 25 oktober 2009

Vintertid

















Vintertid. Ute är ljuset lika grått som alltid så här i skarven mellan oktober och november.Inne är det segt och sömnigt. Jag tänder ljus och lagar mat, stickar lite på en ensam strumpa till mannen. Funderar på att sova middag. Idag är det en sån dag.




lördag 24 oktober 2009

Leafy blue socks

Mönster; Leafy green socks av Ruth Greenwald (ravelry länk). Jag fick det här mönstret i ett mixa och matchabyte av Ulrika förra sommaren och jag har varit jättesugen på att sticka dem enda sen dess men det har inte blivit av förns nu. Sockorna blev en födelsedagspresent till min mamma och det var jätteroligt att ge bort ett par lite mer arbetade sockor och ändå gick det väldigt fort att sticka dem. Jag har gjort några små ändringar, jag stickade vanlig 2X2 resår de första varven av mudden för att den ska hålla in lite och jag lät den snygga rätstickade linjen följa med ner på hälen.

Garn; Sponsorgarn från fäbodhelgen, Idena robust 1 1/2 nystan gick åt till ganska långa skaft och korta fötter.

Stickor; 2,25 mm favoriterna från knit pro.















fredag 23 oktober 2009

Ett ofarligt beroende


Två reapåsar med tulpanlök blev det och vi som bara skulle köpa hundmat. Jag har ett svårt urartat beroende av vårlökar. Det var svårt att hitta några centimeter jord som inte redan innehöll diverse tulpaner, krokusar, scillor, hyacinter, påskliljor mm. men det gick. Vi måste verkligen flytta till en större trädgård, men inte förns efter juni då mina senblommande tulpaner blommat över.

onsdag 21 oktober 2009

Jag skulle vilja ha lite hjälp

Hej alla fina bloggläsare, tack för alla läsvärda och gulliga kommentarer!

Jag behöver lite hjälp och jag hoppas att det finns någon där ute som har en aning om vad jag snackar om. Jag behöver mer garn till min ullcentrumtröja. Jag har inget batteri i kameran just nu men det är alltså den randiga tröjan som finns i något inlägg längre ner här.
Jag skulle behöva 2 härvor till av ullcentrumgarnet i en färg som jag gissar är karamell. Förgarnet ser iaf ut som mitt garn och det heter karamell.

Problemet är att jag inte hittar den färgen i någon webbshop som jag känner till som säljer ullcentrumgarn. Nu sätter jag mitt hopp till er kunniga och garnsamlande läsare.
Har ni sett 2-trådigt ullcentrumgarn i färgen karamell i någon webbshop?
Eller har ni kanske 1 eller 2 härvor hemma som ni skulle vilja sälja till mig?
Jag betalar självklart porto och ett vettigt pris.

Snart är det nämligen höstlov för den här göken och jag planerar att spendera det badandes i ullgarn och stickning och då skulle det passa bra att sticka klart en randig färgglad ullcentrumtröja med linsgrytevibbar.

Tack på förhand bästa gulliga ni!

måndag 19 oktober 2009

Mörk måndagsmorgon

Loppisfynd från i lördags (och lördagen före det inser jag nu). Massor med knappar i pärlemo, ben, trä, glas, porslin och metall. En kopp från Indiska som kostade nästan lika mycket som den gjorde från början men som ändå känns som ett fynd nu när mornarna blir mörkare och mörkare och behovet av te oändligt.

Jag är lite låg och väldigt trött. Därför vet jag inte hur mycket det kommer att bloggas en tid framöver. Kanske blir det precis som vanligt eller mer sporadiskt. Det får framtiden utvisa.

lördag 17 oktober 2009

Candle Flame krage

Mönster; Mitt eget fast jag sneglade lite på candle flame cowl på ravelry. Sen räknade jag ut allt själv och gjorde en variant av candle flame mönstret med omslag istället för att få lite hålig spetskänsla på kragen. Knapparna loppisfyndade jag idag och det blev perfekt med turkosa knappar till den här underbara mörkt chokladbruna färgen. Det här var en underbar och lyxig stickning jag tror att den kommer att användas mycket flitigt nu i höst.

Garn; Två nystan Debbie Bliss Baby Cashmerino. Å du ljuvliga fantastiska garn!

Stickor; 3,25 mm (mitt favorit nummer verkar det som.)















fredag 16 oktober 2009

Mål med helgen

  1. Att inte påbörja någon ny stickning.
  2. Sova minst 8 timmar varje natt.
  3. Blocka min candleflame krage.
  4. Sticka klart minst två projekt.
  5. Gå på loppis.
  6. Dricka glögg med vännen L.
  7. Lyssna på popmusik.

torsdag 15 oktober 2009

Trött torsdagskväll

En randig raglankofta i uppifrånochner-modell ser dagens ljus i soffhörnet medans Krister Henrikssons röst fyller rummet med Harry Potter och trygghet.
Garnet är 2-trådigt växtfärgat svenskullgarn från garn&choklad-paketet och 2-trådigt sektionsfärgat Ullcentrumgarn från fäbodhelgen.
Jag kan inte bestämma mig för om jag tycker om det eller inte.

onsdag 14 oktober 2009

Så är det



Sover för lite, tänker för mycket. Sparkar i nya lövhögar på gamla kända gator. Borde klä mig som en 30-åring. Borde diska direkt efter maten. Skriver långa blogginlägg och raderar. Känner mig gammal. Lyssnar på Markus nya skiva(or). Ler åt texten. Bakar en potatis, saknar min morfar.

tisdag 13 oktober 2009

Orange och mjuk Calorimetry

Mönster; Calorimetry igen. Den här gången lade jag upp bra mycket färre maskor och använde mest mönstret som en mall. Den blev jättefin och mysig och varm mot öronen. Riktigt rolig stickning.

Garn; Gedifra akona färg 7721. Garnet fanns med i sponsorpåsen från fäbodhelgen och det är ett jättemjukt blandgarn med bla ull och alpaca, nästan ett nystan gick åt. (Dvs. nästan 50g.)

Stickor; 4 mm.
















Jag fick mitt Garn & Choklad-paket idag. God mörk choklad och värmande ull. Tack så mycket okända Garn&Choklad-vän. Det fanns inget brev i paketet och avsändarnamnet hade blivit oläsligt i posten. Jag hoppas att du läser det här så du ser att paketet har kommit fram.




söndag 11 oktober 2009

Calorimetry


Mönster; Calorimetry från Knitty. Supersnabbt och välskrivet. Jag älskar formen och funktionen som den får av de korta varven och kanske att jag börjar förstå tekniken bakom. Men jag måste nog sticka ett par till innan jag kan ge mig på något svårare med korta varv.
En liten fråga dyker upp hos mig när jag ser bilderna av min Calorimetry och bilderna på Knitty. Blev inte min väldigt bred? Ändå har jag använt betydligt tunnare garn och tunnare stickor än vad mönstret säger. Den här är till min syster (hon har önskat sig ett pannband) men den ser kanske knasig ut på henne eftersom hon har kort hår. I sånna fall behåller jag den för den var väldigt gosig och skön att ha mot öronen. Nästa jag gör ska vara mindre bred, ska försöka räkna ut hur det ska gå till.
Garn; Debbie Bliss Baby Cashmerino i en lite murrig lila färg. Vilket underbart garn, jag är helt såld. 28 g gick åt.
Stickor; 3,75 mm