måndag 30 november 2009

Harika igen

Okej suddig bild. Okej dåligt ljus. Okej fel färger. Men hallå?! Min Harika-socka växer.

Ingenting någonsin

Det är en konstig dag idag. Känner mig tom och sprängfylld på samma gång. Minns saker som hände för länge sen. Saker som kanske aldrig hände. Lyssnar på samma sånger men tänker ut nya slut. Om jag blundar känns allting overkligare än vanligt.

söndag 29 november 2009

Adventsljus även om alla brinner på en gång. Imorgon får riktiga staken leta sig ner från förrådet, idag har jag varit på IKEA hela dagen och nöjer mig med en mugg av den godaste glöggen under filten i soffhörnet. Ljusstaken är nyfyndad och nymålad (igår kväll efter lussebullsbaket), amaryllisen i fina krukan fick jag i present av mina kursdeltagare. När jag tänker efter är allt utom den och glöggen loppisfynd. Vackrare och miljövänligare än allt IKEA-pynt i världen. (I alla fall i mina ögon.) Nu ska jag bara andas och njuta av stillheten och lugnet här hemma.
En god första Advent önskar jag er alla!




lördag 28 november 2009

Loppisfeber

Jag har varit en flitig loppisbesökare den sista tiden, det har resulterat i helt galna fynd av vilka några kommer att presenteras här. Några andra ska bli presenter och ytterligare någon väntar på det perfekta fototillfället. (Som aldrig verkar infinna sig nu för tiden.)
Glasfat gör någonting konstigt med mig, de är så magiskt vackra på något sätt. Jag har särskillt fastnat för den här bulliga enkla blommiga modellen. Med lite tålamod kan man för väldigt billig peng skaffa sig en ganska ansenlig samling. Min börjar bli så stor att den inte riktigt för plats i våra köksskåp längre, iaf inte på ett naturligt sätt. Men jag använder dem allihop med jämna mellanrum. Blir man någon gång bjuden på tårta hemma hos Dödergök är risken stor att man blir det på glasassietter. Från övre vänstra hörnet och sen medsols; Lite större tallrik fyndad idag för 3 kr, Två likadana fynd från förra helgen (jag har fler likadana sen tidigare) också för 3 kr styck, Pyttelitet och supergulligt fat som flyttade hem hit för några helger sen (det är verkligen jättelitet fast det inte framgår så bra av bilden, tänk dig att de andra är i kaffefatsstorlek) 5 pix fick jag betala och jag var glad hela dagen sen.

De här fynden (och här snackar vi riktiga fynd) gjorde mannen förra helgen. Det är alltid roligt att hitta delar av serviser som vi redan samlar på. Fem stycken djupa Briljant från Rörstrand för 10 kr styck i jättefint skick, bara lite slitet guld. Mannen har 6 st djupa tallrikar efter sin farmor och det var början till vår samling, vi har köpt några tallrikar här och där och det är alltid lika roligt att hitta fler. Tre små djupa och två stora djupa Royal från Uppsala Ekeby Gefle kostade också 10 kr styck och de är i toppskick. Vi köpte våra första Royal-tallrikar till vår bröllpsmiddag så det känns lite extra roligt att samla på dem. Jag är så glad över att vi valde att köpa gamla tallrikar till vår bröloppsmiddag på det viset känns det som att vi köpte en present till oss själva och varje gång jag ser en ny ensam tallrik på en loppishylla tänker jag på våran fina dag.
Mitt mål är att kunna duka för 12 personer med samma servis om jag nu vill det. (Det är så fint att blanda också.) Just nu spanar jag efter flata tallrikar.



Min syster köpte en så fin citruspress i glas här om dagen och jag blev helt kör i den här i porslin idag, 10 kr känns väldigt överkomligt. Jag är en bruksföremålsperson. Rena prydnadsgrejer är inte min påse, jag tycker om saker som är både vackra och användbara och det här är en typisk sån grej.



En hel påse med diverse mandelmusselformar och dyligt blev också min idag för 10 kr. Några ska jag baka i, några andra ska min mamma få och de som blir kvar ska få vara ljuskoppar till någon tjusig juldukning.




Julgransljushållarna för 15 kr styck kan nog kanske inte räknas som något riktigt fynd (jag vet inte vad de kostar i storstaden men förr i tiden kunde man köpa dem för 50 öre styck här i stan) men jag drabbades av stort habegär och 7 stycken slank med. Så kan det gå när inte haspen är på.
Nu borde jag egentligen adventsstäda så att jag kan använda mitt fina loppisfyndade adventspynt men jag tror att jag hellre tar en promenad i semiljuset som råder ute. Ikväll ska jag och systerdottern baka lussebullar och lyssna på Frank Sinatra (det sistnämnda vet hon inte om än men jag tro inte att hon har någonting emot gamle Frank så länge hon får äta hur många bullar hon vill.)




fredag 27 november 2009

Harika (Eller snarare Eureka!)

Plötsligt händer det! Sent igår kväll trillade poletten ner och jag förstod hur man gör den vridna kanten till Harika socks. Det som förut varit helt omöjligt. Är det inte konstigt så säg?
Det här är nog den vackraste sockan någonsin, jag är helt betagen av mönstret. Nu ska jag unna mig en timmes lyxig stickning med Chet Baker i öronen innan fredagsbestyren pockar på. Ikväll ska symaskinen fram vare sig den vill eller inte.
Jag önskar er alla en fridsam fredag så här på gränsen till advent.

onsdag 25 november 2009

Tvåändsstickade vågor

Mönster; Vågorna kommer från Gotland, vanten kommer från mig. Tvåändsstickad med två trådar bottenfärg och en tråd mönsterfärg. Vanten har ett enkelt mönster med kedjegångar på mudden och en rak enfärgad tumme. Långsam stickning med ganska stort uppehåll mellan den första och den andra vanten. De har varit färdiga länge nu och jag har väntat på det rätta fototillfället men eftersom vädret aldrig verkar vilja ge med sig får det här duga så länge.

Garn; Z-tvinnat handfärgat ullgarn från Sannsticks som bottenfärg. Massor med olika färger och fabrikat av broderigarner i havstoner till vågorna.

Stickor; 2 mm strumpstickor, huga vad tunnt och eländigt det känndes ett tag.










Lunchbloggning

En hög med tvåändsstickat väntar på slutmontering. Ikväll är det slutfinnishen som gäller på kursen, finliret. Kul.
Ett utav helgens loppisfynd har redan hittat sin plats som fruktfat. Ett stort uppläggningsfat från Gefle i liknande serie som den vi samlar på för ynkliga 60 kronor. Det välkända loppispirret for genom kroppen när jag såg det. Så vansinnigt vackert i alla sin enkelhet.
Nej nu ska jag tillbaks till jobbet, ska bara hugga en av apelsinerna på vägen. Ikväll återkommer jag med mer tvåändsstickat.








tisdag 24 november 2009

Att tända ett ljus

Vad trött jag är på detta eviga mörker nu. Jag har massor med roliga grejer att visa er både stickningar och loppisfynd men det är alldeles för mörkt för att fota. Imorgon på lunchen kanske.

Ikväll bakar jag banankaka med choklad och kryddor till avslutningen av min tvåändsstickningskurs. Jag fäster en del trådar också och stickar klart en tumme. Jag har tre par tvåändsstickade vantar och ett par tvåändsstickade sockor att blogga om så småningom. Bara ljuset återvänder så.

Det finns så mycket som jag vill göra, så många promenader jag vill gå så många maskor som vill bli stickade och så många böcker som vill bli lästa. Nu längtar jag efter jullov. Och solen.

söndag 22 november 2009

Dödergök hjärta Dalarna


Idag har jag varit på Dalarnas muséum i Falun, åk dit du med vettja!
Dalamålningar, dalahästar och mycket mycket tvåändsstickat. Dessutom väldigt god bönsoppa på Kopparhatten. Nu har jag massor med nya idéer och mycket mys och glädje att plocka fram när det behövs. Nu ska jag dricka glögg och äta lokalproducerad grönmögelost med mannen, mycket bra avslutning på en mycket bra dag.

fredag 20 november 2009

Dagens lek

Örhängen; nya loppisfynd, sjal från London present från vännen L, prickig tröja Gudrun Sjödén, nyklippt lugg.

Gardin; linnepläd (???) på rea från H&M, ny stor loppisfyndad burk som ljuslykta, milt doftljus från Sia, loppisfyndad stjärnljusstake, tändsticksask från Sofieros presentbutik, hängande värmeljusstjärna från Indiska.
Så ja nu har jag lekt både modebloggare och inredningsbloggare på en och samma gång, dags att återvända till tvätten.

tisdag 17 november 2009

Äntligen lite ljus i mörkret

Äntligen har jag hittat ett projekt som gör mig glad och varm. (Det har varit lite tungt på sista tiden med nytt jobb och Novembermörker.) Tvåändsstickad vante med o-mönster i M&K babyekoull.
Själv såg jag så här pass pigg ut i morse så kanske har det vänt. Jag hoppas på det för nu kommer ju min favorittid på året, advent! Det finns så mycket som jag vill göra och jag hoppas att orken återvänder i samma takt som inspirationen rinner till.


Nu blir det en pepparkaka, väldigt mycket te och ett par varv till på vanten.
Kram till er alla! (Ni som väntar på mailsvar får tyvär vänta lite till men svar kommer så småningom.)

lördag 14 november 2009

Novembermys

Så här mysigt blev det igår, men det blev inte bara te och läsning, jag började också på min julklappsstickning. Eftersom vissa julklappar är hemligare än andra kommer jag att lägga ut dem på ravelry först och efter jul blir det ett julklappsrace här på bloggen.
Så här är November som allra bäst. Nyponsoppefest med systerfamiljen. Vi hann med en blöt promenad och en ganska omfattande loppisrunda också med obligatoriska fynd. En bra lördag på det hela taget.

fredag 13 november 2009

Tinnitus i hjärtat




Jag är tom på ord. Så är det ofta på fredagarna, alla ord har gått åt under arbetsveckan. Kvar är bara suddiga tankar och önskningar inför helgen. Tankar om glögg och tio timmars sömn. Önskningar om att bli klar med någonting, få någonslags ordning och något avslut. Om tio minuter kommer hundarna hem och jag är inte längre ensam med katten. Ska tända en brasa i kakelugnen och ägna mig åt en sak i taget, dricka te och läsa Sent i November fast det fortfarande är tidigt.


onsdag 11 november 2009

Se mig i mitt gula öga

Klickas upp på egen risk.

Ensam hemma med katten. Alldeles för många stickningar utspridda över alldeles för liten yta. Äter fil och kanelmüsli till middag. Lyssnar på Hello Saferide, sjunger med med hela kroppen. Trött men full av energi, glad men vemodig. Formar framtidstankar medans jag blundar lite i soffan. Min cirkelkofta har fått en ärm och jag har fått en vagel i ögat. (Därav det gula ögat på bilden. Obs! ej vaniljsås utan salva.) Saknar och längtar. Har plats för många i hjärtat.


tisdag 10 november 2009

Tvåändsstickning på en tisdag

Det här ska jag ägna mig åt ikväll. (Det blir suddiga eftermiddagsbilder i veckorna ett tag fram över.) Kursträff tre av fem. Mycket krus blir det och idag lite flerfärgsstickning.
Rosa vante nr 2 är påbörjad, det blev rosor också, inte bara törnen och blad.


Kyrkvantar till mig själv med massor av pynt.


Krusiga sockor till systerdottern med mycket julkänsla. Jag börjar faktiskt få lite julstämning.
Lyssnade på julsånger med Frank Sinatra på lunchen men nu är det Morrissey som gäller och fiskgratäng.


måndag 9 november 2009

Dis och dimma






Måndagsord till söndagsbilder.

söndag 8 november 2009

Tå upp!


Mönster; Mitt eget standardsockmönster med istickad häl den här gången från tån och upp. Fjärde paret strumpor till mamma den här hösten. Perfekt avkopplande trötthetsstickning i soffan på kvällen när man egentligen är för trött för att sticka men samtidigt för rastlös för att inte göra det.
Garn; Bara restgarn, kaffe fasset regia i två olika varianter, idena robust och fabel. Skvättar helt enkelt.
Stickor; 2,5 mm för omväxlingens skull.













fredag 6 november 2009

Fredag!

Prickig och busig, fniss i gymnasiebiblioteket. Fredagen börjar bra och ska sluta ännu bättre med middag och bio. Puss på er alla!

onsdag 4 november 2009

Vinstrik gök

Jag har vunnit! Inte bara en gång utan två. Jag blev helt toklycklig när jag insåg att jag hade vunnit stickameras rosabandet-tävling. 110 g ren och skär lyx från Chili Gredelin (kashmir/silke) i en mycket mer livfull och vacker rosa färg än vad mina gråvädersbilder ville visa. Det ska bli en sjal det är ett som är säkert, måste klura lite på vilken det ska bli.

I sommras vann jag en tävling hos 50talsjakten och förra veckan kom min vinst i brevlådan. Boken är fantastiskt rolig och inspirerande, mycket mer min vintagestil än boken som jag köpte själv och lottade ut för ett tag sen. Tack fina Libby för vinsten!
Det var allt från den här lunchbloggande göken för tillfället, ikväll är det tvåändsstickningskurs igen så imorgon kanske det blir lite tvåändsstickningsbilder.

måndag 2 november 2009

Måndag i November




Kommer hem från jobbet, kokar gröt, diskar, äter en satsumas. Lyssnar på Fairytale of New York med Håkan och Plura, tänker att jag tycker om det enkla i livet. Som varm ull mot kall sten.