måndag 30 augusti 2010

70-tal




Det blev inga vantar, 126 g plus en snutt restgarn från Ullcentrum får bli en Weavers Wool mini shawl istället.


söndag 29 augusti 2010

Färg!

Jag gissar att det är fler än jag som har en sån här hemma, en provcirkel från en växtfärgningskurs. Min härstammar från min textilutbildning och börjar få ganska många år på nacken. Metallringen har jag redan slaktat till en dörrkrans för något år sen och nu börjar jag fundera på vad man kan göra av garnerna. Det känns liksom lite onödigt att de bara ska ligga där i en låda. Skulle jag inte minnas de där rökinpyrda dagarna nere vid sjön bättre om jag gjorde någonting av garnet istället?

Jag har lagt ut garnerna som jag tycker att de passar istället för i "rätt" ordning, dvs det är inte säkert att alla renfanabad ligger tillsammans osv. Min tanke är att nysta mig ett nystan där jag kan ta en tråd innifrån och en utifrån och sen sticka någonting randigt. Förmodligen ett par vantar eller halvvantar det beror på hur mycket garn det blir i slutändan.
Jag vet att jag sett samma idé någon annan stans så jag ska inte ha alla credd själv, men är inte det här en alldeles förträfflig söndags-syssla?


fredag 27 augusti 2010

App lapp sa att du knapp...

Jag fick faktiskt iväg mitt paket fast det är lite kaos här. Det är underbart bra kaos men ändock är jag inte så pålitlig och punktlig för tillfället. Snart snart ska jag berätta vad allt handlar om.

Jag måste bara tacka för alla kommentarer om mina tvåändsstickade halvvantar. Jag blir jätteglad och lite generad. Tack så mycket alla fina!
Hoppas att alla får en mysig helg. Jag tror att jag ska försöka plocka lite svamp och kanske sy någonting. (Knappfodralet gav mersmak.)

torsdag 26 augusti 2010

Julotta


Mönster; Eget enkelt tvåändsstickat med kedjegångar och mönster av o:n på mudden, ett rött avigt varv som utropstecken och randig hand. Avslutad med antik pärlemoknapp och röd knäppögla. Inspirerat av vinter, snö och julotta. Tvåändsstickningen känns väldigt rolig igen och nästan lite spännande, jag använder bara restgarner just nu och det inspirerar till att tänka nytt.
Garn; Det röda är en snutt Bergå broderigarn från loppis, det grå är rester av z-tvinnat från kampes och det naturvita är rester av Wålstedts tvåändsstickningsgarn (som ju alla vid det här laget vet att jag inte gillar, vantarna blev kliiga som tusan). Bara garn som låg i botten av stickkorgen.
Stickor; Strumpstickor 2,75 mm.








onsdag 25 augusti 2010

En kofta knappar...eller snarare åtta!

Mitt knapp-paket från knappbytet på Stickamera har kommit. (Och jag som inte skickat iväg mitt än, men det kommer jag har fortfarande tid på mig.) Knappbytet hette ju "En kofta knappar" men Lisa hon har drämt till med mer än så, inte mindre än Åtta koftor knappar. Jag blev så glad när jag såg det prickiga paketet och ännu gladare när jag öppnade det. Favoriter just nu är det två gula knapparna längst upp till vänster. Se dessutom hur imponerande hon har matchat knapparna med den fina gömman som ska få gömma någonting fint och viktigt så småning om. (Kanske knappar rent av.) Tack Lisa! (Och tack för det klockrena skrattet du bjöd på också!)

tisdag 24 augusti 2010

Finska fynd

Det här är min enda finländska shopping (om man bortser från ett halvkilo djungelvrål som inte ens tog sig till Sveriges strand) och jag är väldigt nöjd mede den. Mannen och jag tillbringade en förmiddag i Vasa och allra trevligast hade vi på hantverkshuset/matstället Loftet. Vi tittade på schysst finskt hantverk och fikade svingod hjortronkaka. Det fanns väldigt mycket fint att handla men jag var lite snål och kom bara hem med ett par örhängen och ett litet mönsterhäfte.
Örhängen i sann Dödergök-stil. Tänk om man hade fått göra så här schyssta emaljgrejer i slöjden?!

Mönsterhäftet innehåller 5 mönster till traditionella Österbottniska tröjor. En guldgruva rent utav.



För tillfället är jag smått besatt av Korsnäströjor och det fanns materialsatser att köpa för ca 3000... Inte riktigt min grej (jag kan ju inte ens virka liksom) så jag köpte häftet för 20 kr och tänkte öva mig på ett mobilfodral eller ett par vantar eller nåt så länge. Men håll med om att tröjan är tjusig! (Bry er inte om pojkstackarn bara han kan inte rå för att det är 80-tal och tröjan är för kort i ärmarna.)


måndag 23 augusti 2010

Finast i hela världen

Det är en fin dag idag ska ni veta. Min lilla gris är frisk igen. Det har varit så sorgligt och hemskt att jag inte velat skriva om det här i bloggen. Jag har faktiskt inte velat tänka på det alls (fastän jag inte kunnat tänka på någonting annat). Men nu är hon friskförklarad och pigg som en lärka igen, eller kanske snarare som en valp. Jag är så tacksam och glad.

(Tidigare i sommras upptäckte jag en knöl i Mejas ena armhåla som visade sig vara en juvertumör. Men lyckligtvis var den godartad och de fick bort alltihop vid operationen.)
Fler hundbilder finns på gökungebloggen idag.

söndag 22 augusti 2010

Hej då sommar!

Nytt restgarnsprojekt i vinterfärger som gjorda för en julotta. Jag har sagt hej då till sommaren nu. Det gör inget. Jag tror att hösten 2010 kan bli riktigt bra.

lördag 21 augusti 2010

Före och efter



Jag har alltså klippt mig dårå.

fredag 20 augusti 2010

En gång popflikka numera kulturtant-sjal




Mönster; Eget påhitt, stickad från nacken och ner, ökad i sidorna på alla varv men i mitten bara på de räta. Randig i mina allra finaste restgarner och avslutad med en liten volang. Kan viras många varv runt halsen. Jag har faktiskt inte blockat den utan vara tvättat den och sen slätat ut den när jag hängde upp den. Jag ville ju liksom ha kvar krullet på volangen.
Garn; rester som sakt. Grönt handpaintedyarn lace i färgen mustard, ljusrosa Madame från Chili Gredelin och fluffig rosa mohair som jag älskar färgen på men aldrig lyckas sticka något vettigt av.
Stickor; 3,5 mm addi lace
Och visst har jag blivit lite rödhårig sen sist...










tisdag 17 augusti 2010

Tvåändsstickade halvvantar i rosa och vitt











Mönster; Eget, jag behövde något tvåändsstickat att visa på min improviserade kurs och det slutade i de här vantarna. Väldigt enkelt mönster som kom under arbetets gång. För en gångs skull stickade jag båda vantarna samtidigt för att garnet skulle räcka. Jag är lite nykär i dem och med andra ord väldigt nöjd.
Garn; Enbart rester. Vitt z-tvinnat från Kampes, mörkgrått z-tvinnat från Kampes, ljusgrått z-tvinnat från Kampes, rosa handfärgat z-tvinnat Kampesgarn från Sannsticks och lite mörkare rosa Lucca Fino.
Stickor; 2,75 mm strumpstickor.




Finland som jag minns det























Det regnade nästan hela tiden och jag fick urinvägsinfektion och frös om fötterna. Men bilderna ser idylliska ut och jag älskar min man väldigt mycket.





måndag 16 augusti 2010

Made in Finland





Tre stickningar fick följa med till Finland och två kom hem färdiga men oblockade. Här är de fortfarande ganska pågående. Fler bilder kommer imorgon.

Hemma

Jag är hemma igen nu. Ville bar säga det. tack för alla mail och kommentarer i min frånvaro. Snart ska här uppdateras, måste bara vila lite först. Sen vore det ju bra om det slutade gunga också.

torsdag 5 augusti 2010

Den viktigaste packningen


Jag har startat en resestickning, eller egentligen startade jag en tvåändsstickning för jag lovat Lisa att lära henne. Men den passar väldigt bra att ta med mig på semestern. Fast i den här takten är de snart klara så jag måste ta med mig någonting mer. Jag har en halvfärdig sjal också som hänger med men jag är sugen på någonting nytt och spännande. Ett par kluriga sockor kanske. Eller en ny sjal. En sak är då säker, det ska bli så skönt att avskärma sig från yttervärlden ett tag, ta dagen som den kommer umgås med mannen och bara njuta av sommarens sista dagar.
Hoppas att ni också passar på att njuta och när vi ses igen kommer jag att vara en saltstänkt och utvilad gök.

onsdag 4 augusti 2010

Finfrämmande

Igår var det stickträff i Gökboet. Tre fina damer på väg upp till Malung på stickläger stannade till här under äppelträdet och pratade och stickade och åt mat och stickade lite till. Det var fint. Hoppas att ni får det riktigt roligt och fridfullt uppe i skogen, Ulrika, Ida och Lisa. Själv åker jag till den finska skärgården och sitter på en kobbe i en vecka så det blir inget Malung för mig. Avis är jag ska ni veta men jag tror att vi får det bra vi med i den stora tystnaden i de tusen sjöarnas land.

Om någon vet någon rolig garnaffär i Vasa får ni gärna tipsa mig.

Visst fick jag fina knappar av Lisa?! Urtjusiga!

tisdag 3 augusti 2010

Februarikofta i Augusti

Mönster; February Lady Sweater, storlek medium med vissa förändringar bla kort puffärm och färre ökningar över ryggen. Jag älskar utseendet på den här koftan, precis en sån jag ville ha. Lite galet är det ju att sticka två bruna kortärmade koftor i samma garn men de ser så olika ut att det gör inget. Tre fina vintageknappar hittade systerdottern på en loppis och kvinnan där blev så impad av att hon kunde skilja ut de som var gjorda av pärlemo så vi fick dem gratis. Den här koftan kommer jag att använda hur mycket som helst.

Garn; 400g brunt Heavens Hand

Stickor; 4,5 mm och 4 mm.















måndag 2 augusti 2010

Under arbetets gång...

Alltså vi vet att vi inte får ligga här, men det var ju sååå mysigt!

söndag 1 augusti 2010

Kalas












Systern och systersambon fyller år tätt ihop och de blev firade tillsammans idag. Jag hade sytt ett lapptäcke och vimplar och bakat en tårta. Den superfina dukningen stod systern för.