lördag 28 mars 2015

Tre par strumpor

 Jag har stickat tre par strumpor de senaste veckorna och jag är nöjd som 17!

Mönster; De lila är Embossed leaves socks från boken Favorite socks, det här är mitt tredje par så det måste ju var ett favoritmönster. Jag är väldigt svag för löv på strumpor. De här påbörjade jag redan i höstas och de låg länge som ett UFO men jag stickade klart dem i ett nafs när jag väl bestämde mig för det.

De båda andra paren är stickade från tån och upp. Jag har lagt upp med Judy's magic caston och hälen är Fleegle's heel och jag har kommit fram till att det är min favoritmetod för tå-upp strumpor. Den blir inte bara fin utan den sitter också väldigt bra på foten. Lätt att memorera är den också och det är alltid en fördel eftersom strumpor är den ultimata tv-stickningen för mig och då är det skönt att slippa sitta och snegla på ett mönster.

Garn; De lila är bara restgarner, jag har stickat var annat varv med en enfärgad mjuk lilagrå och var annat med en melerad lila/rosa/blå. Det blev väldigt bra och det syns inte ens att jag stickat med två olika garner. Till hälen använde jag en snutt ljust syrenlila.

De regnbågsfärgade är också totala restgarnsockor, huvudgarnet är ett handfärgat självrandande garn jag fick av Eddy i Stickameras restgarnsbyte  (som Eddy färgat själv!) och så har jag fyllt på med andra rester för att förstärka regnbågskänslan.

De rosa/grå/vita är jag sjukt stolt över, de är nämligen mitt första par vuxensockor i handspunnet garn! Jag har alltså spunnit garnet själv på min slända. Galet egentligen. Fibrerna kommer från Limmo design och det är en BFL/nylon-blandning, perfekt för sockor! Garnet är navajo-tvinnat för att jag ville behålla de vackra mjuka färgskiftningarna. Garnet blev lite tjockare än vanligt tunt sockgarn och sockorna blev så himla mysiga, riktiga raggsockor.

Stickor; 2,25 mm till de båda tunnare paren och 3 mm till de handspunna.









onsdag 25 mars 2015

Alla behöver en turban

 Mönster; Det här blev min tredje och sista VM-mössa och här känns det som att jag verkligen hittade rätt. För visst är det så att alla behöver en turban? Den absolut stencoolaste och mest flärdfulla typen av mössa. Jag är galet kär i min.
Hur gjorde jag då? Jo jag stickade en lång remsa i patentstickning (tror att jag la upp 17 maskor) och så vek jag ihop den och sydde efter det här mönstret Turban twist hat (ravelry länk). Det viktiga är att den blir tillräckligt lång för att kunna vikas på det sättet som mönstret beskriver.

Garn; En härva av ljuviga Iloyarn alpacka handspun från Organic knitters i den mellangrå färgen. Det här garnet är som en dröm och dessutom är det producerat på ett både miljö och människovänligt sätt. Gillade det väldigt mycket.

Stickor; 5,5 mm







fredag 20 mars 2015

Roliga och spännande nyheter!

Äntligen kan jag avslöja en spännande nyhet för er!
Jag har under de senaste månaderna jobbat med en mysteriestickning till Stickamera och nu är det äntligen dags att släppa den första ledtråden!
Jag kan avslöja så mycket att det är en socka det handlar om och det är en del i min lilla hyllningskollektion till nordisk sticktradition som jag startade med mitt gratismönster Petter.
I samma anda har jag döpt dessa mysteriesockor till Marit efter Marit Björgen och hela mönstret andas nordisk sticktradition, färg och stickglädje. (Namnet hintar lite om att även det här mönstret är en flirt med vårt kära grannland i väster.)

Mönstret passar en damfot i storlek 36-40 och stickas i tunt sockgarn med en sträckning av ca 400-420 m/100g på stickor 2,5 mm eller de stickor man behöver för att få rätt stickfasthet.
Sockan stickas i två färger och du behöver kunna sticka runt, räta och aviga maskor, läsa ett diagram, enkel spetsstickning, flerfärgsstickning, ökningar och minskningar samt sy ihop en tå med maskstygn. 

Gå in på stickamera.se och läs om hur du gör för att delta i mysteriestickningen!
Superfina kit med garn och mönster finns nu i Ostbitens webshop
Det ska bli så spännande att se era mysteriesockor växa fram!

Ha en fin fredag!

 Erika

onsdag 18 mars 2015

Ufo:n och pågående projekt

Jag kom på mig själv med att ligga och tänka på mina projektpåsar här om kvällen när jag inte kunde somna. Det brukar vara ett tecken på att det är dags att rensa upp bland mina pågående projekt och UFO:n. Jag tycker inte om när jag har för mycket som ligger, jag blir stressad och oinspirerad av för mycket garn och för många projekt. 
Därför tog jag tag i och avslutade i rask takt två par sockor och ett par vantar som nu ligger och väntar på blockning. Men det var ju inte alla mina projekt så i morse gjorde jag en djupdykning bland alla påsar för att se vad jag egentligen har på gång. 
Det här är alla mina stickningar. Min nyss påbörjade Nancy-kofta, två par tvåändsstickade vantar och ett par lövmönstrade strumpor. Helt okej på det hela taget. Strumporna vill jag avsluta innan jag påbörjar någon ny strumpstickning, de har legat för länge nu. 
Mina riktiga UFO:n hittade jag längt ner i min förvaringspåse, mina tragiska virkprojekt. Den längst upp ska bli en dyna någon gång i en icke bestämd framtid. De längst fram i bild skänkte jag helt spontant bort mot porto på instagram så de är nu påväg till någon helt annan. Det var dagens bästa beslut. Påminn mig om att jag aldrig ska påbörja några afrikanska blommor igen! 
Mitt sista virk-UFO kände jag däremot att jag ville bli klar med. Det är en liten bebisfilt i väldigt lyxiga restgarner. Jag påbörjade den i höstas någon gång men fastnade vid monteringen. 
Men efter bara några timmars jobb är den monterad och klar (till och med alla trådar är fästa)! Snart har jag istället för en trasslig hög med projektpåsar en gigantisk trave med projekt som ska blockas och bloggas. Men det är inget jag kommer att ligga vaken på nätterna och tänka på! 

måndag 16 mars 2015

Trassel

Mina rundstickor har sedan länge växt ur sina förvaringar och den senaste tiden har situationen blivit ohållbar. De har bara legat som ett ormbo på mitt skrivbord och det om något tar verkligen död på inspirationen. 
Hur kul är det här liksom?
Nej i morse fick jag nog och drog fram symaskinen. Två timmar senare har jag ett jättefodral där alla mina rundstickor får plats, en storlek för varje fack och plats för eventuella nya inköp. 
Hurra och så vidare! Nu kan jag hitta exakt rätt sticka på 30 sekunder, tjoho!

fredag 13 mars 2015

Sy, sy, sy

Jag har börjat sy lite så smått igen och det är verkligen så roligt. Det var tokigt länge sen jag sydde kläder och nu mjukstartar jag med lite bebisbrallor och bodys. 
Jag har mest använt mig av återbruk. Jag har nämligen en hel hög med Gudrun Sjöden kläder i trikå av hög kvalité som fått någon fläck eller nåt hål när de tvättats ihop med vassa dragkedjor. Nu omvandlas de istället till färgglada barnkläder. 
Fast uggletyget köpte jag nytt och muddväven. Tänker att jag ska bygga upp en liten stash av tyg så att jag kan sy när andan faller på. De två mönstren jag använt hittills kommer från Stoff och Stil.
Och titta så fint de passar det lilla fadderbarnet! 

måndag 9 mars 2015

Platser kvar på tvåändsstickningskurs 11/4!!! Skynda fynda!

Det är nu hög tid att anmäla sig till min heldagskurs i tvåändsstickning 11/4 i Östra Granhammar utanför Örebro. Vi går grundligt igenom tekniken och du får alla hjälp du behöver för att kunna sticka ett par vantar/halvvantar enligt dina egna önskemål. I kursen ingår mitt grundmönster för tvåändsstickade vantar, lunch, fika och massor med härlig inspiration.

Passa på nu eftersom det här är det sista kurstillfället som jag har inplanerat 2015!!!

Här finns en länk till anmälan och mer info annars går det också bra att gå in på ostbiten.se och klicka er vidare för att anmäla er. Hoppas att vi ses!


söndag 8 mars 2015

VM-mössa nr 2

 Mönster; Nästa mössa ut i skid-VM KAL:en är ett eget påhitt. Jag la upp ett gäng med maskor, stickade några förkortade varv så att mössan blir lägre bak i nacken. Sen formade jag någon form av öronlappar genom att göra minskningar på båda sidorna. (Syns tydligt på bild nummer två.) För att den inte skulle påminna för mycket om någon slags nattmössa från medeltiden la jag till lite häng och en knopp upptill. Mössan är väldigt tunn och finstickad och det gillar jag och modellen är så där lite lagom knäpp för att passa mig men jag är ändå inte helt kär i den av någon anledning. Fast jag tror att den kommer att bli flitigt använd på hundpromenaderna hur som, för den är himla skön.

Garn; Inte riktigt ett nystan Sandnes Alpakka/Silke i färgen Cox.
Supermysigt garn som jag gärna stickar med igen. Ja och så lite Alice från Juno fibre arts till uppläggningen.

Syickor; 2,25 mm till den lilla resåren och 2,5 mm till resten.



lördag 7 mars 2015

En liten kofta på stickorna

Jag stickar en kofta till någon annan än mig själv. Jag gillar den skarpt.
Supersoft i finfärgen "Pebble". 
Istickade ärmar fast uppifrån.
Och liten v-ringning. Snyggt!

torsdag 5 mars 2015

Mössa nummer 1 i skid-VM-KAL:en

 Mönster; Vi bestämde oss för att ha en liten möss-KAL under skid-VM i Falun jag och några kompisar. KAL:en fick en egen hashtag på Instagram och det var några fler som hakade på. Mitt mål med knit-a-longen var att jag skulle sticka mig åtminstone en ny mössa som jag trivs med.
Fast jag stickar så himla mycket och jag har stickat ett antal mössor genom åren så är det egentligen bara två stycken som jag använder i dagsläget, en grå och en lejongul Icing swirl hat av Ysolda. Så mitt mål var egentligen; hitta en annan modell av mössa att sticka människa!

Först ut blev det den här Drops-mössan som jag sneglat ett tag på, inte ofta jag stickar Drops nu för tiden men det här var det absolut inga fel på.
Jag stickade den större storleken men den blev ändå lite liten tycker jag. Jag gjorde också om toppen lite grann så att den inte bara skulle vara ihoprynkad för det gillar jag inte när mössor är.
Sen har jag också lekt runt lite med färgerna för att det skulle passa mina garner bättre.
Jo just ja, jag la till några korta varv på resåren så att den är kortare i nacken och hänger lite snyggare.

Garn; Massor av lyxiga små snuttar av restgarner.
Grå: Madelinetosh Tosh sock "smokestack"
Rosa: Colinette jitterbug "rio"
Turkos: Tjock filisilk från tant Kofta
Blå: Onion nettle sock yarn
Gul: Colinette jitterbug "wasabi squeeze"
Grön: Juno fibre arts Alice "cricket"
Vit: Drops alpacka

Stickor; 2,5 mm.

Om jag gillar den? Vi får se. Den är väldigt fin men kanske ändå inte riktigt "jag" men jag ska ge den en riktig chans.





onsdag 4 mars 2015

Ikebana shawlette igen

 Mönster; Ikebana shawlette (ravelry-länk) en riktig liten pärla till mönster. Jag stickade en sån här förra våren (också den i ljusblått konstigt nog) och jag blev helt kär i mönstret. I somras startade jag upp ännu en sjal efter samma mönster men av någon anledning så blev den liggande ända tills nu.
I original är sjalen väldigt liten men det blev en betydligt större storlek när jag stickade några fler rapporter av både mönsterdelarna, tyvärr var det så längesen jag stickade den största delen av sjalen så jag vet inte riktigt hur många extra rapporter jag gjort. (Jag tror att att jag gjorde 12 av det första mönstret och 4 av det andra mönstret innan kanten.)

Det här är min absoluta favorittyp av spetssjal, estnisk upprepande spets som bygger på geometriska former, rolig att sticka och vacker att bära.

Garn; Den allra finaste handfärgade ull/kashmiren från Sannsticks, det näst sista Sannsticks-garnet jag hade i mitt skåp. Färgen är mycket mer intensivt blåturkos i verkligheten och absolut inte blaskig men turkost var svårt att fota idag. Det här är ett utav mina absoluta favoritgarner för sjalar och jag har stickat minst fyra stycken olika i samma garn, de blir så lätta och luftiga och ljuvligt mjuka. Jag hade 3 härvor på 25g var och jag fick kanske 10 g över på slutet för jag vågade inte sticka en rapport till av mönstret innan kanten så det gick åt lite mindre än 600 meter till min sjal.

Stickor; Jag fick gå ner till stickor 3,25 för att det skulle bli som jag ville men det gjorde ju ingen för det är min favoritstickstorlek.