söndag 19 februari 2017

Garnrecension; Humble regards from Devon från Moods of colors

 Ibland får jag en fråga från något garnföretag eller någon stickboksförfattare/förlag om jag vill testa ett nytt garn eller recensera en ny bok. Om det är ett företag jag redan gillar eller en bok jag är nyfiken på säger jag ofta ja sen kan det ta ett tag innan orken finns att läsa eller garnet hamnar längst fram i stick-kön men någon gång så...
Ett garn som jag bara fick lov att kasta mig över på en gång är Moods of Colors nya icke-superwashbehandlade sockgarn 'Humble regards from Devon'.
Det här garnet är alltså något så ovanligt som ett sockgarn som inte är superwashbehandlat men som ändå innehåller nylon för hållbarhetens skull.
Jag är den första att erkänna att jag verkligen gillar ett rundspunnet stunsigt superwashgarn med mycket twist men det finns många fördelar, inte bara miljömässiga, med att välja ett garn som inte är superwashbehandlat. Ullen behåller mer av sina naturliga egenskaper, den både värmer bättre och man känner sig torrare i ett fuktigt obehandlat ullgarn, egenskaper som verkligen passar bra till ett sockgarn för vi vet ju alla att huvudsaken är att en håller sig torr om fötterna.

Garnet innehåller 80% Bluefaced Leicester (BFL) och 20% nylon och det är spunnet i Devon hos John Arbon Textiles och färgas av Gro i Värmland.

Jag blev helt kär i det här garnet, det är nästan overkligt mjukt och lagom luddigt. Det får en fin, mjuk gloria men maskorna blir ändå tydliga och mycket fylliga. Garnet är så pass fylligt att jag som stickar så miserabelt löst kunde sticka ett par sockor med 2,5 mm stickor fast garnet är 400m/100g och bara det var väldigt positivt. Sockorna värmer mer än "vanliga" superwashsockor, så pass mycket att det verkligen märks en skillnad. En annan fördel är att de här sockorna tightade till sig lite efter en försiktig tvätt och plantorkning till skillnad från superwashgarn som nästan alltid växer lite efter tvätt och användning.
Som vanligt har Gro som är färgaren bakom Moods of Colors lyckats med fantastiska, levande och klara färger. Precis såna färger som jag alltid förknippar med Moods of Colors, färgningen håller alltid hög kvalitet och Gro har den där lilla extra känslan för färger och hur de spelar mot varandra.
Jag har stickat mina sockor i; vitt ofärgat 'Angelic white moods', ljusgrått 'Sober grey moods', mörkgrått 'Rock solid grey' och gult 'Happy yellow moods'.

Mönstret är mitt eget privata och jag kallar det för Ingvild som en liten hyllning till mina favorit Ingvild Flugstad Östberg. De här sockorna blev så himla fina men något mönster blir det inte eftersom de är lite för lika mönster som redan finns.


tisdag 14 februari 2017

Längtan till Gotland igen

 Mönster; Längtan till Gotland (Ravelry länk) De här sockorna stickade jag före jul egentligen men de har varit väldigt svåra att fota och de här bilderna gör dem inte rättvisa heller men de får duga.
För att sockorna skulle passa mig har jag gjort om en hel del i mönstret men det var ju ett tag sen nu så jag minns inte allt. Jag la upp 64 maskor och stickade resåren sen ökade jag så att det blev en hel omgång till av mönstret, tror det blir 80 maskor någonting. Efter mönstret har jag minskat mig ner till 60 maskor så att inte hälen och foten skulle bli för stor och pösig.
Inspirationen till färgerna hämtade jag från ryska rosiga sjalar och jag tycker att de blev så himla fina och nu när jag äntligen fotat dem kan jag börja använda dem på riktigt.

Garn; Det svarta är Manduzana Andromeda i färgen Sirius så tjusigt glittergarn men helt hopplöst att fota. Det gröna och rosa är Manduzana sock i färgerna Salazar och kanske Hot Pink?
Det vinröda är Malabrigo sock och det klarröda är Easyknits Deeply wicked.

Stickor; 2,25 mm