lördag 14 juli 2012

Rörelse

Rörelser kan också vara att stå helt still, stanna upp mitt i vardagen, mitt i ett penseldrag och låta sig beröras.


Lyssna för Guds skull på First Aid Kit-systrarnas sommarprat och deras fantastiska version av Blues run the game.

6 kommentarer:

  1. Du har så rett!
    Nå ga du meg noe å tenke på...
    Ønsker deg en god helg.

    SvaraRadera
  2. Det var ett tag sen jag kikade in här eftersom semestern innebär surf på telefonen och då ser jag inte dina uppdateringar. Måste ändra på det. Ville ge dig en kram!

    SvaraRadera
  3. Tack för grattiset! Kul att du vill veta mer om mina höns, jag ska försöka bidra med så mycket jag kan.

    Ja, det är lite tunt med hönsbloggar, jag önskar också att det fanns fler. Jag kan rekommendera hemsidan www.alternativ.nu , där finns ett forum man kan läsa/skriva i och det finns massor av bra grundfakta om allt från hur man odlar åkerbär till hur man skor hästar (typ). :) Man kan också söka i forumet efter landskapstillhörig vilket är bra, för då kan man hitta likasinnade i närheten av där man bor.

    Vårt hönshus (som är uppbyggt som en egen vinterbonad byggnad inne i vår väldigt stora vedbod som är oisolerad) som vi har nu har 3 kvm golvyta samt en utegård på drygt 50 kvm. 10 kvm av dessa 50 kvm utomhus är under tak. Det är ståhöjd inne i själva hönshuset för mig (är 1,67 m lång). 3 kvm kan verka litet (och lite litet är det) men det är golvytan, och sedan är själva nyttjandenytan större för hönsen i och med att vi har sittpinnar med bajsplatta under placerat högre upp (och det gör att hönsen kan springa över hela golvet), ett par gamla huggkubbar att hoppa på och ett fönster med ett rejält tilltaget fönsterbräde att sitta på. Redena bygger ut från själva hönshuset och tar inte upp någon yta inne i hönshuset. (Det här är ingen lösning jag skulle rekommendera, det var väldigt trixigt att bygga.) Här inne bor för närvarande två tuppar och sex hönor och det är en tupp för mycket. :) Såhär års är hönsen mer ute än inne (de sover i princip bara inne), men på vintern är de ju inne betydligt mer. I övrigt har vi inrett med tre foderautomater (väggmonterade), en stor vattenautomat och en grönfoderskorg samt en kattlåda med vanlig sand (inte kattsand) där hönsen kan sandbada inne på vintern. En bra sida där man kan beställa fjäderfäsaker från är http://www.hogbergaab.se/ . Givetvis har Granngården etc. också, men Högberga har större utbud om man inte har en specialaffär där man själv bor.

    Forts följer...

    SvaraRadera
  4. Forts...

    Vi har en utegård till våra höns eftersom vi har väldigt mycket rovfågel (mest glador och vråkar men även örn) men även räv, mink och iller som gärna äter höns. Därför får de inte gå fritt även om det givetvis är det ultimata och det jag egentligen skulle vilja låta dem göra. Utegården även den lite inredd med sittpinnar på ett par ställen, korg för grönfoder (givetvis drar hönsen runt allt ändå) och vattenautomat.

    Eftersom vi har två tuppar som inte kommer överrens (och vi vill ha kvar båda - den du ser springa på bilden i mitt senaste blogginlägg är av okänd ras men ser ut som en typisk tupp, men vi har en jättefin svart brahmatupp också). Därför bygger vi ytterligare ett hönshus och det kommer att ha lite större golvyta, närmare bestämt på exakt 6,75 kvm. Det kommer att bli ett vinterbonat hus som är en egen byggnad i anslutning till vårt förråd/garage och dit vi kommer att dra in el. Det är tänkt att hysa brahmatuppen samt fyra-fem brahmahönor eller faverollehönor beroende på vad vi får tag på.

    Ett tips att tänka på när man bygger är att inte glömma att höns kan flyga och är duktiga på att hoppa. De gillar att hoppa upp och ner på t ex stubbar, ha sittpinnar/hyllor högre upp och upptäcka olika nivåer. Det gör det också mer spännande för dem, eftersom man kan gömma mat till dem på lite olika ställen för dem att upptäcka. Det låter lite fånigt, men de tycker att det är kul, och speciellt på vintern är det bra att ge dem lite stimulans så att de inte bara sitter och kurar.
    Det viktigaste tipset är ändå att bygga så praktiskt som möjligt så att det är lättstädat och lagom stort så att man själv kan röra sig inne i hönshuset utan att slå sig fördärvad. Är det inte praktiskt så är det inte roligt att mocka åt hönsen och luktar det illa är inte roligt för varken höns eller människor. Om du har möjlighet är det bra att kunna dra in el i hönshuset, dels så att man kan ha lite extrabelysning på vintern, men också så att man kan en värmelampa om det blir superkallt på vintern.

    Forts följer...

    SvaraRadera
  5. Forts...

    Vi har testat både kutterspån och torv som golvströ i hönshuset och kommit fram till att vi gillar torven bättre eftersom den dämpar lukten av hönsbajs och dessutom lägger vi den samt hönsbajset i en egen kompost och återanvänder hela härligheten i trädgården. Kutterspånet tar lång tid på sig att bryta ner, så för mycket sånt i trädgården blir lite tråkigt. Vi har dock spån i ett tjockt lager i redena, samt att jag brukar lägga ett tunnare lager på fönsterbräda/hyllor eftersom det gör dem lättare att hålla rena då. På bajsplattan är det torv som gäller då det tar död på lite av doften. Spån ser snyggare och renare ut, men torven är mer praktisk.
    Ett tips för redena: bygg dem så att de är lätta att göra rena (dvs se till att du fälla framkanten för att kunna skrapa ur hela redet då det kan bli både bajs och kraschade ägg där). Vi har bottnat båda våra reden med enkla bilmattor (Biltema har billiga som man kan klippa till rätt storlek) och sedan ett tjockt lager spån på det. Vi har hö/halm ibland, det är mer en smaksak men det är mer lättstädat med spån.

    Ojoj, vad jag babblar... :) Jag gillar att prata höns... Vad vill du mer veta?

    Det blev tre inlägg, för Blogger gillade inte att man publicerade för långa kommentarer! :)

    Lycka till med dina små kycklingar och med bygget!

    SvaraRadera
  6. Inspirerad av att det finns så få hönsbloggar har jag nu lagt in de inlägg jag skrivit om hönsen i en liten länklista i högermenyn på min blogg (scrolla ner lite så hittar du den). Jag är ju så klantig att jag inte har kategoriserat mina inlägg på bloggen, men nu kan man iaf hitta dessa utan större problem. 12 hönsinlägg har det blivit på ett drygt år som hönsägare, och det är för få! Jag tror att jag får ta och göra lite specialinlägg med bara höns... :)

    SvaraRadera