måndag 17 februari 2014

Glittertind

Det här är inte ett traditionellt mönster utan mer ett recept. Jag hade de här ingredienserna och utifrån det blev det en tröja. Har du några andra ingredienser får du kanske ett helt annat slutresultat.

Jag ville sticka en tröja med tydliga norska influenser till min systerson, så jag ägnade en förmiddag åt att plöja igenom alla tänkbara mönster på ravelry men jag hittade inget som passade det garn som jag hade hemma och inte heller i hans storlek. 
Därför bestämde jag mig för att göra ett eget mönster. 
Jag döpte det efter en av Norges högsta bergstoppar för ett av mönstren i oket påminner lite om berg med snöklädda toppar sen har jag alltid tyckt att Glittertind är så roligt att säga, ett namn jag blir glad av helt enkelt och glad blir jag också av den här tröjan.

Glittertind är en tröja som stickas nerifrån och upp med ett runt mönsterstickat ok. Den stickas i ett stycke och den enda monteringen som krävs är två små sömmar under ärmhålen som sys ihop med kitchenerstitch. Den passar bra på en 2-3 åring ( se angivna mått) men är också ganska lätt att anpassa till mindre eller större storlekar beroende på garnval och stickor.


Material: jag stickade min tröja i Rowan Cashsoft, ett garn som inte tillverkas längre. Stickfastheten är 26m/10cm på stickor 3,25 mm i slätstickning (OBS ej mönsterstickning utan mät över ett enfärgat parti).
Och garn med samma/ liknande stickfasthet borde fungera bra. Exempelvis Debbie Bliss Baby Cashmerino , jag tror också att tröjan skulle göra sig väldigt bra i ett mer klassiskt ullgarn.

Jag har använt mig av fyra färger men tröjan skulle bli lika fin i bara två eller tre färger. Till min tröja gick det åt allt som allt 187g garn så om du har 200g garn är du på den säkra sidan. 
Så här mycket gick det åt av de olika färgerna:
Rött ( tröjans huvudfärg) ca 100g
Mörkgrå ca 25g
Ljusgrå ca 25g
Vitt ca 50g
Stickor: 2,75mm till alla resårkanter och 3,25 mm till all slätstickning. Jag har använt mig av både strumpstickor ( till ärmarna) och rundstickor.  
Du behöver också lite restgarn och en bra trubbig stoppnål. 

 Ärm: Lägg upp 40m på sticka 2,75 mm och sticka runt i 2x2 resår i 4 cm. Byt till stickor 3,25mm och sticka 2 varv rätt, över nästa varv ökar du jämt fördelat till 48m. Sticka diagram 1, när diagrammet är färdigstickat har du 54m. Fortsätt att sticka slätstickning enfärgat i tröjans huvudfärg. Öka 2 maskor på vart 6:e varv tills du har 65 maskor. Öka så här: sticka 1 maska, plocka upp en maska och sticka den vriden, sticka tills 1 maska återstår på varvet, plocka upp en maska och sticka den vriden, sticka en maska. Ökningarna kommer samlat mitt under ärmen. Fortsätt att sticka tills ärmen mäter 26 cm, sätt de 6 mittersta maskorna ( tre på var sida om markören) på en tråd och låt resten av ärmen vila ( här är det bra om du har många stickor av samma storlek eller om du stickar med utbytbara kablar så låt en kabel sitta kvar i ärmen).
Sticka en till ärm på exakt samma vis. 

 Kropp: lägg upp 156m på stickor 2,75 och sticka runt i resår 2x2 i 4,5cm. Glöm inte att märka ut varvets början med en markör, det kan också vara bra att på en gång märka ut fram och bakstycke genom att sätta en markör även i andra sidan av tröjan, fram och bakstycke ska ha lika många maskor. Byt till stickor 3,25mm och sticka ett rätt varv samtidigt som du ökar jämt fördelat över varvet till 168m.
När arbetet mäter 6cm ökar du till 174m jämt fördelat över varvet. Sticka diagram 1, på varvet efter att diagrammet är slut minskar du 4 maskor, 2 i var sida, 1 på var sin sida om markörerna, 176m totalt. Fortsätt sticka enfärgat i huvudfärgen tills arbetet mäter 27 cm. På sista varvet sätts 6 maskor på en tråd i vardera sida precis som på ärmarna, alltså 12 vilande maskor totalt. 

 Ihopsättning av kropp och ärmar: Sammanfoga kropp och ärmar genom att sticka ett rätt varv med huvudfärgen. Börja med att sticka över maskorna från ena ärmen på rundstickan som du stickar kroppen med, sticka framstyckets maskor, sticka över maskorna från den andra ärmen och sticka bakstyckets maskor. 282m totalt.
Varvet kommer nu att börja bak på ena axeln.
Sticka 4 varv, över nästa varv minskar du jämt fördelat till 252m. Sticka diagram 2.
När du har stickat färdigt diagrammet för oket har du 63m.
Byt till stickor 2,75mm och sticka 2x2 resår, i slutet av varvet plockar du upp 1 maska så att du får 64m så att resåren går jämt ut. Sticka 6 varv resår och avmaska sen löst. 

 Sy ihop hålen under ärmarna genom att sätta maskorna på två stickor, 6m/sticka och sy ihop med kitchenerstitch (det finns många bra videos på nätet), detta gör att du får en osynlig söm.
Fäst alla trådar och blocka ut tröjan till angivna mått. 




Jag hoppas att mönstret ska vara lätt att förstå och att det inte innehåller några fel, men om det skulle vara något som är oklart eller fel så kontakta mig så ska jag försöka reda ut det. Bilderna på diagrammen är inte de bästa men jag ska försöka åtgärda det inom kort.
 Klicka upp bilderna på diagrammen för att se dem bättre. Alla maskor stickas rätt, kilen som sträcker sig över två rutor betyder att du ska sticka ihop två maskor = en maska minskad.

12 kommentarer:

  1. Herregud vilken vacker tröja!

    SvaraRadera
  2. Verkligen underbar. Jag som fick tag på Debbie Bliss Baby Cashmerino på syfestivalen just till en barntröja. Kanske får det bli en sån här.

    SvaraRadera
  3. Åh den är så himla fin! Tack! Ska se om jag kan räkna om till betydligt större size- eller har du själv funderat på en vuxenmodell?

    SvaraRadera
  4. Jättefin.

    Den skulle jag vilja göra, men tycker den verkar svår för mig får hålla mig till mina barnkoftor. Haha

    SvaraRadera
  5. PRECIS det mönster jag har letat efter!!

    SvaraRadera
  6. Visst blir man glad av både namnet, mönstret och den fina och duktiga fotomedellen!

    SvaraRadera
  7. Den tröja är verkligen jättefin. Och du är så generös som delar med dig av mönstret.

    SvaraRadera
  8. Den är så himla fin! Och du också som delar med dig av mönstret!

    SvaraRadera