tisdag 5 juli 2016

Det galna Korsnäsprojektet

 Jag kan knappast tro att det är sant men jag är i mål med Pers Korsnäs-tröja.
Rent otroligt egentligen.

Om det finns någon annan där ute som vill sätta tänderna i en egen Korsnäströja tänkte jag att jag skulle dela med mig av hur jag gjorde.
Till att börja med så finns det mönster på Korsnäströjor i flera böcker och väljer man att sticka efter ett mönster så är det ju bara att köra. Jag lånade boken "Färg och flärd med virkat" av Marketta Luutonen och Anna-Maija Bäckman på biblioteket och med hjälp av den och bilder från nätet ritade jag av gamla traditionella mönsterbårder.
Om man inte har virkat flerfärgsvirkning förut så rekommenderar jag att man läser på lite och övar lite innan, jag gjorde ett par vantar som prov. Virkningen i sig är inte svår men det tar en stund att få det jämnt och att få till snitsen med hur man ska hålla garnerna. Jag körde på mitt gamla tvåändsstickningsknep, jag tog av garnet i längre "snuttar" istället för att ha det på nystan, lättare att trassla ut det då.

Jag valde att göra tröjan i Kampes 2-trådiga ullgarn och några små snuttar av okänt 2-trådigt ullgarn från samlingarna.
För att få en "folklig" och traditionell stickfasthet så använde jag virknål 2 mm och stickor 2,5 mm. Och egentligen var det nog själva mängden maskor på väldigt tunna redskap som var den största utmaningen.
Kroppen virkade/stickade jag som ett rör, rakt upp, runt, runt, runt upp till ärmhålen. För att få en lite modernare passform valde jag att flytta in ärmhålen lite, traditionellt sett har tröjorna en lite nedhasad axel. För att kunna fortsätta sticka och virka runt la jag upp för klippmaskor i sidorna och senare gjorde jag likadant för halshålet. För ytterligare lite bättre passform la jag in några förkortade varv när jag virkade axlarna.

Det är ganska speciellt att klippa i virkat och jag var ganska nervös inför det momentet men jag sydde tät sicksack på maskin, svalde hårt ett par gånger och sen klippte jag upp alla mina steekar.
Eftersom jag valt att flytta in ärmhålen lite blev det inte snyggt att bara plocka upp maskor och sen sticka ärmarna neråt så därför valde jag att skippa virkningen längst upp på ärmarna och istället virkade/stickade jag ärmarna från mudden och upp.
Jag valde en lite pösigare "folklig" ärm med smal passform nertill och lite rymligare passform upptill. För att passa in ärmen i ärmhålet och för bättre rörlighet stickade jag ärmen med en ärmkil.
Ärmarna sydde jag sen fast.

Avslutningsvis virkade jag runt halsringningen. Tröjan är helt vändbar och alltså likadan både fram och bak.

Jag började på det här projektet i slutet av Augusti förra året och jag blev klar alldeles nyss, allt som allt tog det ungefär 10 månader, inte dåligt alls med tanke på att den fått ligga och vila i perioder inför vissa kritiska moment.
Jag är så stolt och glad över att jag rodde i land det här projektet, nu känns det som om jag kan sticka vad som helst. Bara jag verkligen vill.
Nu är jag väldigt sugen på att sticka någonting folkligt åt mig själv så att vi riktigt kan tönt-matcha varann. Om inte annat så har jag ju ett par tvåändsstickade ärmar som behöver monteras...

På Ravelry har jag lagt ut massor med bilder från projektets gång och dessutom har jag lagt ut mina diagram som jag ritat där.






9 kommentarer:

  1. SÅÅÅÅ FIIIN!!! Imponerande och vacker och alldeles underbar! Tack för att du delar med dig!

    SvaraRadera
  2. Wow!!!

    Den är så jäkla snygg!! och passformen är så otroligt bra!

    Den är verkligen helt fantastisk!!

    SvaraRadera
  3. Det var roligt att få se din Korsnäströja´. Jättefin - och vilken perfekt passform! Jag hade aldrig hört talas om Korsnäströjan förut. Hur fick du höra talas om den?

    SvaraRadera
  4. Å, den är ju alldeles, alldeles fantastisk! Och passar så bra på honom! Vilket jobb!

    SvaraRadera
  5. Jag köpte mönstret...hm...
    Få se om jag går iland med det men jag gillar utmaningar!
    Så snygg Du fått den!
    Kram Inger

    SvaraRadera
  6. Så fin och så roligt att se! Korsnäströja har funnits på min omfattande att-göra-lista i mer än 20 år, men jag har inte kommit längre än till att köpa ett par böcker.

    SvaraRadera
  7. Den är fullständigt fantastisk! Så roligt att se det färdiga resultatet efter att ha följt dina framsteg på instagram. Förstår verkligen att du är stolt över projektet, är själv superimpad av alla dina smarta lösningar. Hatten av! :D

    SvaraRadera
  8. Så snygg! Jag är imponerad!

    SvaraRadera
  9. Alltså, jag har sagt det förr och jag säger det igen. Så. Jävla. Magisk.

    SvaraRadera