lördag 12 september 2009

Vad blir det för mat?

För ett tag sen skrev jag något om kikärtsbiffar här i bloggen och några av er ville ha mitt recept.
Igår gjorde jag biffarna i dagsljus och kunde därför fotografera lite pedagogiskt.
Vi börjar med ingredienserna;

Kikärtsbiffar 4 portioner ca 10 biffar
3 dl torra kikärtor blötlaggda över natten
1 liten gullök hackad
1 liten morot riven
2 klyftor vitlök
1 dl solroskärnor
1 knippe bladpersilja, ca 1 1/2 dl grovhackat
1 tsk salt
2 tsk spiskummin
1/2 tsk svartpeppar
1 liten stark chilifrukt (kan uteslutas om man är känslig)
några droppar citron
1/2 dl vatten
1 msk olivolja


Mixa alla ingrediensernatill en jämn smet. Lättast är det i matberedare men en kraftig stvmixer funkar också.



Forma ca 10 ganska platta biffar och lägg dem på bakplåtspapper i en form, droppa över lite extra olivolja. Grädda i ca 30 min i 225 graders ugnsvärme i nedre delen av ugnen tills de får fin färg.



Biffarna är klara och färdiga att ätas. Jag tycker att de är lika goda varma som kalla och det funkar med alla möjliga tillbehör. Igår körde vi väldigt enkelt med pitabröd, turkisk yoghurt och tomater.









19 kommentarer:

  1. Vad gott! Och så pedagogiskt och fint. Ska jag testa kanske redan i helgen! Du stickar väldigt väldigt fina grejer också, inspirerande.

    SvaraRadera
  2. Mums - de ser gode ud , tak for at dele :-)

    SvaraRadera
  3. Jag har inte varit inne hos dig på ett par dar och schwiss vad det händer mycket! Jättesnygg sjal och jag antar att det Jeanette från Okejdå som har hjäplt dig? verkligen kul att en sån grej kunde ordnas.
    Biffarna verkar kalas, men jag har inte gjort veggobiffar sedan mina söner bodde hemma och var vegetarianer. När de så småningom skulle göra maten själva gick de tillbaka till vanlig kost!?

    SvaraRadera
  4. Ser mycket gott ut.
    Jag brukar göra liknande men med sojabönor, testa det är underbart :)

    SvaraRadera
  5. Låter gott! Ska testa någon dag i veckan.

    SvaraRadera
  6. Tack för tipset, ska testa detta falaffelrecept vid första bästa tillfälle. Ha det gott.

    SvaraRadera
  7. Mm! Det ser supergott ut! Nu ångrar jag att jag just hetsåt en hel godispåse och drack en liter cola. Jag skulle ätit kikärtsbiffar istället.

    SvaraRadera
  8. Detta ska jag absolut prova. Välgjort med tydligt recept och tydliga bilder.

    SvaraRadera
  9. Bra att man kör dem i ugnen, så slipper man vara så noga med att de ska hålla ihop för att man ska kunna peta på dem. Vi har ett fantastiskt recept med jordnötter i, men det här lät också smaskens! Har du sett min kikärtssoppa jag bloggade om igår?

    SvaraRadera
  10. Åh det måste jag testa!
    Superbra att göra dem i ugn dessutom :-)

    SvaraRadera
  11. Mmmmm, gott!
    en korkad fråga, kokar du ärtorna innan? (för om du gör det kan lata jag köra kikärtor på burk)
    /annika

    SvaraRadera
  12. Hej alla! Vad kul med så många kommentarer. Kikärter är så gott, min favorit böna/ärta faktiskt. Den passar till så mycket.

    Det kanske var lite oklart men kikärtorna ska inte kokas utan bara blötläggas det är då de får en sån god konsistens.

    SvaraRadera
  13. Hej! jag har fundering: du kokar inte ärterna innan ,bara blötlägger de?!

    SvaraRadera
  14. Ser smaskigt ut - och oj, så fina och jämna (och hela...) du får dina biffar!

    (Kan även rekommendera att göra taco-färs på kikärtor, det visade sig vara en riktig hit!)

    SvaraRadera
  15. Nu såg jag att man skall bara blötlägga ärterna!
    Tack för din fina recept!
    mvh liene

    SvaraRadera
  16. Tack för receptet!

    Jag har dock aldrig vågat använda råa kikärtor tidigare (okej, jag vet att de hettas upp i ugn, men ändå), men du menar alltså att det är riskfritt?

    SvaraRadera
  17. Provade just ditt recept,men som burgare, blev supergott! Jag tackar o bockar.

    SvaraRadera
  18. Man får tacka, ska testa framöver och se om min (mycket) antigrönsaker son märker någon skillnad :p

    SvaraRadera