söndag 24 augusti 2014

Fattigskogskoftan

 Mönster; Det hände sig vid den tiden att från kejsar Augustus utgick ett påbud att hela världen skulle skattskrivas... Jo det var nästan på biblisk tid som jag påbörjade den här koftan. Det var lite mer än ett år sen när vi skulle åka till Fattigskogen som embryot till den här koftan uppstod.
Jag fick två jättefina presenter av bästa Visa-Lisa, ett handspunnet garn som hon spunnit av fibrer som hon fått av mig och en enormt fin knapp i matchande färger. Det var liksom ödesbestämt att det skulle bli någonting av det där garnet och den där knappen. När jag kom upp till Fattigskogen köpte jag ett svart sockgarn för att matcha med och så började jag skissa och sticka.

Koftan har ett runt ok och är stickad uppifrån och ner och jag har utgått från pi-principen, jag har alltså ökat markant på vissa varv och sen stickat flera varv utan ökning. (Kolla upp Elizabeth Zimmermans Pi-shawl för inspiration!) De handspunna ränderna har pluppar/nups/muscher för att ytterligare framhäva det handspunna garnet och ge koftan lite av ett organiskt utseende.
Jag är extra nöjd med ärmhålen, de fick en väldigt fin form genom att jag stickade ryggen och framstyckena var för sig fram och tillbaka efter att jag ökat klart för oket, sen stickade jag runt igen efter att ärmhålen var klara.
Koftan är midjekort och har trekvartsärm och är den perfekta klänningskoftan med ett feminint lite 50-taligt utseende, den är lika fin knäppt som öppen och pricken över i är de fantastiska vintageknapparna. Den översta knappen är som sagt en present från Lisa och de andra bytte jag mig till via instagram.

Jag är jätteglad för att jag blev klar till slut för det här kommer att bli en solklar favorit och dessutom är det en sån skön känsla att ha blivit av med ett UFO.

Garn; Handspunnet fantastiskt merinosilke från Limmodesign som bästa Lisa spunnit och Artesano Definition sock som jag köpte på plats i fattigskogen från insomnade Garnstumpan.
Allt som allt så gick det åt ca 300 gram garn till den här koftan och det är ju nästan ingenting.

Stickor; 2,5 mm till alla resårer och 3 mm till resten av koftan.
 
11 kommentarer:

 1. Helt perfekt blev den koftan!! Så himla snygg, den klär dig verkligen.

  SvaraRadera
 2. Galet åt alla kanter men så supersnygga och passar dig ypperligt! Snyggaste Göken :)

  SvaraRadera
 3. Den är så grymt snygg på dig!!!

  SvaraRadera
 4. SÅ snyggt och smart med plupparna i det handspunna!

  SvaraRadera
 5. Den här koftan är ett konstverk! Passar dig perfekt!

  SvaraRadera
 6. Oj en så fin kofta! Och den klär dig superbra.

  SvaraRadera
 7. Väldigt snygg! Kan man säga sober? Jag tycker det i alla fall. =)
  Kul med hundhårströja. Jag har en katt med underpäls som en angora. Undrar om det kan bli garn av det....

  SvaraRadera
 8. Nu surfar jag in till det här inlägget för tredje gången. Nu ska jag skriva nåt också.

  Den här koftan känns in i hjärteroten på dig då jag har följt den från ull till garn- från present till idé - till UFO-stadie till nystart... Och nu är den klar och den är FANTASTISK!
  Älsk.

  SvaraRadera
 9. great !
  Greetings from Poland :)
  Katarzyna


  www.sajuki.blogspot.com

  SvaraRadera
 10. Den blev verkligen jättefin! /Annika

  SvaraRadera