söndag 25 december 2016

Julkoftan

 Mönster; Egentligen är det fel att börja prata om mönstret när jag ska berätta om den här koftan, vi måste börja med garnet.Tidigt i höstas (eller var det sent i somras?) fick jag en jättefin present av min kära vän Johanna, tre naturbruna härligt lanolinfeta 100 grams härvor med 2-trådigt ullgarn utan banderoller. Det var starten för hela det här projektet.
Jag visste att jag ville sticka någonting klassiskt, nåt som flirtar lite mot 40-tal och självklart med flerfärgsstickning eftersom det bruna garnet inte skulle räcka till en hel kofta.
Jag ville frångå min vanliga färgskala och utgick från det bruna när jag valde två dammiga pasteller, en rosa och en grön och så kompletterade jag dem med en naturvit.

Koftan är stickad nerifrån och upp och helt rak i kroppen. Jag har stickat runt med klippmaskor mitt fram och klippmaskor i ärmhålen.
Jag testade lite olika varianter av flerfärgsmönster innan jag blev nöjd, det blev en tydlig flirt med klassiska norska mönster. Luser, sicksackmönster och stjärnor.
Axlarna är formade med förkortade varv för att få en fin lagom sluttande form, sen är de ihopsatta med 3 needle bind-off.
Eftersom jag var osäker på hur långt det bruna garnet skulle räcka stickade jag halskant och knäppkanter innan ärmarna. Knäppkanterna stickade jag löst, fram och tillbaka och sen sydde jag på dem med madrasstygn. Knapparna är helt fantastiska, gamla, släta, undersydda pärlemorknappar jag samlat på mig från olika loppisar.
Jag förstärkte steekarna med virkning innan jag klippte och det blev så snygga kanter så jag har inte sytt i några band för att dölja klippkanterna.
Jag plockade upp maskor i ärmhålet och sen formade jag ärmkullen med förkortade varv, det blir en väldigt bra passform tycker jag och ärmen får ett skräddat utseende som passar den här typen av kofta.
Jag är så himla skrytigt nöjd med den här koftan, både passformen och tekniska detaljer som gör det där lilla extra men också över helheten, flerfärgsmönstret och att jag haft tålamod att rita om och repa upp tills det blev riktigt bra.

Garn; 3 stycken 100g härvor med okänt naturbrunt 2-trådigt ullgarn, allt garn gick åt. Dessutom naturvitt Kampes 2-tr ullgarn och smutsigt gammelrosa, färg 239 och dimmigt grön, färg 257 också det Kampes 2-trådiga ullgarn. Mindre än 50 g gick åt av varje färg.

Stickor; 2,5 mm till resårer och kanter, 3,5 mm till rundstickad slätstickning och 3 mm till ärmkullarna som stickades fram och tillbaka för att få samma stickfasthet.6 kommentarer:

 1. Veldig fin kofte du har strikket, passet perfekt! God Jul!

  SvaraRadera
 2. Perfekt! Ärmkullen i synnerhet!

  SvaraRadera
 3. Jättesnygg kofta! Alltid så intressant också att du berättar om hur du gjort olika moment och vilka övrväganden du stått in för i "stickprocessen" s.a.s.
  Trots ingående berättat blev jag extra nyfiken på hur klippkanten med virkningen ser ut.
  Klipper själv mycket i mina koftestickningar och gör alltid belägg av nåt slag över klippkanten. Ibland med mer eller mindre klumpigt resultat.
  Vore jätteintressant om du ville lägga upp en detaljbild på din lösning att inte dölja klippkanten på den här koftan.
  Mvh
  Christina

  SvaraRadera
 4. Den här koftan är helt helt fantastisk! Helt galet att du gjort allt själv och den sitter som en smäck!

  SvaraRadera