tisdag 22 mars 2016

Tio tips för att lyckas med din sockstickning

Det är ingen hemlighet att jag älskar att sticka sockor, eller strumpor som jag oftast säger, och med åren har det blivit många par och några saker har jag lärt mig på vägen. Och jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mina erfarenheter.
Här kommer Dödergöks tio tips för att lyckas med sin sockstickning; 

1. Lär känna din stickfasthet, hur många maskor brukar du behöva för ett garn som har ca 400m/100g  och vilka stickor funkar bäst för dig? På det sättet kan du enkelt scanna av ett mönster och se om det kommer att funka, vad du behöver ändra och vilka stickor som det är troligast att du behöver använda. Jag vet till exempel att jag måste gå ner till 2,25 mm stickor för tunna sockgarner som i exemplet ovan annars blir strumporna sladdriga och glesa.

2. Lägg upp (eller maska av om du stickar från tån upp) lagom stretchigt så att mudden absolut inte blir hård i kanten, du kommer aldrig att använda sockor som inte är sköna.

3. Välj rätt material. Välj sockgarn till sockor, garnet behöver vara hårt spunnet och slitstarkt annars är allt jobb du lagt ner bortkastat på en veckas användning. Jag har provat många sockgarner och det jag kommit fram till är att det finns favoriter både bland de allra billigaste och de dyraste handfärgade  sockgarnerna. Avgörande för mig är att det måste innehålla några procent nylon, jag har hittills inte stött på ett sockgarn helt i naturmaterial som håller måttet, tyvärr måste jag lägga till för ett annat av mina kriterier är att garnet inte för kännas plastigt och akryligt.

4. Passform är viktigt. Strumpor måste vara sköna och sitta bra på foten, de får inte vara för pösiga, tappa formen och efter 20 minuters användning sitta nedhasade i hålfoten. Resår i någon form är alltid en favorit hos mig eller ett riktigt stretchigt spetsmönster. 
En annan viktig sak för passformen är hälen, om strumpan har en hällapp får den absolut inte vara för kort. En kort hällapp drar ner hela skaftet så att det blir kortare än tänkt och sockan känns trång. Jag behöver ca 7,5 cm hög hällapp för att sockan ska sitta bra.

5. För att undvika hål där man plockat upp nya maskor på sidorna om hällappen stickar jag alltid maskorna vridna på första varvet efter "upplockningen".

6. Använd olika storlek på stickorna om mönstret innehåller längre enfärgade partier blandat med flerfärgsstickade partier, ELLER anpassa maskantalet så att det är färre maskor på de enfärgade partierna. De allra flesta stickar mycket hårdare när de stickar flerfärgssticking och de partierna kommer att dra sig och bli fula om man inte kompenserar för det på något vis. Eftersom jag redan stickar tunna sockor på 2,25mm stickor så vill jag inte gå ner till ännu tunnare stickor för enfärgade partier så därför brukar jag anpassa maskantalet istället.

7. Prova några olika hälar och lär dig några utantill, sockstickningen blir mycket roligare om du hittar ett par favorithälar som du kan alternera emellan. Jag gillar istickshälar, Fleegle's häl, hällappar och Sweet tomato heel bäst just nu.

8. Sticka sockor som är gjorda av riktigt bra sockdesigners, på det viset lär man sig jättemycket om sockkonstruktion och maskantal, vad som är snyggt och vad som känns bra. Min största sock-idol är Nancy Bush, den kvinnan är ett geni och jag har lärt mig så mycket av att sticka hennes mönster.

9. Unna dig lyxiga stickor. Personligen stickar jag alltid på strumpstickor och det är en riktig fröjd att sticka med lyxiga, vackra stickor som ligger precis rätt i handen. Ett annat tips när det kommer till stickor är att lära sig att sticka magic loop om det där med strumpstickor aldrig känts riktigt bra, det är inget som säger att du behöver sticka strumpor med strumpstickor om det känns som om du har ett plockepinn i händerna.

10. Mitt sista och bästa tips är att använda allt sitt restgarn till sockstickning. Strumpor är det perfekta projektet att leka med färger och mönster, ett par sockor kan aldrig bli för färgglada och det finns ingenting som säger att de ens behöver vara likadana. Jag sparar även ytterst små rester av sockgarn, för även 2 gram räcker till en början på en tå eller en färgglad rand.   





fredag 18 mars 2016

Moneta med valar

 Under tröjan från igår hade jag min nya Moneta-klänning. Det här är min tredje Moneta och det är ett riktigt favoritmönster. Lätt och rolig att sy och den passar mig väldigt bra, en perfekt vardagsklänning.
Den här gången sydde jag den i ett crazy bananas valtyg från Stoff och Stil. Tyget räckte alldeles precis så jag har skippat fickor, den har noll mönsterpassning och ett delat bakstycke men det gör mig ingenting. Det är så roligt att jag kan sy kläder som passar och som kan vara bra mycket roligare än affärernas neutrala utbud om jag nu känner för det.


torsdag 17 mars 2016

Brick + Lila

 Mönster; Jag har av någon konstig anledning trott att jag inte tycker om tröjor så därför har jag nästan bara stickat koftor. Men det är ju faktiskt väldigt fint med tröjor och också skönt med en hel framsida som inte glipar och släpper in kyla. Det gäller bara att anpassa tröjan efter hur den ska användas och det går så klart att lägga in lika många finesser i en tröja som i en kofta för att få till en bra passform.
Till den här tröjan har jag utgått från gratismönstret Brick som finns på Ravelry.
Den stickas uppifrån och ner med raglanärmar och den har en jättefin lite vidare, formad urringning.
Jag provade oket många gånger och anpassade det efter min kropp, först följde jag mönstret och ökade på vart annat varv men efter ungefär halva oket så började jag öka på vart tredje varv istället. Jag la upp färre maskor under ärmarna och sen formade jag kroppen helt efter eget huvud.
Jag har länge varit kär i tröjan Lila men jag har inte riktigt hittat något garn som jag får till rätt stickfasthet i så istället så formade jag min Brick som en Lila nertill. Med hjälp av ganska många förkortade varv har tröjan fått en rundad nederkant och den är något kortare fram än bak vilket passar perfekt till lite puffiga klänningar.
Ärmarna stickade jag ganska smala och handledskorta och så avslutade jag alla kanter med en ganska smal resår.
Det här var en superrolig stickning som formligen flög fram på stickorna och tröjan är jätteskön och helt perfekt som en lagom tunn tröja att dra på utanpå en klänning.

Garn; Jag hade fem nystan hemma av Magasin duetts Supersoft i den otroligt vackra färgen Aubergine som från början skulle bli en sjal men sjalen var ingenting för mig och nu blev de istället en tröja. Men eftersom jag stickar med dubbelt garn så räckte inte fem nystan så jag köpte fyra till men i slutändan gick det åt 7 nystan. Naturligtvis var de nyare nystanen från ett annat färgbad så jag valde att sticka ärmarna i de nya nystanen och det syns en ganska tydlig rand där det nya garnet börjar men det gör mig faktiskt ingenting. Det hade stört mig mycket mer om jag blandad hej vilt i tröjan. Allra bäst hade det ju så klart varit om jag tagit en tråd av det gamla och en av det nya men sånt tålamod hade inte jag utan jag ville ju börja sticka GENAST när inspirationen drabbade mig.

Jag måste bara säga att jag formligen älskar hur dubbel Supersoft blir när den är tvättad och blockad, tröjan blev så smidig och lätt men ändå lagom tjock. Jag ska banne mig sticka en till tröja i dubbel Supersoft inom en snar framtid.

Stickor; jag använde stickor 3,75 mm för att få en stickfasthet med 18maskor/10 cm.
  





onsdag 16 mars 2016

Floribunda

 Floribunda är det andra mönstret i Manduzanas och Dödergöks sock-klubb 2016.
Mönstret kommer endast vara tillgängligt för sock-klubbens medlemmar tills dess att klubben avslutas men det kommer kunna köpas på Ravelry i juni 2016.

Floribunda betyder ”rikblommande” och det stämmer bra in på de här vårglada sockorna med flerfärgsmönster. Likt de första vårblommorna bjuder Floribunda på en busig och färgsprakande vitamininjektion till din socklåda.
Sockorna stickas från mudden och ner, skaftet har flerfärgsmönster i kolumner som sen fortsätter ner på foten. Floribunda har en istickshäl som stickas på en gång och en mönstrad sula som gör att sockorna är lika fina från alla håll.

Till de här lite tjockare sockorna har Amanda färgat två helt fantastiska nyanser i sin nya garnbas Manduzana Merino Sock Sport (300m/100g 80 % superwash merino /  20 % nylon). Den gula heter ”Clementin”  och den lila ”Viol”, tillsammans blir det de perfekta krokusfärgerna som ögat längtar så mycket efter så här års.
Garnet är härligt stunsigt med en fin twist och flerfärgsstickningen blir tydlig och distinkt. Att det dessutom är lite tjockare gör att stickningen formligen flyger fram på stickorna.

Amanda och jag är väldigt glada och stolta över att få presentera det här paketet och vi hoppas att ni ska bli lika glada av Floribunda som vi blir! 

P.S Kom ihåg att besöka Manduzanas webbshop, en liten fågel viskade i mitt öra att nya garnbaser är på väg in. 



lördag 5 mars 2016

Två par raggsockor


 Mönster; Mannen ville ha ett par tjockare sockor, alltså ett par mer klassiska raggsockor och det ville jag med. De blev ganska lika men ändå olika.
Pers blev blockrandiga i 2x2 resår hela vägen, mina fick ett litet norskinspirerat mönster på benet och resår på foten. Det är så mysigt att dra på sig ett par riktiga raggsockor som motsats till mina tunna strumpor som jag alltid stickar i vanliga fall.

Garn; Anledningen till att jag inte stickar så många tjockare sockor är att jag inte hittat så bra raggsocksgarner. Jag vill att de ska innehålla lite nylon så att de inte slits ut på en gång men jag vill samtidigt inte att det ska kännas som ett plastgarn.
De här sockorna är stickade i Navia Sock som jag hittade hos Magasin duett  och jag är jättenöjd med garnet. Det har en riktig rustik ullkänsla och jag gillar att de grå färgerna känns riktigt "fåriga". Till mina sockor kompletterade jag med lite rött Navia trio och naturvitt Kampes 3-trådiga.

Stickor; 3,5 mm blev perfekt för mig och min stickfasthet.




fredag 4 mars 2016

Akita dress

 För några veckor sen bestämde jag mig för att jag ska vara med i Me Made May i år. Jag snubblade över det här fenomenet på instagram förra året och det var otroligt inspirerande att se allt egensytt och egenstickat. Det hela går ut på att man i olika grad ska klä sig i kläder som man själv tillverkat i maj och dokumentera det. Vissa kör all in och har bara egensydda kläder varje dag men jag ska mjukstarta lite och ha minst ett egensytt plagg på mig varje dag i maj och dessutom vill jag sy minst fyra nya plagg under tiden för utmaningen också. Men jag återkommer till Me Made May när vi börjar närma oss maj månad.

Efter att jag bestämt mig för att vara med i utmaningen så blev jag ännu mer peppad på att sy mer till mig själv, jag måste helt enkelt göra det för att inte bara gå i samma fyra klänningar hela maj, och först ut är den här klänningen.

Jag hade ett jättefint småblommigt viskostyg från Ohlssons i tygskåpet som bara måste bli en klänning och efter lite klurande så blev det en hybrid med Akita (mönster från seamwork) som överdel och en rynkad enkel kjoldel. Jag är så himla nöjd!
Klänningen är superskön och känns ledig men den är samtidigt riktigt fin och lite "damig". Den matchas lätt med många av mina stickade koftor och ihop med röda läppar känns den riktigt fredagsglamourös.
Den här överdelen blir det absolut fler gånger.





torsdag 3 mars 2016

Det gror


Så här ser det ut i fönstret i mitt arbetsrum just nu. Kryddorna som jag sådde tidigt i februari har tagit sig fint under tilläggsbelysningen och snart känns det som att det är okej att börja så lite långsamma grönsaker. I år ska jag förkultivera allt möjligt, bland annat fyra sorters kål, bondbönor och luktärter men jag tänker också så en del bladgrönsaker i brätten för att plantera ut och kanske få en lite tidigare skörd. Det känns härligt att fortfarande vara i det där planeringsstadiet när allt är möjligt och jag fortsätter att läsa om kompost och djupbäddar på kvällarna och drömmer om stora skördar och gröna blad.