söndag 27 september 2009

DödergöksKrumelursockor - Lyxigt randiga restgarnssockor med istickad häl
Material; 77 g sockgarn. Jag har använt Colinette jitterbug (wasabi squeeze och elephants daydream) och Lorna's laces sheperd sock (berry) men ingenting säger att sockorna behöver vara randiga, mönstret går alldeles utmärkt att sticka bara rakt av i samma garn.
Stickor; Strumpstickor 2,25 mm
Övrigt; En snutt skräpgarn, broderinål med trubbig spets och ev. lite extra garn till broderiet.
Masktäthet; 26 maskor på 10 cm i slätstickning.
Det här är ett grundmönster till sockor med istickad häl, maskantalet varierar du efter din egen fotstorlek. Vet du med dig själv att 60 maskor är för lite så lägg på några till och om 60 maskor blir för stort tar du bort ett par. Det här sockorna är stickade efter mina runda korta fötter, på bilderna är det vännen L som är fotomodell och sockorna ser lite pösiga ut på henne. Skulle jag ha stickat de här strumporna till henne skulle jag ha lagt upp 56 maskor eller använt tunnare garn.
Dödergöks Krumelursockor
Resår; Lägg upp 60 maskor, sticka vriden resår, * 1 vriden rät maska, 1 vriden avig maska* upprepa varvet ut från * till *, i 7 varv.
Ben; Börja sticka slätstickning (alla maskor räta på alla varv). Sticka slätstickning i 9,5 centimeter eller så långt som du vill ha benet.
Placera häl; Sticka nu in en tråd i avvikande färg över hälften av maskorna, 30 maskor i det här fallet. Placera hälen så att mitt bak är i skarven mellan sticka 4 och sticka 1. Sticka nu maskorna igen med rätt garn. Fortsätt i slätstickning som tidigare.
(Om du stickar randiga strumpor är det snyggast om skarven där du byter färg hamnar under foten.)
Fot; Fortsätt sticka runt i slätstickning i ungefär 10 cm kortare än hela fotens längd från tråden räknat. Exempel; min fot är 23 cm från häl till tå alltså stickar jag 13 cm från hältråden innan jag börjar med minskningarna för tån. Är din fot 26 cm lång, stickar du i ca 16 cm från hältråden innan du börjar minska. Den här formeln är inte perfekt eftersom allas fötter är olika men det är en riktlinje, första gången du stickar efter mönstret kanske du upptäcker att du ska sticka 11 cm kortare än fotens hela längd för att strumpan ska sitta perfekt på din fot.
Minskning för tån; Minska enligt följande: Sticka 1: sticka alla maskor till tre återstår, 2 räta tillsammans, 1 rät. Sticka 2: 1 rät, ssk (slip slip knit= lyft två maskor räta, sätt tillbaks dem på vänster sticka och sticka ihop dem), alla övriga maskor räta. Sticka 3: som sticka 1. Sticka 4: som sticka 2.
Minska på vart annat varv tills du har 9 maskor på varje sticka, minska sen på varje varv tills det återstår 5 maskor på varje sticka. Avmaska alla återstående maskor med maskstygn eller liknande stygn.
Häl; Plocka upp 30 maskor på varje sida om den istickade tråden på två stickor = 60 maskor. (Det går lättast om man plockar upp maskorna först och tar bort tråden efteråt.) Fördela maskorna över fyra stickor och plocka samtidigt upp 2 maskor extra i de två mellanrummen mellan stickorna = 64 maskor. (De extra upplockade maskorna ska alltså vara i sidorna på hälen där hål lätt kan uppstå annars, det ska inte plockas upp några maskor mitt på hälen.)
Sticka 4 varv utan minskning. Minska sen på samma vis som för tån. Maska av på samma sätt och fäst alla trådar.
Sticka en till strumpa, blocka, brodera ev. en krumelur med kedjestygn i sidömmen.
Slit med hälsan.

23 kommentarer:

Therese Lestander sa...

Du är så himla kreativ, vilka busfina sockar! Jag har aldrig provat den där typen av häl förrut, det ska jag allt prova! Tack för att du delar med dig!

Ullfull sa...

Åh så fina!! Tack för att Du delar med Dig så generöst!!

Emma sa...

Vilka snyggstrumpor! Tack för beskrivningen, undrar när man ska hinna prova...? =)

Sunna sa...

Tack snälla för mönstret

Efwa - Medea sa...

Lika ljuvliga som alltid. Du är så kreativ och inspirerande!!

PetraO sa...

Superfina sockor - riktiga gladsockor!

Anette L sa...

Underbara sockor! Riktiga gladsockor :o)

Marika sa...

Jag kunde inte låta bli att ge dig en utmärkelse. Finns att hämta hos mig...

Ninni sa...

Härliga färger :) Kan behövas sånt för att muntras upp nu när höstmörkret kommer allt snabbare. Du är så himla duktig. Förstår inte hur du hinner sticka så mycket. Tack för mönstret! Detta ska testat när jag hinner.

Anonym sa...

Tack för mönstret.Alltid kul att prova nya hälar.
Garnet är fint och härligt att sticka med.Ha det gott./Ella.

maria carlander sa...

wii, fina! jag blir så glad av att titta på alla dina fantastiska fina färgglada sockar. en liten del av mig själv hytter med näven åt undertecknad för att hon är så seg på att sticka sockar.

Dödergök sa...

Hej alla! Tack så mycket för alla kommentarer! Vad glad jag blir. Hojta gärna till om ni stickar sockorna för det skulle vara jätteroligt att se och höra vad ni tycker.

Maria sa...

Krumeluren gjorde susen!

Susanne sa...

Skojiga och urtjusiga sockor som man blir jätteglad av!

Susilull sa...

Läckert krumeluriga!!
Krya på dej!

Emma sa...

Du har fått en utmärkelse av mig! =)

Garntrollet sa...

Göksnygga (som vanligt)! Vilken fin och annorlunda häl, den ska jag testa. Funkar den på samma sätt om man stckar från tån - upp?

Lena Z sa...

Jättefina sockor!
En liten undran, när man plockar över två maskor till vänsterstickan tar man båda på en gång eller en och en?

Dödergök sa...

Garntrollet! Hälen funkar på precis samma vis till tå-upp strumpor också, det är det som är det extra finurliga med den.

Lena Z! En och en plockar du över dem och sätter tillbaks dem tillsammans sen.

Garntrollet sa...

Tack! :-) Då slipper jag fula hål vid hälen när jag stickar nästa tå - uppsocka :)

Anna-Karin sa...

Har precis börjat sticka ditt mönster i ett vitt och ljusgrönt garn- ser snyggt ut, det är mitt första försök någonsin att sticka strumpor :-)
Jag lånade din bild till min hemsida- hoppas det är okej maila mig annars så tar jag bort den hälsningar
Anna-Karin
http://entappadmaska.bloggspace.se

Anonym sa...

Jättefina sockor! :)
Det här är kanske en dum fråga; men då man stickar med den avvikande färgen i hälen - tar man av "det vanliga" garnet då eller hur gör man?

Katta sa...

Åh vilka fina mysiga sockor, de ska jag ska jag göra. Tack för att du delar med dig av mönstret :-)