måndag 15 augusti 2011

Ballerina wannabees - mönstret på svenska

Ballerina wannabees


Ett par glada små strumpor som gjorda för att liva upp vardagen. Ballerina-sockorna stickas från tån och upp, de har en istickad häl och de avslutas med en rätstickad knäpptamp.Du behöver;


Garn: Sockgarn, här uppstickade i Fabel. Mindre än ett nystan, 50 g, går åt till båda sockorna.


Stickor: 5 stycken strumpstickor 2,5 mm (naturligtvis går det bra att sticka enligt magicloop-metoden om man vill det.)


Tillbehör: 1 stoppnål och 4 stycken små knappar som passar till ditt garnval.


Strumporna stickas från tån och upp, till en början stickas de runt för att sen delas och stickas fram och tillbakaför att sen avslutas i rundstickning igen. Strumporna stickas i slätstickning där inte annat anges.Lägg upp 16 maskor enligt figure-8 metoden eller annan metod som passar till tå upp sockor.


Varv 1: Sticka alla maskorna , märk ut var varvet börjar och slutar. (Varvet börjar i sidan på sockan.) Fördela maskorna på 4 stickor, 4 maskor/sticka.


Varv 2: Nu börjar ökningarna. Sticka 1 maska, sticka nästa maska i både främre och bakre maskbågen. Sticka tills 2 maskor återstår på sticka nr2, öka genom att sticka nästa maska i både främre och bakre maskbågen. Öka på samma sätt på sticka 3 och 4. Du har nu 20 maskor.


Varv 3: Sticka ett varv utan ökningar.


Fortsätt att öka på vartannat varv på beskrivet vis tills du har 60 maskor (15 maskor/sticka).


Fortsätt att sticka runt i slätstickning (nu kan du välja ett göra sockan randig om du vill) tills foten mäter ca 10 cm kortare än din fots hela längd. Min fot mäter 23 cm så jag stickar alltså 13 cm. Sticka hellre lite för kort än för långt om du är osäker, sockan ska sitta tight på foten för att sitta kvar. På nästa varv stickas 11 maskor, maska av 4 maskor, maska av 4 maskor i början på sticka 2 (du får ett hål som är 8 maskor brett). Här är den nya början på varvet. Sticka alla maskor tills du kommer tillbaks till hålet. Från och med nu stickas sockan fram och tillbaka. Vänd och sticka alla maskor aviga. (Sticka 1+4 ovansidan av foten, sticka 2+3 fotens undersida.) Nu börjar minskningarna. På varje rätt varv börjar man med att sticka ihop två räta och man avslutar med att sticka ihop två rätt. Alla aviga varv stickas aviga.


När du har 7 m på sticka 1 (15 m/sticka på sticka 2 och 3) och 7 m på sticka 4 börjar du minska i början och slutet på alla varv, även de aviga. Minska på detta sätt tills du har 1 m på sticka 1 och 4. Sticka ett rätt varv fram till hålet, lägg upp 14 nya (15 maskor på sticka 4), lägg upp 14 nya och sticka 1 rät (15 m på sticka 1). Du har nu 60 maskor på stickorna och det är dags att sticka hälen. Arbetet stickas nu runt igen på 4 stickor. Sticka 4 räta varv, minska sen enligt följande:


Sticka 1: Sticka alla maskor tills 3 återstår, sticka 2 räta tillsammans, 1 rät.


Sticka 2: Sticka 1 rät , lyft 2 maskor räta tillsammans , sätt tillbaks dem på stickan och sticka ihop dem, sticka resten räta.


Sticka 3: Som sticka 1.


Sticka 4: Som sticka 2.


Sticka ett varv utan minskningar. Fortsätt minska på samma sätt på vartannat varv tills du har 8m/sticka. Minska sen på varje varv tills du har 4 m/sticka. Sy ihop/maska av med maskstygn.Nu ska du plocka upp maskor längs med kanten av sockan. Börja mitt bak på hälen. Plocka upp 60 maskor och fördela dem på 4 stickor. Varvet börjar mitt bak. Sticka 6 varv vriden resår, 1 vriden rät, 1 vriden avig. Nästa varv stickas så här; sticka 2 räta, maska av 56 m, sticka 2 räta. Du har nu 4 maskor mitt bak på hälen. Dessa ska du nu sticka fram och tillbaks i rätstickning i 10 varv. Den lilla tampen kommer att bilda en ögla som knäppningsbandet kommer att löpa igenom. Maska av de 4 maskorna och spara en bit garn att sy fast öglan med. Vik tampen på mitten in mot insidan och sy fast den mot insidan av resåren.


Nu ska du sticka knäppbandet. bandet stickas över 4 maskor fram och tillbaks på 2 stickor. Alla maskor stickas räta. Bandet ska vara så långt att det ska kunna träs genom öglan på hälen och läggas i kors fram. Bandet sys sen fast med hjälp av två knappar och ger på det viset en falsk knäppning. Bandet sys fast på resåren där hälminskningarna börjar. Jag stickade mitt band 35 cm men det är viktigt att prova. Tänk på att bandet kommer att tänjas och att det är bättre att det är lite för kort. Sy fast bandet samtidigt som du syr fast knapparna. (Tänk på att inte vrida bandet.) Fäst alla trådar, sticka en till likadan. Blocka lätt om du tycker att det behövs.Lycka till!
23 kommentarer:

Rät&Avig sa...

Så otroligt fina!
Hamnar absolut på min "att göra" lista.
/Ann-Britt

skapa och inreda sa...

Så fina! Tack för att du delar med dig :)

Anonym sa...

Så fina, ska absolut göra mig ett par, nu gäller det bara att lära mig att sticka från tån, får ta och titta på Youtube!
Tack för att du delar med dig av dina fina mönster.
Hälsningar Kati

maLinka sa...

Tack! Vad gulligt av dig att dela med dig av mönstret till dina supersöta "Ballerina Wannabies"!
Jag ska lägga upp till ett par så snart jag avslutat något av mina 5 pågående projekt... Eller varför inte börja på ett 6:e? Det är väl ändå ingen som bryr sig än jag ;-)

Nystanet Woolly I sa...

Åh vad kul, så snart mina kal är färdiga sätter jag igång...

Nystanet Woolly I sa...

Åh vad kul, så snart mina KAL är färdiga sätter jag igång...

Ingrid sa...

Men du är väl en fantastisk människa! Delar med dig av mönster, fina bilder och allt. Läser din blogg med stor glädje och förväntan så ofta jag kan.

Hanna sa...

Tack för det fina mönstret!!! Ett par såna vill jag absolut testa!

Anonym sa...

Tack snälla du, för att du lägger ut mönstret. Har aldrig stickat från tån, men skam den som ger sig.
Klarar jag av det, så blir det nog två flickor som blir glada;)) Jenny-Ann

Jenny sa...

Tack så mycket för att du delar av dig av ditt fina mönstret.
Tror jag ska ta och försöka mig på dessa redan ikväll! ;-)

Maritas Maskor sa...

Tack för mönstret!
Det kommer säkerligen att bli julklapp hos mig :)

Anette L sa...

Åh Tack Snälla!

Otaliga projekt sa...

Vad ska man säga?! Världsklass. Jag är imponerad av alla som gör egna mönster och sen dessutom tar sig tid att fota,skriva ner mönstret och sen dela med sig. Tack!

Maja sa...

Tack för att du delar med dig av mönstret!
De är helsöta, men undrar om jag någonsin klarar av att sticka dessa!!!
Kram

Manduzana stickar sa...

Ska man lägga upp 16 maskor totalt eller 16 maskor per sticka? Jag är ny på det här med tå-upp :)

Kerstinsdottern sa...

Åh...tack snälla för att du lägger ut och delar med dig av beskrivningen! Sätter nog igång redan ikväll med ett par!

Dödergök sa...

Tack för alla kommentarer, ni är jättegulliga! Om ni upptäcker några konstigheter är det bara att fråga.

Manduzana stickar! 16 maskor totalt, när du har ökat klart har du 60 maskor totalt.

Malena sa...

Hoppas att du har sett att dessa är dagens mönster på sidan 365 saker du kan sticka. Hoppas att många hittar till din härliga och inspirerade blogg!
kram Malena

Annika GW sa...

Så fina! Sparar mönstret i min "attgöralåda"! / Annika

Anna-Karin sa...

Ett par sådana blir det rosa och gröna eller kanske lila och gröna?

Manduzana stickar sa...

Nu har jag stickat ett par egna! Tack för en rolig och enkel, men snygg, stickning!

Annette Seidlitz sa...

Hej och tack för mönstert här kommer en bild där de inte är riktigt är klara och hälavmaskningen inte blev samma som på din men det fungerar i alla fall. =)

http://www.facebook.com/groups/125866200796666/368034773246473/?notif_t=group_comment_reply#!/photo.php?fbid=2879105556223&set=o.125866200796666&type=1&theater

Magdalena sa...

åååh, superfina! måste göra ett par åt mig själv snarast... :)

är superförtjust i din blogg i övrigt också, bravo!!