lördag 27 december 2008

Den enkla julen

I en utav mina favoritböcker "Vinterns goda ting" av Anna och Fanny Bergenström finns det ett kapitel om den enkla julen. Deras enkla jul firar de i sommarstugan, min enkla jul firar jag i Askersund med mannen. Eller nja, mannen jobbar mest och jag går promenader, tittar på tv och stickar. Men helt utan julstämning klarar jag inte av att vara så lite enkelt julmys har det blivit även här. En ljusslinga i köksfönstret, en bordsdekoration, apelsiner och en vit hyacint, glögg och pepparkakor och ris alla malta. Jag har det bra här i alla enkelhet men jag saknar "den riktiga julen" och det ska bli ganska skönt att komma hem till målare och snickare och saneringsfirmor ändå trots allt.
Man tager vad man haver, mossa, ädelgran, murgröneblad, ett julrött äpple och två vaxljus vi fick av svärmor i julklapp. Allt i en ugnsform från IKEA.

Vad stickar jag på då? Jo min fluffiga candle flame i eko baby ull håller på att få en "Stickfrossa-kant" (uddmönstret från Annas fantastiska muddar). Idag var jag och köpte två nystan till av en mycket förvånad garnaffärstant så nu borde jag ha så att det räcker. (Ganska spännande att jag fortfarande kan vara provocerande i ut-och-gå-med-hundarna-jacka, fluffig basker och inget smink, jag som känner mig som en tråkig gammal tant nu för tiden.)
Det har gått åt 150g hittills och sjalen ska bli en långsmal sak att vira runt halsen när den här Göken ska vara alldeles särskillt fin.


Det kommer att bli kanonsnyggt när den blir blockad, jajjemen.Min andra jullovs-stickning är ett par strumpor av egen design i Lorna's laces's Sheperd sock i färgen "Berry". Som ljuv musik. En är redan klar och på den andra är hälen snart klar.
Idag har jag satt sprätt på lönen må jag säga, inte bara ekoull fick följa med mig hem från stan utan både kulturtantsskor till ett alldles särskillt tillfälle och sen shoppade jag loss bland pärlemoknapparna i Jennys alldeles underbara lilla antikaffär. (Knappshoppen finns snart på nätet, mer reklam kommer att göras då, var så säkra.)
Nu ska jag återgå till mitt kantstickande,ha det bra där ute i julefriden så hörs vi snart igen!

11 kommentarer:

Anna sa...

Låter som du har det helt underbart. Gott...

ha det!

Garnhumlan sa...

Jag tycker också att det låter skönt med en jul i enkelhet. Här har tomtar och smällkarameller fått stanna i sina lådor i år. Kanske får de komma fram ett annat år, men just nu saknar jag dem inte.
Ha det så skönt med din stickning och din gröt!

desiree sa...

Men stackars garnaffärstant ;-)

Anonym sa...

En enkel jul låter väldigt skönt, ändå. Här är det också en enklare jul än vanligt, även fast vi är hemma som vi brukar. Men mindre pynt uppsatt (jag orkade inte, och det kändes helt ok), mindre mat (man får bara slänga en massa, helt onödigt) och mindre stress (underbart!).
Men mer av spel och skratt och gemenskap. Och mycket stickning.
Klart bättre fördelning än tidigare år, tycker jag.

Du har verkligen gjort det fint där borta i Askersund. Och så mycket fiiiint du stickar, som vanligt!

Kram!

Anonym sa...

Åh, vilka fina stickprojekt! Låter skönt att inte brassa på med för mycket jul, vi har också haft det ganska sparsamt. Julen kommer ju ändå :-) Det var bara snön som saknades, allt annat hade jag kunnat vara utan... nästan...

Ha en god fortsättning.

Anonym sa...

Sååå vacker julgrupp! Det låter som en underbar jul utan allt det där "måste"! Sjalen blir jättefin!

annas alster sa...

Vad mysigt det låter! Själva staden Askersund inbjuder ju till mys.

Zandra sa...

Snyggt! Candle flame är ett väldigt poppis och gulligt mönster. Jag gillar inspirationen som jag får av din blogg, så jag har på eget bevåg helt bestämt att jag kommer att följa den för att få ännu mera idéer. Sen får vi se om det blit något av dem...

Kristina sa...

Jag tycker det låter som om du har det riktigt bra! Gott slut på detta året! Roligt med kanter. Jga stickar bladkant just nu.

Anonym sa...

snygg jul-grupp !
kikar in på din sida lite nu och då
för att få insperation.
sockorna du stickar ser jätte snygga ut,snyggt med "volang" kant.

Gott Nytt År!

Britt-Marie sa...

Så mycket vackert!

Tusen tack för all inspiration och all glädje du skickar genom din blogg och dig själv.

Tack för att du finns och tack för 2008:s inspiration.

GOTT NYTT ÅR!