söndag 12 september 2010

Ska vi, ska vi byta grejer?


Ibland är tankar svåra att få ner i skrift. Länge har jag gått och tänkt luddiga tankar om garn och bloggar och gemenskap och något annat slags samhälle. Men tankarna har inte velat formulera sig till ett blogginlägg, så fort jag satt min framför datorn har de fladdrat bort.
När jag började sticka på riktigt drabbades jag av garngalenskap som så många andra. Webbshoparna öppnade nya färgglada ljuvliga garnvärldar för mig och habegäret väcktes till än det ena och än det andra. Helt plötsligt satt jag på en egen garnskatt och den växte lavinartat. Efter ett tag känndes den inte längre som en skatt utan snarare lite av en börda, när skulle jag hinna sticka upp allt mitt garn egentligen?
Jag började må lite dåligt av mitt garn och när jag mådde dåligt hände det att jag tröstade mig med någon ny liten glimmrande härva. Den onda cirkeln var född.
I fjol bestämde jag mig för att bryta mitt destruktiva garnmönster, jag slutade köpa garn! ( Nå ja inte helt men vi kommer till det.) För alla som stickar måste det låta som en mardröm men istället blev det till en kreativ välsignelse. Istället för att garnsurfa när jag kännde mig lite deppig dök jag ner i min skattkista och nystade upp en härva och började sticka någonting av den. Den bästa inspirationen hittade jag hemma hos mig själv.
Naturligtvis har jag köp ett par nystan då och då under året som gått men då bara när jag verkligen fallit för något garn eller vetat exakt vad jag velat göra av det. Känslan är fin och befriande och biprodukten har blivit många roliga restgarnsprojekt som tvingat mig till att tänka till och vara kreativ.
Nu har jag nått så långt att jag nästan inte äger något garn, en sanning med modifikation så klart men det börjar onekligen ta slut. När jag upptäckte det slogs jag av en annan tanke, vore det inte fint om man kunde byta garner med varandra istället för att alltid köpa nytt?
Jag lovar att det är fler än jag som har fantastiska fin fina härvor i sina gömmor som det aldrig kommer att bli någonting av. Antingen var färgen inte helt hundra, eller så har man stickat så mycket av just det garnet att man tröttnat. Alla de här hyllvärmarnystanen känns som ett slöseri, vore det inte roligare om de fick förgylla någon annans garnsamling och faktiskt stickas upp till värmande vackra plagg?
Jag vet att jag låter flummig och ganska pretto och egentligen säger rubriken det bäst; Ska vi byta grejer med varann?
Jag har en jättevacker mörkbrun härva Heavens Hand, 200 m/100g 100% handfärgad ull, som vill flytta till någon annan. Jag har stickat två koftor i exakt det här garnet och vill ärligt talat inte se det något mer.
Jag byter gärna mot äppelrött sockgarn, eller kanske mörkt indigoblått garn som passar till en mössa. Jag är väldigt sugen på naturgrått och naturvitt 2-trådigt ullgarn också. Kom med ett förslag vettja, kanske blir det just du och jag som byter!

17 kommentarer:

Clara sa...

Vilken bra idé! Nu har jag packat ner allt mitt garn i källaren inför madridflytten, men annars hade jag gärna bytt något!

Unknown sa...

Byte är ju hur bra idé som helst. Är själv nere i garnträsket och stretar för att komma ur. Undrans om det går att skapa ett garnbytesforum online av ngt slag.
Tyvärr skulle just dendär härvan bara hamna bland hyllvärmarna för mig, så jag ska akta mig för att erbjuda byte...

Stickenickan sa...

Åhh så tänkte jag också men sedan försökte jag varva nya projekt med andra projekt som inbegriper mina gamla garner - och var gång ger jag mig en stor klapp på axeln! Jag gör samma med mina tyger, jag försöker sy upp allt tyg till sista biten och får en klapp till!!

Camilla sa...

Jag bara undrar, hur mycket klokhet finns det i den där Gökens huvud?

Tez sa...

Jag gillar brunt! Jag har också en härva naturgrått tvåtrådigt garn från östergötlands garnspinneri - kan det vara ngt för ett byte tror hon?// tez

annas alster sa...

Hej göken! Jag gillar dagens inlägg. Att vara måttfulla är vi ju inte så bra på i dagens samhälle... mycket av allt, slit och släng och köpa nytt istället för att se till det man har. Kram på dig du kloka!

Anette L sa...

Jag har också samlat på mig för mycket - båda garner och tyg, och försöker att använda det jag har i stället för att köpa nytt. Goda tankar!

Fru Purjo sa...

Känner igen mig så väl i din beskrivning....men med tyg istället. Det finns så många fina tyger och jag vet precis vad jag skall sy av det när jag ser tyget....men så är det tiden...som aldrig vill räcka till. Då blir jag frustrerad över alla idéer som kommer utan att bli något av...och så blir inget gjort istället.

Men så kommer tiden (och inspirationen) och så dyker jag ner bland mina tyger. Hittar på nya modeller för tyger som kanske legat länge och väntat....och då känns allt bra igen :)

Manduzana stickar sa...

Tyvärr har jag inget att byta med täcker dina önskemål men det var en bra idé!

Sjömans-Elin sa...

Jag har suttit och tänkt på samma sak länge. Klurat lite på om man kan göra något större av det, som någon slags blogg med byten... Men jag har inte riktigt kommit på hur det ska gå till...

Hur som helst, jag har tunnare tvåtrådigt mellangrått ullgarn här hemma. Det är från får som traskat runt här nere i Bohuslän och ägarna till fåren har låtit det lönespinnas på ett litet spinneri här nere i Västsverige. Exakt var vet jag faktiskt inte.

Det bör kanske påpekas att det fortfarande finns lite lanolin kvar i garnet och att du kommer bli lite fet om fingrarna om du inte tvättar det innan du börjar sticka. Jag bryr mig inte så mycket om sånt, men jag vet och förstår om andra andra gör det. Fettet går bort vid (hand)tvätt.

Härvorna är på 100 gram, 100 ull. Jag har aldrig räknat på hur många meter det är, men garnet har en wpi på 15 och garnets längd borde därmed ligga någonstans runt 450 meter.

Elin

Dödergök sa...

Hej! Vad kul att ni gillade min idé. Jag klurar på hur man skulle kunna utveckla den men än så länge hoppas jag bara på att jag kan inspirera andra till att byta via sina bloggar.

Trollfärg! Jag hade gärna bytt med dig men jag bara måste hoppa på The Knitting Seamans förslag. Kanske byter vi nått någon annan gång. :)


The Knitting Seaman! Jag vill jättegärna byta med dig, garnet lät superspännande. Maila dina kontaktuppgifter till mig, min mailadress står uppe till höger på min blogg.

MalinJohanna sa...

Bra idé! Hur vore det med en Ravelry-grupp för detta? Och ifall du är intresserad av bomull så har jag indigofägrat bomullsgarn, Marks & Kattens från flera år tillbaka. Över 200 g i nystan, mer därtill i en halvfärdig stickning som aldrig kommer att bli klar (=repa upp och sticka nytt).

Ulrica sa...

Härligt inlägg! Jag har i peroder haft "köpstopp" och återigen så är det dags för det.
Tack för lite spark i baken!

Tyg och otyg sa...

Byten är ju alltid en bra grej.
En facebookgrupp skulle också kunna vara ett sätt att administrera det hela.

Viffla sa...

Åh, dethär är ju jättesmart! Jag har inget att byta med för tillfället, men lita på att det kommer något på min blogg i framtiden! :)

Anonym sa...

haha..Blev glad att läsa. Trodde jag var ensam i världen med detta beteende. Jag har gjort precis som du och sista året och istället dykt ned i mitt och bekantas garnlager och blivit inspirerad!
Idén med byte är super även om jag just nu inte har nåt att byta av det som du vill ha.

Liisa sa...

Det är inte pretto, det är ett jättebra förslag! Jag hoppas kunna välja något av mina garner i det outtömliga garnlagret till byte någon dag och lägga det på bloggen. Hoppas du och byteskompisen blir nöjda med bytet!!