fredag 21 mars 2014

Magasinduett-koftan

 Mönster; Jag är så otroligt stolt över den här koftan, stolt och nöjd. Det känns som mitt tröjstickande har utvecklats mycket över det senaste året i och med Noro-tröjan. Jag har lärt mig mycket om att sticka efter mina egna mått, att knixa och trixa med ökningar och minskningar, förkortade varv och placering av knappar.
Den här gången har jag utgått från en provlapp, en stor provlapp som jag tvättade och blockade och SEN räknade ut stickfastheten ifrån. Sen ritade jag upp ungefär hur jag ville att koftan skulle se ut med mått för hals, byst, midja och ärmar, efter det räknade jag ut vilket maskantal jag borde ha och så körde jag igång. Koftan har många fina detaljer som en slätstickad maska som löper längs med den rätstickade knäppkanten, jag har flyttat in knapphålet mer mot kroppen så att knappen ser centrerad ut när koftan är knäppt och bystökningar och minskningar som gör att koftan ser mer skräddad ut.

Jag är jättenöjd med att jag fick ärmarna så tajta och att hela passformen är tajt utan att vara för liten, jag har nämligen en känsla av att garnet kommer att ge med sig lite på grund av tweedens lite stumma egenskaper. Jag måste också understryka hur viktiga några förkortade varv i ryggen är för att få en bättre passform på en uppifrån och ner kofta.
Allt sammantaget är det här den finaste kofta jag någonsin stickat och den kommer att användas flitigt hela våren, det kan jag lova!

Garn; Supersoft i färgen Silver Grey och Donegal Tweed i samma färg båda från Magasinduett. Jag stickade med en tråd av varje och i slutändan gick det åt lite mer än tre nystan Supersoft och lite mer än 5 nystan tweed. Jag har bara bra saker att säga om de här garnerna och planerar redan för ett nytt projekt i samma garnkombination men i en annan färg. Tweeden gör mig alldeles lycklig och när man tvättar ur spinnoljan när plagget är klart är det nästan som trolleri, garnet blir fylligt och tweedplupparna framträder tydligt.

Knappar; 11 stycken i färgad kokosnöt från Yll och Tyll och jag älskar den orangea färgen.

Stickor; 3,5 mm till resårerna och 4 mm till resten av tröjan.


2 kommentarer:

Anonym sa...


Hello
could you give me the diagram of this lace?
thank you

nathalie
a.porcu@aliceadsl.fr

Anonym sa...

Hej! Koftan är verkligen jättefin! Skulle det vara möjligt att få ta del av mönstret till spetsen? Jag skulle vilja sticka en kofta med likadan spets till min dotter :) Kan du maila till henrik@limepark.se (min mans adress)? Med vänlig hälsning, Maria