måndag 12 september 2016

Galdhöpiggen

 Så här blev den min egen Galdhöpiggen! (Mönstret finns att köpa här på ravelry.)
Jag har anpassat mönstret efter mina behov och min kropp ungefär så här;
Jag har lagt upp för storlek xxl men eftersom jag ville ha en kofta la jag till 6 maskor mitt fram för klippmaskor. Dessutom la jag till fyra maskor till för att få lite mer vidd och för att få resåren att stämma så som jag ville. Jag följde mönstrets instruktioner för de förkortade varven men dessutom har jag långsamt minskat så att koftan får en a-linjeform, oket har jag stickat efter storlek xl, lika så ärmarna.
När jag valde färger till min kofta utgick jag från de jag hade hemma (plus att jag fick rester i present av Amanda!) och jag köpte bara till ett par nystan ljusgrått till bottenfärgen. Därför fick jag trixa lite med mönstret för att garnet skulle räcka. Istället för originalets tre färger har jag använt fem färger och jag har lagt till ett flerfärgsmönster högst upp på kroppen före oket.

Jag stickade min kofta ca 10 cm längre än mönstret för jag ville ha en längre, slappare kofta som är mer som en jacka. Ärmarnas längd anpassade jag efter mina egna mått, dvs en bra bit kortare än i mönstret.
Jag la också till en ficka för att det kan vara praktiskt när jag ska använda koftan som ytterplagg, jag fodrade fickan med ett bomullstyg så att inte nycklar och annat letar sig ut genom fickans maskor.
Avslutningsvis stickade jag knäppkanterna innan jag klippte upp mitt fram. Jag hade gigantiska jättefina träknappar hemma som passade jättebra.

Garn; Jag har som sagt stickat i fem olika nyanser av Léttlopi, 7 nystan 0056 (ljusgrå) som bottenfärg, 1 nystan 0054 (ljus askgrå), 2 nystan 0058 (mörkgrå) till muddar och knäppkanter, 2 nystan 9426 (gyllengröngul) och 1 nystan 9264 (senapsgul). I vanliga fall väljer jag ofta garn med hög kontrast när jag ska sticka flerfärgsstickning men den här gången vågade jag välja mer subtila färger som nästan flyter in i varann och jag är så glad över det. Inspirationen kommer så klart från naturen, från stenar och lavar och grånat trä. Resultatet blev lågmält och mysigt och precis rätt.

Stickor; 3,5 mm till resårer och kanter, 4 mm till all enfärgad slätstickning och 4,5 mm till all flerfärgsstickning.

Hoppas att ni ska ha någon nytta av mina anteckningar och att ni blir sugna på att sticka en egen Galdhöpiggen!  
5 kommentarer:

Heidi sa...

Vilken fin kombo - klänningen + koftan!!

Koftan har verkligen vunnit på att du har använt 5 färger istället för originalet 3! Och som alltid är passformen utomordentligt bra!

miriam sa...

Fantastiskt fina, både du och koftan!!

Figeholm.aw sa...

Den var fin! Du är verkligen en färg-mästare!

Pernilla sa...

Superfin!! Härliga bilder!!

Unknown sa...

Så himla fint kofta! Jag har aldrig klippt upp en tröja förut, Utan sitter å testar på en liiiiten Glittertind just nu. Men funderar på "kantbandet" hur breda bör dem vara?