onsdag 6 december 2017

Galdhöpiggen och lite passformstrix

 Mönster; Mitt alldeles egna mönster Galdhöpiggen som jag är så jäkla stolt över. Det ligger så många timmars jobb bakom mina mönster och när det jobbet sen mynnar ut i någonting bra som många andra också uppskattar blir jag glad och det är värt alla omskrivningar och upprepningar.
Jag har i flera månader gått och längtat efter en egen Galdhöpiggen tröja, jag älskar min Galdhöpiggen kofta men ibland är helt enkelt en tröja mer mysig, och i Oktober slog jag till.
Jag har gjort några ändingar för att få den passform jag ville ha och jag tänkte att jag skulle dela med mig av dem. De här är små trix som jag brukar ta till när jag gör om ett herr eller unisexmönster till min egen kurviga kropp och funkar alltså lika bra på alla mönster som har den här raka lite lediga passformen.

Galdhöpiggen är alltså en helt rak tröja med lång ärm och runt ok, ganska ledig passform i kroppen och lite mer välsittande ok.
En väldigt klassisk tröja helt enkelt.
När jag stickar en sån tröja börjar jag med att hitta min storlek, det brukar vara xxl så även den här gången.
Personligen gillar jag tröjor som har en ledigare passform nertill och tightare passform över bysten och axlarna. För att få till den passformen brukar jag kombinera två storlekar, den storlek som passar bra över höfter och mage och storleken under den till oket. Hur kommer jag då fram till de storlekarna? Jag mäter mig runt magen på det största stället och hittar en storlek som har det bystmåttet ungefär, jag bryr mig ingenting i att mitt bystmått är betydligt större för där vill jag ändå ha en tightare passform. Sen tar jag ett nytt mått ovanför bysten högt upp i armhålorna och drar åt måttbandet hårt, sen tittar jag efter en storlek som har det som bystmått och så stickar jag oket i den storleken. (Det brukar alltid vara så att det är en storlek mindre än kroppens storlek.) Det här gör jag för att få en storlek som stämmer bättre över axlarna.
I det här fallet la jag upp xxl + 8 extra maskor eftersom jag ville ha en lite längre tröja som går lite längre ner över höfterna än originalmönstret. De 8 extra maskorna har jag minskat bort i sidorna två gånger med ca 12 cm mellanrum efter midjan, på det viset får jag en väldigt svag a-linjeform på kroppen.
Ärmarna stickade jag också efter xxl men jag var noga med att mäta längden (så som det står i mönstret) för att de inte skulle bli för långa. När du provar ärmen ska den vara så långt ner på handleden som du vill ha den och nästan hela vägen upp i ärmhålet men bara nästan.
På varvet efter sammanfogandet av kropp och ärmar minskade jag jämt fördelat över hela varvet ner till maskantalet för xl och sen stickade jag oket efter xl:s instruktioner.

På det här viset får jag en tröja med mer kvinliga former utan att lägga in massor med ökningar och minskningar för bysten med hjälp av bystkilar och liknande. Lätt som en plätt och snyggt som tusan.
Om du däremot är ute fter en mer rymlig tröja med mer rörelsevidd stickar du bara Galdhöpiggen rakt av, det blir kanonfint det med.

Garn; Mitt absoluta favoritgarn Istex Léttlopi i en otippad men jättefin färgkombination. Lila "Berry Heather" 9429 (8 nystan) rosa "Pink Heather" 1412 (2 nystan) och rostbrunt "Rust heather" 9427 82 nystan). Jag är så glad över att jag slog till på riktiga färger och inte fegade med grått som ju alltid är snyggast.

Stickor; 3,5 mm till resårer, 3,75 mm till enfärgad slätstickning och 4,5 mm till flerfärgsstickningen. (Det här är mitt sista tips för idag, unna dig att byta till ett halvnummer större stickor för flerfärgsstickningen, det blir sån stor skillnad och mycket snyggare för de allra flesta.)   7 kommentarer:

Eva sa...

Den blev verkligen snygg och färgerna är perfekta till dig! Tack för bra sticktips.

BodilE sa...

Kjempefin genser! Og jeg liker den litt uvanlige fargekombinasjonen, den rustrøde spriter opp det rosa, og passer veldig godt til ditt hår :) Takk for tips!

Helga sa...

Jättefin! Måste vara riktigt tät och varm? 😊 Jag har stickat en lettlopi med stickor 6 på kroppen och 5 på ärmarna. Ville ha den lite luftig. Varför är det bra med större stickor till det mönstrade? Jag är inte så van vid mönstrad stickning än så det blir rätt löst ändå 🤔

Dödergök sa...

Jag stickar väldigt löst så för att få rekommenderad stickfasthet 18m/10 cm före tvätt så måste jag sticka på 4:or eller i det hör fallet 3,75. De allra flesta stickar hårdare när de stickar flerfärgsstickning och då blir det snyggare och mer likt kroppens stickfasthet att gå upp ett halvt nummer på stickorna.

Heidi sa...

Fantastiskt fin!!

Att mäta för att få rätt storlek är ju en hel vetenskap. Intressant att läsa dina tankar kring passform och hur du bäst får till den!

Helga sa...

Okej :) kanske stickar hårdare om jag blir lite mer van nån gång. Vad fint ditt nya mönster var också!

Pako o Kryddan sa...

Hej. Vet inte vad jag gör för fel, men rad 14 på oket blir helt galet. Har rivit upp rad 13 flera gånger och ändå blir det fel 😔
Hälsningar Ann-margret Hagerman