söndag 1 oktober 2023

Mönstersläpp för Sockan Ramsen!

Efter en lång mönsterskapar-paus är jag tillbaka och den här gången med en smäll!

Har du också tröttnat på flerfärgsmönstrade sockor som är för trånga i benet och stramar över hälen? Då är Ramsen sockan för dig! Designad för dig med breda fötter, höga vrister och knubbiga ben. Att den dessutom är supersnygg är bara en bonus.

Köp Ramsen här på Ravelry!

Jag vet inte hur många gånger jag hittat de perfekta flerfärgsmönstrade sockorna på Ravelry, köpt mönstret i ett huj och redan börjat planera alla höstens outfits kring dessa sockor bara för att efter mudden inse att jag aldrig i livet kommer kunna ha dem. Medan stickvärlden utvidgats med större storlekar för tröjor och koftor har inte vi sockdesigners hängt med. Jag skriver vi för jag har också varit skyldig till att designa sockor som är för smala för mig. Mest för att det alltid varit så, att smala fötter är vackrare än knubbiga och att ingen vill se ankfötter på bild. Men nu får det vara nog! Jag tänker inte bidra till den här sjuka och sneda fördelningen av sockmönster längre.Mina sockmönster kommer hädanefter vara designade för mig och dig som precis som jag alltid måste lägga till en omgång till av mönstret eller gå upp en stickstorlek. Ja ni andra kan så klart också sticka Ramsen, kanske genom att gå ner i stickstorlek eller byta till tunnare garn. men för en gång skull är inte den smala foten och det smala benet normen. 

För att sticka Ramsen behöver du; Garn: Sandnes Sisu 175m/50g 80 % superwash ull/ 20 % akryl i färgerna: A (ljus turkos) och B (olivgrön). Eller ett likvärdigt garn. Det är viktigt att garnet har samma tjocklek om du byter till ett annat garn. Annars kommer inte storleken att stämma.

Garnåtgång: ca 70 g av färg A och ca 50 g av färg B. (Till mina 38:or räckte det med 50 g av färg A.)

Stickor: 2,5 mm eller den storlek du behöver för att få rätt stickfasthet.

Stickfasthet: Ca 33 maskor och 36 varv/10 cm i flerfärgsstickning med stickor 2,5 mm.

Storlek: 36- 42 i den angivna garnåtgången men sockan kan självklart stickas längre men tänk då på att garnåtgången påverkas. Sockan är tänkt att passa dig med höga vrister, breda fötter och stabbiga ben. Benet mäter ca 15,5 cm ner till hälens början och foten mäter ca 11 cm på bredden i platt tillstånd. Det är viktigt att tyget blir stretchigt så att sockorna får rätt passform. (Min fot mäter 24 cm runt bredaste stället, 27 cm runt hålfoten och 37 cm där sockans skaft börjar på benet.)

Sockan är som sagt tänkt att passa dig med höga vrister, breda fötter och stabbiga ben. Men därmed inte sagt att alla stabbiga ben och höga vrister ser likadana ut. Mitt bästa tips för att få till rätt passform är att prova ofta. Du kanske behöver lite mindre vidd? Byt till tunnare stickor! Du kanske behöver lite kortare häl? Börja minskningarna tidigare osv. Ska du ge bort sockorna i present till någon med smalare ben och fötter? Prova att sticka sockorna i tunnare sockgarn med tightare stickfasthet. Se mönstret som ett grundmönster och våga lek med andra flerfärgsmönster. Vad du än väljer hoppas jag att du får stor glädje av dina nya sockor! Hälsningar Erika

 

1 kommentar:

Ewa Svensson sa...

Härligt mönster och fin färgkombo!