söndag 29 augusti 2010

Färg!

Jag gissar att det är fler än jag som har en sån här hemma, en provcirkel från en växtfärgningskurs. Min härstammar från min textilutbildning och börjar få ganska många år på nacken. Metallringen har jag redan slaktat till en dörrkrans för något år sen och nu börjar jag fundera på vad man kan göra av garnerna. Det känns liksom lite onödigt att de bara ska ligga där i en låda. Skulle jag inte minnas de där rökinpyrda dagarna nere vid sjön bättre om jag gjorde någonting av garnet istället?

Jag har lagt ut garnerna som jag tycker att de passar istället för i "rätt" ordning, dvs det är inte säkert att alla renfanabad ligger tillsammans osv. Min tanke är att nysta mig ett nystan där jag kan ta en tråd innifrån och en utifrån och sen sticka någonting randigt. Förmodligen ett par vantar eller halvvantar det beror på hur mycket garn det blir i slutändan.
Jag vet att jag sett samma idé någon annan stans så jag ska inte ha alla credd själv, men är inte det här en alldeles förträfflig söndags-syssla?


14 kommentarer:

Anette L sa...

Absolut! Go for it! :)

Alexandra sa...

Låter som en underbar sak att pyssla med en söndag som denna =)
Mkt vacker färgcirkel! Ser fram emot att se vad resultatet blir - Lycka till =)

Susilull sa...

Låter alldeles utmärkt som en skön avkoppling på söndagen!

Efwa - Medea sa...

Vilken bra idé. Fuktar du dessutom ihop ändarna så utnyttjar du ju garnet maximalt. Blir sugen på att leta fram min garncirkel jag med.

Lillemor i Hummelsta sa...

Vilket härligt pyssel en regnig söndag. Titta på dom, plocka med dom, lukta på dom och fundera på vad dom ska bli. Låter som mysig meditation.

Anonym sa...

Personligen tycker jag det är meningslöst att lägga ner jobb och sticka något av växtfärgat garn som inte ljusbeständigt för fem öre.
Jag hade färgat över tussarna med ljus- och färgbeständigt pigment innan jag kreerade något av garnet.
/hälsningar
Christina

Iréne JB sa...

Låter som en bra idé. Häromdagen kom jag på att jag inte bara har proverna kvar, utan flera härvor ligger någonstans i källaren. Nu när jag kommit igång med stickningen så ska jag ta mej en funderare på vad jag ska använda dem till.

Anonym sa...

Växtfärgade på sextiotalet med några kunniga kompisar och de garnerna har varit färgbeständiga.Men det var ju på stenåldern.. Men så vackra färger du har gjort ! Lycka till!

Paradiset Kaos sa...

Det kommer att bli jättefint!

Dödergök sa...

Anette L! Yes jag har just gjort det och det kommer att bli jättefint!

Alexandra! Vi får se vad det blir, just nu lutar det åt en axelvärmare.

Susilull! Ja efter en lång skogspromenad och före tvättstugan var det precis vad jag behövde. :)

Medea! Ja som sagt kan jag inte ta åpt mig all ära men jag tro att det blir jättebra.

Lillemor i Hummelsta! Just lukten av ull är så härlig, en massa minnen kom tillbaks från de där dagarna när vi färgade.

Christina! Jag vet inte var du fått din erfarenhet av växtfärgning men jag håller inte med dig. Jag har tex ett par 10-åriga vantar färgade med islandslav som jag använt varje vinter och de är precis lika gula fortfarande. Inga av mina växtfärgade projekt har någonsin bleknat när jag tänker efter.

Iréne JB! Jag har stickat upp alla mina härvor men nästa sommar funderar jag på att färga lite igen för det är faktiskt riktigt mysigt.

Anonym! Jag håller med dig! Har aldrig färgat någonting som blekts, man måste bara veta vad man håller på med och vara noga med recepten. :)

Paradiset kaos! Det tror jag med! :)

fale artut sa...

Appselut!!!!!!
Sommar i ett nötskal... Jag tycker att det är Garnposei när man kan arbeta in minnen i sin stickning, eller spinning.
Det är Perfekt! Jag ger mig den på att du kommer att känna värmen från grytorna och känna doften av renfana...

Anonym sa...

Vill bara tipsa om att en tant jag känner tog sina växtfärgargarner och gjorde en filt i mormorsrutor.Och den blev helt underbart vacker! (Och det garnet har varit färgbeständigt för hon färgade det någon gång på 70-talet)
Men vad du än gör så blir det säkert jättefint! Det blir ju allt du gör:)

MalinJohanna sa...

Men Gökvännen, vad du är smart! Givetvis ska man nysta så man får en färg inifrån nystanet och en utanpå. Tack för tipset, jag ska komma ihåg det när jag tar itu med höstens tvåändsstickning!

Eva S sa...

Det ska bli skoj att se vad det blir!Vackra färger.