måndag 30 januari 2012

Bilden har absolut inget med texten att göra

Det känns som att jag är ute och bränner ljus i båda ändarna. Önskar mig en dag av stickning och småkakor, te i stora koppar och fullt fokus på här och nu. Så mycket av min framtid styrs av andra människors beslut. Jag är så sugen på att hoppa av en stund. Bara vara jag och inte bry mig så mycket. Vi har byggt ett samhälle där det är svårt att vara en god människa. Att tänka på sig själv är så mycket lönsammare.

söndag 29 januari 2012

Söndagsbilder

Lite föraning av vår i matrummet. Tulpaner är något av det finaste som finns. Bygget uppe går snabbt framåt. Röran är nästan helt åtgärdad i de angränsande rummen. Kvistlackning står på schemat i eftermiddag (så som det ofta har gjort det senaste året). I veckan som kommer ska vi titta på tapeter, jag är sugen på vitt. Det hör nog årstiden till att längta efter ljus.

Äntligen är Linas kofta tvättatd och utspänd. Det blev stora cocosknappar, dyrt men snyggt.



lördag 28 januari 2012

Regina

Mönster; Regina (ravelry länk). Hahaha jag ser inte klok ut i den här mössan. Verkligen inte min stil men till dess försvar kan jag tillägga att den är för liten för mig också. Tanken var ju att min mamma skulle få den här men hon gillar den inte så nu får vi se vad som blir av den. Mönstret var jätteroligt att sticka iaf och mössan blir kanonfin om man är en sån som använder den här typen av mössa. Kan verkligen rekomenderas.

Garn; Sandnes Smart (dubbelt) till nederkanten och Drops Nepal till själva mössan.

Stickor; 4 mm och 5,5 mm rundstickor och strumpstickor.












Herregud mitt hår ser verkligen inte klokt ut, tur att jag har klipptid på tisdag.






fredag 27 januari 2012

God kväll!

För att slippa se det där röriga inlägget... En suddig bild på en trött gök istället. Men nu är det helg, så det så.

söndag 22 januari 2012

Den där förbannade röran

Jag har förstått att ni gillar ärligheten i min blogg. Håll i hatten säger jag bara för de här bilderna är sprängdfyllda med ärlighet. Vi har börjat med det sista helt orenoverade rummet (om man inte räknar badrummet uppe men det glömmer vi tills vidare). Fy tusan vad rörigt det blev överallt. Möbler och kartonger och skräp överallt. Jag vill mest gråta.

Men det kommer ju att bli bra sen när det är klart. Då ska jag bädda sängen varje dag, jag lovar ingen mer röra i Braxlycka.



Så här såg det ut innan vi började röja. Jag försöker intala mig att det ser värre ut än vad det är. Jag försöker tänka tillbaks ett år i tiden när nästan hela huset såg ut så här. Det här ska bli tv-rum. Ett ljust och skönt slappt hängrum med sköna möbler och inbyggda bokhyllor och så få grejer som möjligt. Lite precis tvärt emot hur det ser ut nu alltså.





Mycket av röran på den förra bilden kom från den här lilla skrubben. Den har jag ägnat mig åt den här helgen. Det här kommer att bli kontor och förvaring och dataskrubb. Härifrån kommer jag att skriva mina blogginlägg i framtiden alltså. Alla väggarna och golvet är numera vita och det känns fantastiskt skönt att se lite resultat någonstans iaf. Nu gäller det bara att bryta ihop och komma igen, röran ska bekämpas, ordning ska bringas i kaos. Amen!







En liten randig restgarnskofta




Mönster; Det här lilla trevliga babymönstret fast med lite längre kropp och ärmar, storleken blev ca 6 månader den här gången och är fortfarande lite stor åt lilla M. Snabb och avkopplande stickning som jag rekomenderar om du vill sticka en snabb present åt en liten gullunge.


Garn; Restgarner (som om jag någon gång stickar i någonting annat). När jag sorterade mina garnlådor efter jul så hittade jag några bollar med garn utan banderoll som känndes som att de räckte till en babykofta. Jag tror att det är Debbie Bliss baby cashmerino.


Stickor; 3,5 mm


fredag 20 januari 2012

Hemlis 8 frågor och svar

Jag kunde inte hålla mig, det är dags för en hemlisomgång igen för mig. Jag behöver lite guldkant på tillvaron. Så här kommer mina svar. Håll till godo.




1. Vilken sorts garn tycker du mest om? (Ull, akryl, bomull osv.) Är det något material du absolut inte tycker om? Naturmaterial is the shit. Jag är mest såld på ull i alla dess former. Ull/silke blandningar gillar jag också och alpaca. Jag är nyfiken på jak och kamel. Favoritgarner är bla. Colinette Jitterbug, Lornas laces shepherd sock, Visjögarn, Kampes 2-trådiga, Cascades 220 wool, Malabrigo lace osv.

2. Vilka är dina favoritfärger? Jag älskar färg, gärna starka färger. Limegrön, gräsgrön , äppelgrön. Knallröd, cyklamenrosa, plommonlila. Lejongul, senapsgul, tomatröd. Midnattsblå, grafitgrå och svart. Jag gillar färger med lite liv, gärna lite meleringar.

3. Är det någon färg du absolut inte tycker om? Pasteller, ljusblått, ljusrosa, syrenlila osv. Murriga gröna, blaskiga blågrå. Jag har väldigt svårt för raggsocks prickigt, alltså två eller flera färger som är sammantvinnade.

4. Vilken sorts stickor tycker du bäst om/använder du helst? (Trä, metall, plast? Rundstickor, raka, strumpstickor?) Rundstickor och strumpstickor. Jag skulle vilja prova fyrkantiga stickor, har bara hållit i såna men aldrig provat att sticka. Jag stickar mest med trästickor och lättare metallstickor, typ addi lace (gillar riktigt spetsiga stickor).

5. Hur länge har du stickat? Anser du dig vara nybörjare, avancerad eller mittemellan? Nu börjar det bli bra länge. Jag ser mig absolut som en orädd och avancerad stickerska som gärna vill prova på nytt när jag är på rätt humör. Trygghetsstickar gärna strumpor på löpande band också när jag är på annat humör.

6. Dricker du kaffe? Te? Aldrig kaffe (om det inte är irländskt), alltid te. Mängder med te, baljvis. Är lite av en tesnobb. Jag tycker om rena smaker, gärna kryddiga, dricker nästan aldrig svart te utan oftast rött eller grönt. Älskar jasmin och fläderte och alla yogiteer.

7. Är du allergisk mot något? Dumheter, rasism och högerpopulism. (Ja och så gräspollen och myggbett.)

8. Vilken slags musik tycker du om? Allt som är bra. Skrammlig pop och sjömansvisor, stämsång och gitarrer, 60-tals smör, 77-punk och allt som går rätt in i hjärtat. Håkan Hellström, Anna Ternheim, First Aid Kit, Frank Sinatra, Velvet Underground, THE SMITHS, Säkert! osv.


9. Favoritgodis? Choklad, oj oj oj choklad, gärna med rena lyxiga smaker. Saltlakrits (djungelvrål typ) allt som är slemmigt (typ sega råttor och såna där gröna grodor) och naturgodis.

10. Håller du på med någon annan "skapande hobby", förutom stickning? (Spinna, scrapbooking, virkning osv.) Ibland tecknar jag, ibland spinner jag lite på slända, ofta fotograferar jag mig själv i fåniga poser och så gillar jag att baka bröd och odla grönsaker.

11. Vad tycker du är roligast att sticka? Mössor? Sjalar? Tröjor? osv... Spetssjalar, komplicerade strumpor, coola mössor, flerfärgsstickade vantar och så koftor. Typ allt alltså.

12. Prenumererar du på någon sticktidning? Nej, har aldrig sett någon i någon av mina affärer som jag gillar heller.

13. Har du något drömprojekt på önskelistan? Oj. Svårt. Någon jättetjusig spetssjal skulle jag tro.

14. Använder du pulsvärmare/handledsvärmare? I så fall, vad är ditt handledsmått? Ja det gör jag ofta, 19 cm är mitt mått.

15. Tycker du om att sticka pulsvärmare? Yes men det var ganska längesen nu men kände suget senast i morse när jag inte hittade några roliga som passade mina kläder.

16. Stickar du sockor? Ha ha ha ha ha. (Se min projektlista på bloggen.) Jo, jag stickar sjukt mycket sockor. Sjukt mycket.

17. Vad har du för fotstorlek? (T.ex. längd, omkrets på tjockaste stället.) En kort och bred 38:a. 21 cm lång och 25 cm tjock.

18. När fyller du år? 6 Juli, hurra hurra hurra.

19. Stickar du med pärlor? Nej det kan jag inte påstå. Det här hänt men nej.

20. Vilken slags böcker (ej stickning) läser du helst? (Deckare? Fakta? Romaner?)
Harry Potter-nörd deluxe. Faktaböcker om trädgård och bakning, matlagning och inredning slinker också ner. Deckare gillar jag, gärna engelska eller svenska. Avgudar Håkan Nesser och Per Hagman och Tove Jansson. Musikbiografier gillas också.

torsdag 19 januari 2012

När disskuterade du ordet pessar senast med din man?

Ibland är mitt jobb så där ordinärt som jag gissar att andra jobb är men ibland när man blandar pluskvamperfekt med en gnutta love me tender på gitarr och rätt bisarr sexualkunskap så kan det resultera i frågor som den i rubriken och då måste man ju ändå säga att det är rätt magiskt. Jag gillar de där ungarna, så är det bara.


tisdag 17 januari 2012

Offe

Mönster; Offe av VisaLisa. (ravelrylänk) Min kärlekshistoria med den här koftan började redan när Lisa visade bilder på sin egen första Offe-kofta, den såg liksom så mysig ut. När jag träffade Lisa i somras på sticklägret hade hon sin fina kofta på sig och den var ännu mysigare i verkligheten. Just en sån behövde jag till jobbet, en tunn och lätt men varm lite fladdrig kofta att vintervärma en lite för tunn klänning. Jag stickade min Offe i mellandagarna och jag är precis så där sjukt nöjd som jag trodde att jag skulle vara. Jag la till en ficka så jag kan ha jobbnycklarna någonstans och jag la till två extra ränder i ryggen för lite mer rörelsevidd.

Garn; Alla garner är tvåtrådiga ullgarner utom kontrastfärgen som jag stickade i-cordkanten med, den stickade jag med dubbelt garn och jag tror att det är Fleece artist Woolie Silk jag fick garnet i ett restgarnspaket från Ulrika så jag är inte säker. Det roströda är Morjärvsgarn som jag fått av min svärmor, det röda är också Morjärvsgarn som jag fick av Catarina när vi sågs i somras (också det på sticklägret). Det grå bytte jag till mig en gång av den stickande sjömannen. En allt igenom ickeköpt tröja med andra ord med anknytning till många fina stickbloggerskor. Ca 100 g av grått och ca 100 g av rött gick åt, lite mer tror jag.

Stickor; 4 mm vilket ger en trevlig varm fast lite gles kvalité som jag gillade supermycket.



















söndag 15 januari 2012

Marit gillar mys

Så här ser det allt som oftast ut hemma hos oss när man råkat lägga ifrån sig en ylletröja/stickade strumpor/valfritt mysigt plagg. Jag la ut L:s kofta för att fota den , vände mig om efter kameran och vips låg Marit där.

Koftan är nästan klar och det har varit en rekordsnabb stickning. Jag har bara den sista knäppkanten kvar och den spar jag tills knapparna har kommit så att jag gör lagomt stora knapphål.



Lite blockning på det här och sen tror jag att det blir jättebra. Vännen L har provat och den passar henne jättebra! Tummen upp för det. Nu gör jag en paus i mitt vuxen-koft-stickande och smiter emellan med en liten bebiskofta (bilder kommer) i restgarner. Jag måste nämligen fundera lite över vad nästa stora koftprojekt blir. Kanske blir det min egen gula med mönstret ok i samma modell.












lördag 14 januari 2012

Meet Angee



Min första strumpa från Sock Innovation av Coockie A. Jag köpe boken någon gång i höstas och sen har den bara blivit liggandes. Det var ingent mönster som riktigt fångade mitt intresse. Men som en del i min stickutmaning till mig själv inför 2012 tog jag fram boken förra helgen och bläddrade lite. Jag vill sticka lite krångligare saker och framför allt vill jag följa mer mönster, orka bry mig lite mer, utmana mig själv. Angee är absolut inget krångligt mönster, en strumpa har blivit stickad på några trötta tv-kvällar i soffan, men fin är hon och jag gillar verkligen garnet (araucania ranco multi). En glad och vitaminrik januaristickning på det hela taget.



onsdag 11 januari 2012

Inte för att jag inte vill blogga liksom men ni vet

Ja och så blev det ju så här att jag började jobba igen och det blev alldeles tyst på bloggen och det var inte för att jag var för trött eller för att jag inte hade någonting att säga men det är ju så förbaskat mörkt när jag kommer hem.


Jag har ju både stickat klart en kofta och nästan stickat klart en annan (bara knäppkanten och knappar kvar) och dessutom har jag ju börjat på jättefina strumpor. Tillsvidare får ni nöja er med en mörk bild på min nya Offe-kofta. Vi får hålla tummarna för att det ska bli ljusare till helgen.

måndag 9 januari 2012

Strumpor i avbruten moss-stickning

Mönster; Stickade uppifrån och ner, 60 maskor, vriden resår och sen avbruten moss-stickning. (Varv 1: Med mångfärgat garn *1 rät, 1 avig*. Varv 2: med enfärgat garn, alla räta. Varv 3: Med mångfärgat garn *1 avig, 1 rät*. osv.) Mitt tredje par strumpor enligt samma recept och jag tycker att de blir så fina. Det här har varit min raststickning under hösten och passande nog ska det bli en present till en utav mina fina kolleger, därför är de lite små för mig.

Garn; Det grå är Qualitas sock och det mångfärgade är fabel. Ca 70g skulle jag tro.

Stickor; 2,5 mm strumpstickor.











fredag 6 januari 2012

Halldóra mittens









Halldóra mittens av Dödergök




Material: ca 100 g Létt-Lopi 50 g bottenfärg (här vit) och 50 g mönsterfärg (här två nyanser av grönt).


Strumpstickor 3,75 mm (själva vanten stickas med 5 stickor och tummen med 4 stickor).


Du behöver också en snutt restgarn och en stoppnål.




Lägg upp 38 maskor med grundfärg och sticka 12 varv vriden resår *1 vriden rät, 1 vriden avig*. Nästa varv stickas alla maskor räta med grundfärg samtidigt som du ökar till 42 maskor.


Börja sticka enligt diagrammet. Båda vantarna stickas likadant och kan därför användas som både höger och vänstervante. Öka maskor för tummen genom att plocka upp tråden mellan två maskor och sticka den vriden. När du har stickat 18 varv på tummen (det första varvet då du plockade upp en maska räknas inte in) sätt de 15 tummaskorna på en tråd och du fortsätter att sticka vanten enligt diagrammet Efter 10 mönsteromgångar stickas ett varv med grundfärgen sen börjar du minska i sidorna på vartannat varv 3 gånger sen på varje varv tills 10 maskor återstår, sy ihop toppen av vanten med maskstygn. Minska i början av sticka 1 och 3 och i slutet av sticka 2 och 4, jag minskade så här;(sticka nr 1) sticka 1, ssk, alla maskor räta, (sticka nr 2)alla maskor räta tills 3 återstår sticka ihop 2 maskor rätt sticka 1 maska, upprepa för sticka 3 och 4.




Tummen stickas på tre stickor, 6 maskor per sticka. Följ diagrammet, plocka upp 3 extra maskor i tummgreppet så att du har 18 maskor. Efter diagrammet stickas ett varv med grundfärg sen minskas enligt följande: *sticka 1, ssk, sticka ihop 2 tillsammans, sticka 1* upprepa varvet ut. Sticka ett varv utan minskningar. På nästa varv minskas det enligt följande * ssk, sticka ihop 2 tillsammans* upprepa varvet ut, dra tråden igenom de återstående maskorna.




Fäst alla trådar och tvätta upp dina vantar och låt dem plantorka i den form du vill ha dem. Njut av ett par riktigt vintervarma vantar!



















Tack Halldóra för inspirationen till vantarna!

























torsdag 5 januari 2012

Länkkärlek

Bjuder på lite vitaminer i form av färgglada fina länkar så här i vintermörkret.





Jag vet att jag säkert var sist i världen när jag upptäckte Karins Konstgrepp men Herre Gud vad bra den männsikan är, alltid rolig och läsvärd och sjukt smart.





Underbara Alicia Paulson gör mig alldeles varm i hjärtat med alla hennes vackra bilder med mjukt ljus och fina små texter om hennes vardag. Hon har fått mig att se det natursköna lantliga USA och faktiskt gjort mig lite småsugen på att börja quilta.

Hos finlands-svenska Lundagård hittar jag så sjukt mycket renoveringsinspiration att det inte är klokt. Älskar allt med deras hus, vill bo där, tar gärna över deras grymt söta små finska ungar också. Och byggnadsvårdsbutiken.

onsdag 4 januari 2012

Onsdagen är en blockare dag



Jag vill passa på att tacka för alla fina kommentarer och mail jag fått den senaste veckan! Jag blir särskillt glad över att höra att ni gillar bloggens innehåll även när jag skriver om de lite deppigare sidorna av livet. Det känns extra bra nu när jag är sjuk igen och ganska klagosam. Min jullovskofta ligger och torkar på köksbordet (som är nygammalt och ska få färg när jag blivit frisk, fulfurun får mig att må lite illa) jag repade upp den gula i-corden och stickade en blåturkos istället, mycket bättre. Har lagt till en ficka för att ha någonstans att ha jobbnycklarna när jag har ficklösa klänningar. Tror att det blir hög mysfaktor på den här koftan när den är monterad och klar.



tisdag 3 januari 2012

Mormorsrutor

Jag börjar året med en dunderförkylning och ute är det mörkt och trist. Rätt läge att ta fram min mormorsrute-virkning. Det blev mycket te, levande ljus, ljudbok och virkning vid köksbordet igår.
Provade filten på sängen idag och kom fram till att jag behöver göra den dubbelt så stor för att bli nöjd. Minst 35 rutor till och sen någon typ av kant.
Jag fortsätter att hålla mig till samma färgskala och material, ull och alpacka för hela slanten.

söndag 1 januari 2012

Gott nytt år!
















" It's been a shit year this far, the pain and self-loathing far too hard. It's really been a shit year this far, my spirits too low for champagne and cigars." Timo Räisänen







Kom igen 2012, det är nu det börjar! Mer glädje, dans och popmusik, mer vänskap och kärlek mer lycka och tacksamhet.