torsdag 28 februari 2013

Hönsgalen

Ja som ni märker har jag blivit totalt hönsgalen. En sjukdom som är ganska smittsam ska jag tillägga så fortsätt att läsa under eget ansvar.


Det här är Astrid min dvärgkochinhöna. Hon har också börjat värpa nu och nästan varje dag ligger det ett litet perfekt Astrid-ägg i hönshuset. Hon är så himla fin och snäll och jag skulle gärna ha några fler dvärghöns bara för att de är så behändiga.

Nu värper hönsen ungefär 4 ägg om dagen i snitt, ganska bra på sju höns. Det är Astrids ägg i mitten, fint va?

Holger har blivit en helt annan tupp sen han blev könsmogen. Han är gullig mot hönorna och visar dem god man och mysiga värpplatser, hoppas att han i framtiden är bra på att varna för faror och att han är snäll mot kycklingar.
Hela gänget ute i solen här om dagen. Snö är inte jätteroligt men sol och hampfrön lockar ut dem.

Sen var det ju det här med det smittsamma med höns. Min syster har ju bivit ika tokig som jag om inte tokigare. Idag har jag varit och hälsat på hennes underbart blandade flock. Hon har en dvärgkochin, en gul orpington, en isabar, en legbar, två hedemorahönor och en blandras tupp md brahama i sig.

Eftersom hennes flock är blandad så får hon många olika äggfärger. Än så länge är det ganska små nybörjar ägg, hur gulliga som helst. Här syns ett orpingtonägg (det bruna), ett hedemoraägg (det cremefärgade) och ett legbarägg (det vita).

Kåre, stor och ståtlig blandrastupp.


Vackra Gunhild, legbar en ras som jag är superförtjust i, hon är otroligt vackert tecknad.

En mördande blick från fluffiga och fina Gördis, orpington.
Det här är den enda av syrrans som inte värper än, det är Sibylla hon är en isbar och hennes ägg kommer att vara gröna när de väl kommer. Jättefint att ha ägg i många färger, det vill jag också ha så det kommer nog att utökas lite här hemma fram mot våren. Tur att det finns gott om plats i hönshuset.

10 kommentarer:

Ruta Ett sa...

Höns är fascinerande tycker jag och dina är supersöta. Jag förstår att det är lätt att smittas. De verkar vara såna personligheter.
Med så många färger på äggen behöver du ju inte måla dem till påsk :-)

Anonym sa...

En dum fråga kanske: gillar hönor att bli klappade och gullade med?
Dina är otroligt vackra!
Agneta

Dödergök sa...

Ruta Ett!Ja de är verkligen personligheter, jag kan sitta hur länge som helst hönshuset och prata med dem.

Agneta! Ingen dum fråga alls. Mina höns har jag haft sen de var en vecka gamla och jag har hanterat dem varje dag och därför är de väldigt tama. De söker upp mitt sälskap och de tycker om att bli lite lugnt gosade med. Jag tycker att det är viktigt att ha djur som man kan hantera om de skulle bli skadade tillexempel. Sen är det jättemysigt med en hönskram då och då.

sjusoverskan sa...

Ja, Du gillar verkligen höns!
Jag har ingenting emot dem heller, underbara att sitta och kika på!
Lycka till med dem!
Kram Inger

Ruta Ett sa...

På tal om tama höns:
När jag var liten var jag med mina föräldrar på landet. Dottern där, Siv, hade en egen höna, "Sivahönan", som var så tam att hon gick och bar på den som andra barn bar på sin nalle - under armen - och hönan stortrivdes och sprang till Siv så fort hon såg Siv.

Eva sa...

Vad det är kul att läsa både om dina höns och er andras, det här blir man riktigt glad av att läsa som djurvän (förutom allt roligt på bloggen som handlar om stickning förstås) och det är fantastiskt kul med bilderna som verkligen visar hur de här hönsen trivs och hur vackra o personliga de är, jag gläds verkligen. Själv får jag nöja mig med marsvin, också väldigt personliga djur, och så hundar på kortis förstås, brukar passa jobbarkompisar och bekantas hundar när de är på fest, bortresta över helgen, semester osv, perfekt lösing, man har hund men ändå inte. Men nu gällde det ju hönsen... Grattis Dödergök till dina fina höns!

Julianna sa...

Så mysiga :)
Själv har jag bara dvärgkochin, 3tuppar och 3hönor. Men tyvärr inga ägg än :(

Kan inte du ha husesyn i hönshuset? Jag planerar att bygga om vårat och behöver inspiration.

Härlig blogg du har iaf :)
Trevlig helg!

Manduzana stickar sa...

Det är tur att jag bor i lägenhet, annars hade du smittat mig för längesen! Fast...jag ska ju inte bo i lägenhet för evigt, haha.

Linda sa...

Ååååh, söthönsen! De är helt underbara!

Dödergök sa...

Tack för alla era kommentarer om söthönsen, de är verkligen en stor glädjekälla för mig!