måndag 22 juli 2013

En podd som väckte tankar

Det senaste samkörda avsnittet av Stickpodden och Stick With Us Podcast har fått mig att fundera lite på det här med inspiration och konkurens inom stickvärlden.
I avsnittet pratas det om att inspiration inte är stöld och att vi ska vara lite mer givmilda inom stickvärlden. Gå in och lyssna själva så får ni bilda er en egen uppfattning.
Jag har lyssnat två gånger på avsnittet nu och jag känner att jag både håller med och inte.

Det jag håller med om är att det är viktigt att inte vara snål med sin kunskap. Jag tycker att det är så vansinnigt ocharmigt med människor som sitter och tjuvhåller på det de kan. Om jag kan någonting som någon annan vill lära sig så delar jag gärna med mig. Jag är inte ute efter att vara fin och speciell för att jag tex tvåändsstickar, något som fortfarande är ganska ovanligt och annorlunda, jag gör det för att jag tycker att det är roligt och för att det blir så fint. Punkt slut. Men sen har vi den andra sidan av det också, den sidan som jag kanske rent utav är lite dålig på. När man är bra på någonting och om man dessutom är bra på någonting som är lite ovanligt finns det ju faktiskt en möjlighet att tjäna pengar på sin hobby, kanske blir hobbyn rent utav ens yrke. Men man sätter ju krokben på sig själv om man då hela tiden ger bort allting gratis. I poddavsnittet nämns det att det är typiskt kvinnligt att tävla och konkurera med varandra och till viss del kan jag hålla med om det (nog för att enligt min feministiska analys av varför det ser ut så har att göra med ett kvinnor har haft och har en så smal arena att visa upp sig på och att vi har uppmuntrats till att konkurera med varandra istället för att samarbeta för om vi slöt oss samman så skulle vi bli livsfarliga) men jag kan också tycka att det är minst lika kvinnligt att inte värdesätta sina egna kunskaper. "Men det här har jag bara lilla jag gjort, det finns väl inget speciellt med det här?" "Inte ska väl jag ta betalt för det jag gör, jag är glad bara jag får ett tack." Ett praktexempel på det är när kvinnliga stora bloggare, ofta helt vettiga och otroligt duktiga och kunniga inom sitt område går med på att lägga in smygreklam i bloggen mot att de får en present av företaget. De förstår inte sitt eget värde utan tar tacksamt emot en löjlig klocka, plattång, anti-rynkcreme eller nåt annat futtigt för att gör reklam som är värd det tiodubbla och mer.

Sen vill jag göra stor skillnad vid att sticka till sig själv kontra att göra mönster. När jag stickar till mig själv eller andra i min omedelbara närhet låter jag inspirationen flöda fritt. Jag tittar ofta bara på bilder på ravelry eller så ser jag ett plagg någon annanstans och så stickar jag någonting liknande. Något som jag däremot är noga med är att inte låtsas som om jag har hittat på mönstret själv, jag länkar till designen som gav mig inspirationen och jag skulle aldrig drömma om att göra ett "eget" mönster av någon annans design.  Man får inte kopiera någons mönster och sälja det som sitt eget, man får inte heller ge ut det som ett gratismönster. Dessutom är det verkligen inte snålt att hålla lite på sin egen design, för om man vill tjäna pengar, ja kanske till och med ta steget fullt ut och bli designer så måste man fortsätta att vara unik.Om du tex sitter hemma och jobbar med mönster till en bok så är det ju inte så roligt om någon annan snor din design och lägger ut mönstren på ravelry.

Jag tycker istället att vi ska var givmilda med att ge varann credd, att vi ska stötta varandra genom att köpa mönster och böcker av nya designers, att vi ska länka till varandra och prata gott om andra stickare. På så sätt ger vi varandra och oss själva chansen att låta stickningen ta plats och utvecklas och frodas. .

23 kommentarer:

Ann sa...

Hear, hear! Bra formulerat! Men det är ofta en svår balansgång det där.

Pumlans flitiga fingrar sa...

Du skriver så klokt! Men som föregående skribent säger, det är en svår balansgång.
Jag tycker vi tjänar på att vara snälla mot varandra, utan att ge avkall på vårt unika skapande!

Ingrid sa...

Du talar kloka ord. Inspirera mera men fortsätt också värdera ditt eget arbete. Kom ihåg att aldrig förminska dig själv eller andra. Och en stöld är alltid en stöld, vare sig man stjäl andras ideer eller andras tid.

Lillemor Elfgren sa...

Håller till fullo med! Det är svårt att sätta ett värde i sin kunskap och sätta gränser, speciellt om man har hantverk som en del av sitt levebröd.

Wivi sa...

Bra skrivet! Och det gäller inte bara stickning utan allt slags handarbete. Vi kvinnor är bra på att förringa oss själva och det vi åstadkommer värderas sällan högt när det ska säljas för alltför många förstår inte hur många timmars arbete som ligger bakom.

Mikaela sa...

You've nailed it! Precis så känner jag också, bra skrivet.

stickpodden sa...

Hej, vad kul att vårt poddavsnitt väckte tankar och funderingar. Jag tror att vi alla tycker likadant, men att vi kanske formulerar det på olika sätt. Jag kan bara tala för mig själv, såklart, men jag är ganska säker på att mina poddkollegor också håller med. Det vi försökte få fram är dels att den tråkiga negativa attityden om andras arbete måste bort. Att inte "klubben för inbördes beundran" får ta över. Vår hobby och vårt hantverk är något som alla måste få känna sig delaktiga av, vad blir det annars? Ingen vill väl ha en exklusiv skara som är de enda som stickar... Och dels att inspireras av andras arbeten behöver inte vara samma sak som att stjäla någons ideér, en sjal med löv på kan se ut på tusen olika sätt, men ändå vara en sjal med löv och kommer då självklart påminna om andras sjalar med löv. Att däremot sno diagram och mönster rakt av och sprida som sitt eget mönster är ju självklart en helt annan grej och inget som någon kan försvara. Och precis som du påtalar är det ju viktigt att ge credd till den man inspirerats av. Och att man värderar andras arbete, man vet ju hur mycket arbete det ligger bakom, och då är 50 spänn för ett mönster ingen dyr investering. Att sen värdera sitt eget arbete...är ju ofta lite svårare :) Det svåra tänker jag är att man många gånger tycker att man kommit på en lysande idé, för att sedan se att det redan är någon annan som kommit på samma idé... om jag då genomför min idé, är det då stöld av någon annans??!Jag tycker att detta är ett ämne som är värt att diskutera och analysera och hoppas att många kloka stickare fortsätter kommentera och fundera! Stor kram till dig Göken!

stickpodden sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
sjusoverskan sa...

Håller med Dej till punkt och pricka!
Men tyvärr vet inte eller fattar inte folk vad upphovsmannarätt är!!!
Kram Inger

Anonym sa...

Mycket,mycket klokt skrivet!!
Tack för att du tänkt till ordentligt.

Manduzana stickar sa...

Du är så himla klok!

eddy sa...

kul att avsnittet väckte tankar. jag är helt och hållet med dig. man ska vara givmild med sin kunskap, credda varandra och lyfta fram varandra och det som andra har gjort och man tycker är bra. det kommer boosta hela stickvärlden! det kan självklart inte ska göra är intrång i upphovsmannarätten genom att kopiera, dela gratis och ta cred för andras arbete. det tar jag (och vi som sände podden) helt avstånd från, det vill jag verkligen understryka. Pusha istället fram den underbart duktiga designern som gjort det du isnpirerats av så att andra också kan upptäcka det som är så fantastiskt. Tillsammans är vi starka och kan sätta stickningen på kartan =) kram på dig

heidi sa...

heja dig!!

Linda sa...

Jag tror att jag måste lyssna på det avsnittet. Du har kloka tankar och jag håller helt med! Som lärare i historia och samhällskunskap tjatar jag alltid på mina elever om vikten av att ange sina källor (och vara källkritisk), och tydligt skilja på det andra skriver och vad som är den egna tanken/analysen (ära den som äras bör helt enkelt). Det är samma sak med stickning; var stolt över vad du gör, men tydlig varifrån du hämtat din inspiration/mönster etc! Allt annat är osolidariskt.

Svarta Malin sa...

Håller helt med om att hantverkare (kvinnor) är rent skitdåliga på att ta betalt för det de utför!!

Att man ska hålla på sin design och kunna få betalt för det arbete man lägger ner är en självklarhet! (för alla andra än hantverkare?...)

Man får självklart inte stjäla av andra!

Men som sagt, ibland är gränsen mellan inspiration och stöld hårfin!

Svarta Malin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Unknown sa...

Mycket bra skrivet, och jag håller till fullo med dig. Jag skulle aldrig skämmas för att ta betalt för något jag gör åt någon annan samtidigt som jag mer än gärna delar med mig av det jag kan. Tycker det är en ära att få föra vidare lärdom jag själv har tillförskaffat mig.

Unknown sa...

Så rätt så! Bra skrivet.

Eva i Stäket sa...

Jag håller med dig helt och fullt! Jag delar gärna med mig av min kunskap, men till en viss gräns. För en del av det jag livnär mig på är att hålla kurser.

Efwa - Medea sa...

Som vanligt så bra skrivet. Jag ska ta och lyssna på podden och se vad det handlar om.

Visa Lisa sa...

Du vet att jag håller med. Till fullo.

Kerstin sa...

Tack för de orden. Du skrev precis det jag har tänkt många gånger. Jag blir också glad över att så många håller med dig. Jag försöker leva som konsthantverkare och kan då inte dela med mig allt för mycket. Då måste man hålla igen med en del men man kan dela med sig av uppmuntran, vänlighet och inspiration.

Lisa J. sa...

Jag har inte lyssnat på podcastarna, men jag både håller med och inte i frågan. Jag förstår inte riktigt att man liksom vill "hålla igen" på vissa saker, för att man lever på att hålla kurser, för jag tänker att ju fler som lär sig nåt, ju fler som blir intresserade ju fler är det ju som skulle vilja gå en vidarutvecklingskurs, eller köpa en mönsterbok, tex om tvåändsstickning.

Sen kan jag tycka att det är konstigt att det inte blir fler böcker av fina hantverksbloggar, för jag tror att det är många som skulle vara intresserade av det, och det skulle kunna vara ett sätt för er att tjäna pengar. Jag skulle gärna köpa Dödergökens mönsterbok!