fredag 29 maj 2015

Pers Riddari

 Mönster; För tre år sen fick min man en Pippi-tröja i julklapp. Eller nej det blev fel, han fick en BILD på en Pippi-tröja i julklapp. Sen dess har han tjatat om denna tröja och jag har snirklat mig ur det på än det ena och än det andra sättet. Det kändes mentalt jobbigt att sätta igång med en herrtröja till en lång och bredaxlad man helt enkelt.
Men eftersom jag ändå ville sticka en tröja till honom och jag har länge velat sticka en isländsktröja så bestämde vi oss för att det fick bli en Riddari som mjukstart inför Pippi-projektet.
Riddari är en sån där riktig modern klassiker med över 600 projekt på ravelry och det känns som om alla har stickat den de senaste åren. Och det förstår jag verkligen för den är så himla fin, Jag laddade ner mönstret gratis på svenska från Järbo men mönstret finns på flera andra språk om man hellre vill det.
Mönstret är som ett typiskt 70-80-tals mönster med bara den allra nödvändigaste informationen men jag skulle ändå säga att det är väldigt lätt att sticka efter.

Jag stickade xxl men la upp för xl för ärmarna och ökade till xxl:s maskantal före mönstret på ärmarna. Jag la till en röd prick i diagrammet på ärmen inspirerad av Kate Davies fantastiskat fina Ásta Sóllilja.
Jag stickade fyra förkortade varv jämnt fördelat över ryggen innan jag satte ihop livet med ärmarna och sen hoppade jag över de sista varven i okets diagram och så gjorde jag två förkortade varv till innan halskanten. Det ger en mycket bättre passform och min man gillar inte när det sitter åt i halsen.
Jag skippade mönstrets rullkanter och stickade 2x2 resår istället.

Det gick galet fort att sticka den här tröjan, lite över en vecka tog det bara och resultatet blev så bra. Så nu är jag faktiskt peppad på att köra igång med en Pippi-tröja också, tror att det ska få bli min sommarstickning.

Garn; Helt ljuvliga underbara Léttlopi, jag är handlöst förälskad i det här garnet. Älskar allt med det, känslan att sticka i det och ytan på det färdiga tvättade plagget. Jag vill sticka massor med fler tröjor i Léttlopi, gärna igår redan. Jag köpte mitt garn från Islina. 
8 nystan grått, tre nystan natursvart, 1 nystan rött och 1 nystan naturvitt gick åt till en xxl.

Stickor; Jag har det lite kämpigt med min stickfasthet sen jag överansträngde min högra arm när jag målade för mycket så jag stickar betydligt lösare nu än vad jag gjorde för 5 år sen. Därför får jag alltid trixa nu för tiden när jag stickar.
Till Riddari blev det så här; 3,5 mm till resårerna, 4 mm till allt enfärgat och 4,5 mm till flerfärgsstickningen för att få rätt stickfasthet.


14 kommentarer:

Heidi sa...

Wow, så snygg den blev, och så perfekt passform! Kan verkligen förstå att du är galet nöjd med resultatet:)

liselott sa...

Ni blir jättefina tillsammans i Riddar och Nancy!

Hanna sa...

Så snygg den blev och sitter ju som gjuten!
Älskar verkligen sista bilden, som ett omslag till en LP :)

maria carlander sa...

Så himla najs! Du är grym på passform. Om du vill och orkar förklara undrar jag hur du gjort med de förkortade varven, när du skriver att du gjort fyra förkortade varv jämnt fördelade över ryggen innan mönstret, hur menar du då?

Är "ett förkortat varv" = en "omgång" (dvs typ sticka från sida till sida, sen vända, vända igen lite tidigare osv)? Eller är fyra förkortade varv = en omgång med fyra vändningar?

Och en fråga till - hur nära oket gjorde du förkortningarna? Gör du på liknande sätt på tröjor till dig själv?

Jag försöker utveckla mina i kunskaper i passforms-konsten, och du är ju en förebild där! Verkligen!

Dödergök sa...

Först; stort tack, vad glad jag blir!
Så här gjorde jag de förkortade varven:
Jag har stickat dem över ett tänkt bakstycke (halva maskantalet eftersom jag stickar runt) och jag har gjort fyra förkortade varv över hela bakstycket med ca 7 cm mellanrum (alltså 7 cm på höjden). Jag har gjort den enklaste formen av korta varv, jag vände bara helt enkelt.
De två korta varven efter omkonstruera gjorde jag nästan direkt på mönstret, ett enfärgat varv först och sen det första förkortade varvet.
Ja jag tänker ungefär lika när jag stickar till mig själv med enda skillnaden att jag provar oftare och så lägger jag in "kilar" under ärmarna i sidan också för att ge mer plats för bysten.

Dödergök sa...

Min telefon kan tydligen inte ordet okmönstret

maria carlander sa...

Förstår jag dig rätt;
1. sticka som vanligt förbi "ryggen" och till sidan (slutet av tänkt ryggstycke)
2. Du vänder och stickar "ryggen" avigt tillbaka till nästa sida
3. Du vänder och stickar som vanligt
Det här blir då ett förkortat varv?

Dödergök sa...

Ja precis så! Det här kan man ju göra med olika typer av vändningar och jag gör nog nästan olika varje gång men med så här hårigt garn syns inte det lilla hålet som blir när man vänder. Här är jag bara ute efter att bygga bakstycket så att det blir längre än framstycket. Så att det går högre upp i nacken och halsringningen blir lägre fram. (Alltså ingen strypkänsla. Korta varven uppe i halsen "formade" jag lite genom att första gången gå längre innan vändning och andra gången gå kortare.

myzpyz sa...

snygg tröja som sitter som gjuten!
mannen din ser trevlig ut, bra namn oxå (är själv gift med en Pär).
tack för fin förklaring av passforms-trix!
kraMyz

K - Lär mig sticka, sy och virka sa...

Så fin den blev! Jag som ¨newbie stickare¨ fixar inte riktigt tröjor än men funderar på att plocka med garn, stickor och ditt ballerina wannabiemönster på semestern för att se vad jag kan få ihop. Men en vacker dag blir det en tröja :)

MJsson sa...

Den blev jättefin !! Oaow alltså =)

Maja sa...

Så fin Riddari! Jeg er enig med deg i at Lett Lopi er et herlig garn. Så fine farger, tykt og mykt og skikkelig ullete:) jeg har også strikket en Riddari, den er med i bloggen min

Sylvia sa...

Så morsomt å se din verson av RIDDARI , for jeg har nemlig strikket den i omtrent samme farger til min sønn.
Den finnes i bloggen min, om du vil den.
Jeg strikket i et alpakkagarn ( kabelspunnet) og derfor er den både lett og myk, så hans kjæreste bruker den også.
Et kjempegreit mønster å strikke.

Manduzana stickar sa...

Den blev så vansinnigt bra! Sitter ju perfekt på Per :)