torsdag 25 juni 2015

Höns-bonanza

Tog med mig nya kameran ut i hönsgården en sväng.
Vi har haft lite tråkig decimering i gruppen den senaste tiden men nu verkar (peppar, peppar) alla vara friska och pigga. Just nu har vi elva vuxna individer, åtta tonåringar som går i samma grupp som de vuxna och nio små kycklingar som går i en egen bur men som snart ska få flytta ut på grönbete. Idag körde de en liten testrunda i kompostgaller så länge vädret tillät.
 En liten grönvärpartupp, isbar/cl isbar-korsning.
 En av tre vita kycklingar som skulle ha blivit renrasig Tysk Sperber (jag var bombsäker på att jag plockat såna ägg) men som istället visade sig vara blandning med min spättade blandrashöna Estelle och sperbertuppen "Fimpen".
 De två svarta i bakgrunden är Australorp och resten är blandraser, den i mitten är också en grönvärparblandning och hoppas, hoppas att det kan vara en höna det skulle vara så roligt med riktigt turkosa ägg. Äggen kommer från syrran och mamman är så snygg med liten hätta och hon värper stora knallturkosa ägg.
 Total frid och harmoni råder just nu i stora gruppen men det dröjer nog inte så länge tills ungtupparna börjar kaxa sig, av åtta tonåringar är minst fyra tuppar så det kommer nog att bli rätt livat.
 Tysk Sperber är ta mig tusan den vackraste rasen, är helt kär i mina tre hönor och min tupp och jag har två hönor och en tupp till på tillväxt.
 Fast blandraserna har alltid en särskild plats i mitt hjärta, de får liksom mer karaktär på nåt vis. Det här är en blandning med Maran och okänd mamma (troligtvis Sperber). Önsketänker att det är en höna men har trott tupp från det att den var liten. De andra tupparna i kullen har redan fått tuppfjädrar och kammar men det här är en liten smygis. Fast snart går det inte att smyga så mycket längre, de kläcktes i början av April och snart kommer tupparna att börja gala.

onsdag 24 juni 2015

Lite spets

Jag har inte bara strumpor på gång utan här om dagen startade jag upp en liten spetssjal i handspunnet garn.
Mönstret heter Rosecraddoc (ravelry länk) och den är en liten halvcirkelsjal enligt pi-modellen. Det finns bara två projekt på ravelry, mitt och ett till utan bild, så det här är lite som att kasta sig ut i det okända. Det var ett mindre fel i första diagrammet men väldigt lätt att upptäcka så låt inte det avskräcka dig om du har stickat en smula spetsstickning förut.
Jag köpte det här mönstret i vintras just med tanke på det här garnet och efter senaste avsnittet av Nördic Knitting som handlade om spetsstickning blev jag inspirerad till att lägga upp.

Garnet är två olika härvor handspunnet av fibrer från Manduzana. Det melerade är spunnet från rolags gjorda av alla möjliga fibrer, bla silke, merino, bambu och lite glitter och det mörklila är baby camel, silke och merino.
Jag har lovat mig själv att börja sticka mer i mitt egna handspunna och det här är en bra början. Nästan ingenting slår känslan av att sticka med garn jag spunnit själv.




tisdag 23 juni 2015

Ett par sockor till

 Mönster; Om man ska prata om något mönster till de här sockorna måste man börja med att prata om garnet för här är det verkligen garnet som fått glänsa och tala.

Garn; Jag följer den svenska indiefärgaren Friday Studios på instagram och i vintras frestade hon mig mer än vanligt med att visa upp helt galna snöfärgade garner. Den ena härvan var galnare och vackrare än den andra. Jag är ingen expert men hon har alltså låtit färgen rinna genom snö ner på garnet och det har medan det smält bildat mönster.
Jag fick bara lov att köpa en härva och efter en del velande högg jag en lila/brun/blå med rosa och orangea stråk, Snowflake nr:10 heter den här härvan men alla var unika. Uppstickat blev det som galaxer och norrsken och solnedgång i ett på något vis, helt fantastiskt. Garnet är hennes Monday Base och det är ett stadigt lite strävt sockgarn som ger perfekt maskdefinition, lite likt Regia och Fabel några av mina favoritsockgarner.
Däremot är priset något annat, det här är faktiskt det dyraste sockgarn jag någon gång köpt och stickat med men det säger jag inte på något negativt sätt. Jag tycker att det är bra att någon värderar sitt hantverk och det känns extra bra att som en liten lyx kunna stödja ett litet ensamföretag.
För egentligen har jag redan allt sockgarn jag behöver både för det här året och nästa år så istället för att köpa 12 nystan Fabel kan jag unna mig då och då ett garn som verkligen ropar till mig.

Mönster; Ja för att det ljuvliga knasiga garnet skulle synas så mycket som möjligt stickade jag ett par släta tå-upp strumpor med ganska bred 2x2 resår längst upp. Jag ville prova en ny short-row-häl eftersom jag inte varit helt nöjd med de jag gjort tidigare så jag slog till på det där Fish Kiss Lips Heel som alla snackar om. Döm om min jäkla förvåning när jag köpte mönstret och det var 16 sidor långt!!! För en jäkla häl liksom. Och när jag väl scrollat mig fram till det viktigaste så tyckte jag ändå inte att det var så genialiskt, röriga bildbeskrivningar som man måste scrolla ner till för att komma ihåg vilken som hör ihop med vilken konstig förkortning och konstigt sråk.
Själva hälen blev helt okej men det var ingen revolution direkt, fast jag ska ge den en ny chans, jag har en känsla av att det är en sån grej som blir bättre när man övat lite.

Stickor; 2,25 mm strumpstickor som vanligt, jag är en vanemänniska när det kommer till strumpstickning.




Ännu mer sockstickning

Förra året stickade jag sockor som en galning till mig själv. I år stickar jag fortfarande sockor som en galning men till alla möjliga nära och kära. Den allra närmaste, nämligen han den där jag bor ihop med, ska få ett gäng sockor till sin födelsedag i höst har jag tänk och här är de första paren ut. En av var har det blivit så det är väl bäst att lägga upp till makarna på en gång.


 Ett par Anna (länk till mönstret på Ravelry http://www.ravelry.com/patterns/library/anna-37) blir det även till Per, jag tycker att mönstret är väldigt unisex och passar lika bra oavsett kön. Det enda som kan behöva anpassas är garnåtgången och möjligtvis antal varv på hälen innan minskningarna börjar.
Det här paret fick bli ett restgarnspar i gult, grått, blått och grönt, färger som harmonierar bättre med varann än vad man först kan tro.
 Dessutom stickar jag på ett par väldigt vanliga tå-upp strumpor i Zauberball Crazy som jag har haft i garnskåpet i en evighet. Mitt första par i det här garnet tro det eller ej, gillar den här färgställningen mycket men jag har tappat bort banderollen så jag vet inte vad den heter. Alldeles lagom trött tv-stickning är precis vad en trött gök behöver ibland.
Och jo jag har köpt en ny kamera, en Canon 700 D, nu är det bara att öva och läsa manualen. Tack för alla era tankar och råd om kameraköp!

måndag 22 juni 2015

Marit

 Jag har stickat ett till par Marit i turkost Schoppel-Wolle Admiral Cat Print och rosa Austermann Step. Jag tänker att jag borde sticka ett tredje par för jag skulle vilja ha ett par själv också. Kanske i mörkgrått och gult men det får vänta lite jag har två par sockstickningar på gång redan men mer om det imorgon.


torsdag 18 juni 2015

Sockan Anna

Imorgon är det midsommarafton och vädret bjuder traditionsenligt på mörka moln och duggregn.
Vad skulle kunna passa bättre än ett rykande färskt sockmönster för att fira detta ursvenska väder?

Idag kan jag med stor stolthet och glädje presentera Anna!
Anna är det tredje mönstret i min lilla hyllningskollektion till nordisk sticktradition. Sen tidigare har ni fått bekanta er med Petter och Marit och nu är det dags för Anna.
Anna finns till salu via ravelry på den här länken; http://www.ravelry.com/patterns/library/anna-37
Hoppas att ni ska tycka lika mycket om henne som jag gör.

Anna är en flerfärgsmönstrad socka med inspiration från folkdräkternas vävda band. Sockorna stickas från mudden och ner med en istickad häl.
Anna finns i två färgställningar, en med inspiration från Mora och Orsa dräkten och en mer modern men du kan självklart sticka i vilka färger du vill. Anna passar utmärkt som restgarnsprojekt då det går åt relativt små mängder av garn i varje färg.

För att sticka Anna behöver du;
Garn: Sockgarn med en sträckning av ca 400m/100g i fyra olika färger.
Sockorna visas här i två olika färgställningar.
Version 1: Färg A: Manduzana Fingering weight 75% Superwash wool 25% Nylon i färgerna A: mörkgrå ’Metal’, Färg B: svart ’Sirius’, Färg C: rosa ’Shockingly Pink’ och Färg D: ljusgrå ’Mist’.

Version 2; Manduzana Fingering weight 75% Superwash wool 25% Nylon i färgerna
A: röd ’Molly’,  B: svart ’Sirius’, C: grön ’Salazar’ och D: gul ’Gyllenroy’.
   
Garnåtgång:  A: ca 35g B: ca 30g C: ca 15g D: ca 15g
Stickor: 2,25 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. 6 st strumpstickor eller 5 strumpstickor plus två maskhållare eller 2 rundstickor om du föredrar att sticka magic loop.
Stickfasthet: 36 m/ 10 cm Obs! mät över ett flerfärgsstickat parti. 
Storlek: 36-40 i de garnmängder som anges men sockan kan självklart stickas längre, tänk då på att det kan gå åt mer garn än vad som anges i mönstret.
Benet mäter ca 15 cm ner till hälen, benets omkrets mäter ca 24 cm och fotens omkrets mäter ca 21 cm i platt tillstånd.


 Det här har varit ett så lustfyllt och roligt projekt från början till slut, allt från inspirationen till mönstret som kommer från lika delar Anna Haag, vävda band och folkdräksromantik, till det otroligt fina samarbetet med Manduzana. Det har varit så roligt att göra ett samarbete med en fin vän och jag måste säga att jag är så stolt och varm i hjärtat över de två garnpaketen som vi tagit fram tillsammans. Amanda har på ett sjukt skickligt vis förvandlat mina flummiga nattliga mejl med bilder på Anna Haag och Emil Jönsson i Orsadräkten till ljuvligt färgstarka garner av högsta kvalitet. 

Passa på att gå in i hennes etsybutik och sno åt dig ett paket för de kommer att försvinna snabbt, var så säker! https://www.etsy.com/shop/Manduzana






fredag 12 juni 2015

Moneta dress

Jag har länge varit sugen på att ta tag i det där med klädsömnad och på den senaste tiden är det flera stickbloggare som börjat sy som tokar (bland annat Viffla och Clara) och det är så inspirerade att se och läsa om andras sömnad.

Jag får väl börja med att faktiskt erkänna att jag kan sy, så att ingen tror att jag är nåt sömnadsgeni som svänger ihop en klänning på en förmiddag med noll förkunskaper.
Jag har varit med min mormor och hängt henne över axeln när hon sydde sen mycket tidig ålder och sen har jag ju både gått en textilutbilning och undervisat i textilslöjd så nån total novis är jag inte, jag har bara aldrig fått in någon rutin på det.
Det största hindret har varit att hitta bra mönster oftast har jag freestylat och ibland blir det asbra men ofta lite halvdant. Sen har jag inte byggt upp någon tygstash så jag har inte bara kunnat sy lite när andan fallit på.

Men allt det här tänker jag ändra på.
Först och främst tänker jag börja köpa mönster, bra genomarbetade lättlästa mönster som ger bra resultat. Tyvärr är det inte så lätt att hitta mönster i större storlek än xl så tipsa gärna om ni vet några bra sidor eller butiker.
Och sen ska jag ta mig råd att börja köpa tyg när jag har nån krona över (vilket inte heller är helt lätt eftersom tyg är rätt dyrt om man jämför med garn) så att jag kan sy när andan faller på.

 Först ut är en Moneta dress från Colette patterns. Kanske den perfekta trikåklänningen, jag har flera köpta klänningar i den här och liknande modeller och jag stortrivs med dem. I mönstret ingår tre varianter, ärmlös, kortärmad och 3/4-ärm, det här är den med längst ärm.
Mönstret är toklätt att följa och fastän jag aldrig "sytt på engelska" innan så gick det som en dans.
Jag köpte billig randvävd trikå från Ohlssons tyger för att testa mönstret så det här är min toile kan man säga. När jag börjat läsa amerikanska och engelska sybloggar (tipsa mig gärna om ni har några favoriter!) har jag kommit i kontakt med termen "wearable muslin" och det stämmer bra in på den här klänningen. Jag kommer absolut att använda den massor men det finns mycket att förbättra till nästa Moneta.
För det första så ska jag göra en storlek mindre, nu gjorde jag den största, 3-xl för att jag fick höra att den är liten i storlekarna men nej, jag fick kapa 5 cm i var sida på livet och under ärmarna, därav den något vida halsringningen, och den är ändå stor.
Sen tror jag att nästa ska bli lite kortare men jag är också sugen på att äntligen göra den maxiklänning jag aldrig kan hitta i nån affär. Tänk en tajt överdel med kort ärm och en hellång lagom flaxig nederdel i låt oss säga svart viscose. Kommer att bli lysande!
Tyget är ljusblått och orange och ganska skumt men funkar ändå på nåt vis.

Jag ritade mönsterdelarna en timme igår kväll och sen klippte jag till och sydde min klänning på fyra timmar ungefär på min låne symaskin jag lånat av min mamma. Nästa steg blir absolut att köpa en ny symaskin eftersom min gamla gröna är väldigt trött.



Det bästa är nästan att den har fickor, älskar klänningar med fickor!

tisdag 9 juni 2015

Ett byte

Det finns vissa i bloggvärlden som jag följt väldigt länge, en sån är Ulrika Olsson. Vi har kommenterat på varandras bloggar och tjattrat på instagram och ett och annat mejl har det också blivit. I säkert ett års tid har vi pratat om att göra ett hantverksbyte och under våren blev det äntligen av.
Jag stickade en kofta till Ulrika efter hennes önskemål och mått och jag fick den allra finaste keramiken. För det är nåt alldeles visst med Ulrikas keramik, formspråket tilltalar mig väldigt mycket, det är tidlöst och bakåtflirtande utan att vara kopierande. Och det skiner igenom så mycket hantverksskicklighet även i till synes enkla former, sånt jag bara måste älska.

Att sen själva personen Ulrika är ganska precis så som jag föreställde mig när vi äntligen träffades när jag hämtade keramiken gör inte det hela sämre direkt. Hon är ganska lik sin keramik nämligen...




 Jag fick en hel jäkla servis och jag är fortfarande helt nykär i den, tekoppar, assietter, större och mindre frukostskålar och en mjölkkanna. Allt som behövs för mysiga frukostar och soppluncher i många många år framöver i Braxlycka.
  (Bild fräckt snodd från Ulrikas blogg.)Vad stickade jag då? Jo en 40-talsinspirerad nätt liten v-ringad kofta med hög hals i dubbel Supersoft blev det. Jag använde mig av det här mönstret, Yakushima, som mall men jag ändrade verkligen jättemycket. fast jag kan helhjärtat rekommendera mönstret. Resultatet blev riktigt bra och det var så roligt att få se den i verkligheten på personen som den var tänkt till, för det är inte helt lätt det där att sticka en kofta till någon man aldrig träffat.

Så här såg koftan ut på systerdottern innan jag förlängde ärmarna för det var faktiskt det enda som behövde justeras.

Hjälp!

Jag har länge tänkt köpa mig en ny kamera men pga fattigdom och misär så har det inte blivit av. Men nu så tänker jag ta mig råd när skatteåterbäringen kommer.
Fast jag har noll koll på vad jag ska köpa och jag får alltid lite panik i teknikaffärer så jag behöver er hjälp. Vilken ska jag köpa egentligen? Och vilken ska jag undvika? Vad har du för kamera, objektiv mm, vad är bra/dåligt med den?

Jag vill ha en kamera som är lätt att använda, det ska funka att använda autoinställningar innan jag lärt mig att trixa med den. Jag vill ta bilder på folk och djur och stickat och en och annan närbild på nykläckta kycklingar.
Jag är rätt bra på att testa mig fram till saker och läsa instruktioner men den ska vara användarvänlig.
Jag har aldrig ägt nån systemkamera och har ingen erfarenhet av att fota med olika objektiv och grejer så jag vill ha nått lätt helt enkelt.
Men det är en stor investering så jag vill att det ska vara bra grejer som håller och funkar länge.
Prisklassen jag tänker mig är 5000-6000 men det kanske är att vara naiv, jag vet inte.
Överös mig med dina bästa tips!

onsdag 3 juni 2015

Roliga nyheter

Äntligen kan jag avslöja anledningen till att jag varit lite hemlig med min stickning den senaste tiden, jag har nämligen ett nytt mönster på gång.
Det är det tredje mönstret i min lilla hyllningskollektion till nordisk sticktradition och den här gången har vi flyttat oss från Norge till Sverige. (De två första mönstren hittar ni här, Petter (gratis) och Marit.)
Det nya mönstret heter Anna och är döpt efter Anna Haag. Anna har inspirerats av folkliga vävda band och broderier.
Det som är extra roligt med Anna är att jag den här gången har samarbetat med min fina vän Manduzana. Tillsammans har vi tagit fram två specialfärgade färgställningar som kommer att finnas att köpa i Manduzanas etysbutik när mönstret släpps. Den ena är grå och rosa och den andra är inspirerad av Orsa och Mora dräkten, dvs röd och grön. Jag är så otroligt peppad och uppspelt över att få dela det här projektet med er och jag hoppas att ni kommer att tycka lika mycket om Anna som vi gör. Mönstret kommer att släppas i juni och det kommer att finnas till salu på ravelry, så håll utkik!

måndag 1 juni 2015

Dra på trissor ett helt färdigt rum

Jag gjorde det, ett helt färdigt rum, nästan overkligt. Känner mig grymt peppad på att göra klart resten också. Nästa rum blir vardagsrummet, där fattas det en list i golvet och två smala tapetvåder ovanför dörren och så ska kanske dörren till dataskrubben målas. Låter ju fullt möjligt att få klart den här veckan om ingen rolig stickning kommer i vägen...