måndag 31 augusti 2015

Nytt mönster; Fårbacken!

 Nu finns mitt nya sockmönster "Fårbacken" publicerat på klicka bara på den här länken så kommer du dit.
Fårbacken ingår i min nya mönstersamling som jag valt att kalla "Strövtåg i hembygden", min tanke är att den ska innehålla värmande snabbstickade små plagg till hela familjen och alla kommer att döpas efter platser i min närhet som betyder mycket för mig.

Fårbacken är mysiga sockor för hela familjen. Sockorna stickas från mudden och ner med istickshäl och ett flerfärgsmönster som är lätt att memorera. Välj ett blankt och stunsigt garn som får mönstret att framträda bäst. Varför inte välja en lyxig ull/silke-blandning till de yngre och något mer slitstarkt till vuxenstorleken.

Sockorna finns i fyra anpassningsbara storlekar och med vägledning av mönstret och tre olika diagram kan du dessutom lätt anpassa mönstret till fler storlekar än de angivna.
Storlek; 1 år (4-6 år) 8-10 år (vuxen)
Garn; Ett garn med ca 260 m/100g. I två färger som kontrasterar mot varandra, välj ett enfärgat eller lätt melerat garn för bäst effekt. Sockorna visas här i Tant Kofta Tjock Filisilk, Onion fino organic wool+nettles, Sandnes Alpakka och Rowan wool cotton 4 ply. Det är viktigt att garnet är stretchigt och inte för stumt.
I mönstret kallas den ljusare färgen för färg A och den mörkare för färg B.
Garnåtgång; Till den största storleken behövs två 50grams nystan av färg A och ett 50grams nystan av färg B, ca 390 meter totalt men du kommer att få garn över. Till den minsta storleken behöver du ett nystan av var färg och även där kommer du att få garn över. Observera att garnåtgången kommer att variera beroende på hur långa skaft och fot stickas.
Stickor; 6 strumpstickor 3 mm eller de stickor du måste ha för att få rätt stickfasthet. Det är viktigt att sockorna blir stretchiga så gå hellre upp i stickstorlek om du är osäker.
Stickfasthet; 30m/10cm i flerfärgsstickning.





onsdag 26 augusti 2015

Nytt på stickorna


En hybrid mellan Wolf River och Lady Marple i Magasin duetts alldeles utomordentliga Mohair tweed formligen flyger fram på stickorna. Jag har bara en ärm och en knäppkant kvar.
Det här blir en del i min höstuniform, tillsammans med den fantastiska grå tweedsjalen och en senapsgul mössa jag ska sticka av garn jag håller på och spinner. Det kommer att bli fin fint.

lördag 22 augusti 2015

Mahy

 Mönster; Mahy (ravelrylänk). Å Jesus vilken sjal! Mönstret släpptes i juni på Ravelry och jag kände ett starkt tvång att lägga upp till den så fort jag såg den. Det här är kanske det vackraste jag någonsin stickat och något av det roligaste. Dessutom var den lite av en utmaning och det är alltid nödvändigt.
Sjalen stickas enligt en traditionell Shetländsk modell och det var första gången för mig. Man börjar sticka en rätstickad triangel, när den är klar maskar man av sen plockar man upp nya maskor längs med kanten och stickar som vid en vanlig trekantssjal och allra sist stickar man på en uddkant på tvären och maskar av på det viset. Så roligt med en annorlunda konstruktion och dessutom är hela sjalen rätstickad, vilket också är lite klurigt men väldigt fint. Det som kommer att göra det här till min absoluta favoritsjal under en lång tid framöver är storleken, den är enorm och underbar, en sjal som både kan vara ett ytterplagg och en snuttefilt att gömma mig under när jag behöver ett fluffigt grått moln mellan mig och omvärlden.

Garn; Jag hade ca 2,5 nystan av Donegal Tweed i färgen Silver grå från Magasin duett hemma och jag visste att det skulle bli perfekt men jag förstod ändå inte vidden av exakt HUR perfekt det skulle bli. Garnet blommade ut så fantastiskt efter tvätt och blockning och jag skulle säga att det är det perfekta garnet till en sån här sjal. Jag fick till slut köpa till mer garn så att jag stickat upp ca 6 nystan när jag sjalen var klar och naturligtvis fick jag nästan ett helt nystan över precis som man alltid får när man stickar med restgarner.

Stickor; 5 mm och det var modigt av mig eftersom jag stickar så löst men det blev helt perfekt efter tvätt och jag är så nöjd över att jag vågade sticka med så grova stickor. 



fredag 21 augusti 2015

En morgon för tre veckor sen




Tömde kameran och hittade de här suddiga men vackra bilderna tagna klockan fyra på morgonen för tre veckor sen. Det blev väldigt mycket vallmo och ringblommor i år. Inget att klaga över.

fredag 14 augusti 2015

Riddari

 Mönster; Riddari (ravelrylänk). Jisses vad jag gillar den här tröjan, jag har velat sticka den hur länge som helst och efter Pers Riddari la jag upp till den här på en gång. Ravelry säger att det var i maj men det kom lite annat emellan men nu är den klar och jag är så otroligt nöjd.
Den mest drastiska skillnaden mot originalet är att jag gjorde om den till en kofta, jag la bara till åtta klippmaskor mitt fram och sen stickade jag knappkanter. Jag formade också kroppen genom att lägga upp till storlek xxl och sen minska mig upp till xl för oket, ärmarna la jag upp till l och stickade sen efter xl. Jag gjorde fem förkortade varv i ryggen och ett efter färgmönstret på oket. Det här sammantaget gjorde att passformen blev perfekt, lagom slapp för en så här pass tjock kofta men formad så att den inte bara hänger som en säck.
Jag tycker att oket blev extra bra när jag la den vita som bakgrundsfärg på det viset poppar de andra färgerna och jag bara älskar matchningen med de gröna vintageknapparna jag bytte till mig av Lisa. De är körsbäret på toppen av den här koftan som allt igenom ger mig 60-talskänsla.

Garn; Jag ville egentligen sticka med Létt-lopi men jag hade redan tre härvor av Kampes 3-trådiga hemma och tillsammans med den handspunna mohairen blev det perfekt.
Efter lite komplettering gick det väldigt precis åt 4 härvor riktigt mörkgrått, 1 härva svart, 1 härva naturvitt och sen varenda meter av min egen handspunna mohair från Norrgårdens getter handfärgad av Karin själv med kallfärg.
I efterhand är jag så glad över mitt garnval, efter tvätt och blockning är garnet helt ljuvligt, både varmt och rustikt men ändå slätt. Dessutom så är jag väldigt nöjd med färgvalet, det fattas mörka koftor i min garderob och den här kommer att passa till exakt allt hela tiden.

Stickor; 3,5 mm till resårerna, 4 mm till slätstickningen och 4,5 till flerfärgsstickningen.