söndag 13 mars 2011

Candleflame igen

Jag har fått ett par frågor om min candleflame sjal och jag tänkte att jag skulle försöka svara.

Det som flera har undrat är på vilket vis min sjal skiljer sig från orginalmönstret.
Här finns en länk till orginalmönstret (klicka på den färgade texten). I orginalet finns ingen kant så man börjar med en maska och gör ökningarna utifrån det. Jag har lagt upp 7 maskor eftersom jag har tre räta maskor i kanten på var sida hela sjalen igenom. När jag ökar och lägger upp för nya maskor gör jag det innanför den rätstickade kanten och jag lägger upp 4 nya maskor eftersom jag har 3 maskor mellan lågorna och inte 2 som i mönstret. Mina mellanmaskor stickar jag i rätstickning (alltså räta från både fram och baksida) för att de ska matcha den rätstickade kanten. Detta gör att sjalen blir vidare och inte bara en lång smal snibb som i orginalmönstret.

Jag kan inte på något sätt ta åt min äran för dessa ändringar det finns många exempel på både ravelry och bloggar där liknande ändringar gjorts.
Hoppas att min förklaring gick hem, ibland är det inte så lätt att sätta ord på det man gör med stickorna. Klicka upp bilden så syns det ganska tydligt vad jag svammlar om.

2 kommentarer:

annas alster sa...

Hej Göken och tack så mycket!
Vad fin den blir sjalen, din mor är bli glad. Jag har precis stickat en swallowtail, bara inte bloggat den ännu. Tror att det var hos dig jag såg den för längesen och blev kär :)

Efwa - Medea sa...

Du har gjort precis samma ändringar i mönstret som jag även om jag inte stickar aviga maskor mellan bladen, utan avigvänd slätstickning.