torsdag 9 augusti 2012

Det här med könsbestämning av höns

Kycklingarna växer och frodas, nu är de ca sex veckor om jag har räknat rätt. De har blivit riktigt tama och särskilt dvärgkochinkycklingarna blir gärna upplockade och gosade på. Däri ligger problemet, jag har ju självklart blivit jättefäst vid mina kycklingbarn och mer blir det alltjämt tiden går. Men som alla hönsägare vet kan man inte ha hur många tuppar som helst och det kommer att bli omöjligt att äta upp dem om man gosat och gullat med dem i ett halvår. Därför var min plan att jag inte skulle fästa mig så mycket vid tupparna men den planen är ju smått omöjlig så länge jag inte kan se skillnad på dem. I dagsläget tror jag att den minsta kochinkycklingen är tupp och den större mörkare en höna men sussexkycklingarna är alla helt lika än så länge. Någon hönskunnig som ser någon tupp/ höna på bilden?

PS. Min syster tror att inga tuppar kommer att nackas utan att alla kommer att få leva mycket bekväma liv tills de dör av hög ålder för att sedan begravas i hönsgraven. Hon kan ha en poäng i det. DS. 

10 kommentarer:

Stickeri Stickera sa...

Jag är inte säker, men tycker att sussexarna ser ut som hönor. På den nedre bilden är den ena tupp iallafall. Tyckte jag såg antydan till kam ganska tidigt på mina sussexkycklingar. De brukar ju bli lite rödare om kammen tidigt också.
Lycka till med könsbestämningen.
/ Paulina

Dödergök sa...

Stickeri Stickera!Tack för ditt svar! Jag har varit in på din blogg och tittat på dina sussexkycklingar och tycker också att det syns tydligt vilka som är tuppar. Kan jag ha haft sån bondtur att alla mina är höns? Alla ser nämligen lika dana ut med ljusa små kammar och än så länge ingen slör alls.

Unknown sa...

Hej! Ett tips som jag hört är att man kan se på fjädrarna runt halsen, är det spetsiga är det tuppar och är det runda är det höns. Vet inte om det gäller för alla raser, men kanske kan vara värt att testa.

Vill också passa på att säga att jag gillar din blogg väldigt mycket!
/Johanna

Dödergök sa...

Johanna! Tack för de fina orden om min blogg, de värmer jättemycket ska du veta! Jag ska genast gå ut och jämföra halsfjädrar. :)

Anonym sa...

Kolla på kammen. En mindre kam är höna...Jag älskar höns. Det behöver inte bli slagsmål med
fler tuppar. Det beror på dig .
Har de lite att pyssla med och du är lugn så brukar det inte bli problem./Ella.

Linda sa...

Åh, så svårt! Jag har haft sån otur med att könsbestämma mina så jag vågar mig inte på att säga något. :) Jag tror också att mina kommer att dö av hög ålder, jag skulle också ha otroligt svårt att nacka dem om de inte vore svårt sjuka förstås. Söta är de iaf oavsett kön!

Tina sa...

Nog för att jag vet av egen erfarenhet att det är svår att tänka sig äta upp dem man kelat och skött om, men i jämförelse med industriellt framtaget kött. Kan man då äta något bättre än egna välmående, "lyckliga" djur som sedan slaktas på ett humant sätt? I vilket fall som helst lycka till och hoppas att alla är höns. Tina

metamorphosis sa...

Håller tummarna för att du har massor av hönor och bara nån enstaka tupp så du slipper fundera över nackning!

Det verkar klurigt det där med könsbestämmningen, framförallt om man har raser där de har väldigt lika kammar. En hönsägande bekant suckade lite och konstaterade att man om man inte sett skillnad förr iaf märkte skillnad när tupparna började gala ;)

Anonym sa...

Det finns en sak du kan trösta dig med... Du kan med gott samvete äta dina tuppar, för du vet hur de har haft det.
Som en föreläsare från stadsjord sa till oss i skolan "alla måste vi se vår fläskfilé i ögonen ibland"

//Emma ecadesig.blogg.se

Sofie sa...

Så kul det är att få läsa om både pyssel och höns här, precis mina två nörderiområden! Sussex kan jag inget om, men en av våra dvärgkochiner såg misstänkt länge ut som en tupp, innan hon började lägga ägg:) Jag har också varit i val och kval att äta, men när våra sju tuppar började para sig i grupp (milt uttryckt) gick det lättare. Trots att alla var pussade som kycklingar, rätt tama, hade namn (Coco-gryta liksom) och jag inte ätit kött på åratal. Kändes helt ok när de haft det så bra.