söndag 28 juli 2013

Jag sydde en klänning igår


Jag sydde en klänning igår i hettan. Jag kopierade min favoritklänning och så drog jag ifrån och la till lite.
Tyget är två gardinlängder från 90-talet skulle jag gissa som vi hittade i syrrans hus när de köpte det. Lättsydd ganska tjock bomull. Det sitter en dragkedja i ryggen som min mormor har sprättat ur nåt plagg nångång på 80-talet och tråden är också arvegods från mormor. En helt gratis klänning med andra ord.
Här är den inte fållad nertill än men nu är den helt klar och så skön att ha på sig. Den hör typen av sömnad kallar jag för "rationell sömnad" och det påminner mig alltid om min mormor. Det ska gå fort, inget finlir och inga krusiduller, full gas på maskinen bara. Min mormor sydde mycket och jag tror att hon tyckte att det var kul men det var alltid behovsstyrt. Behövde hon ett par nya byxor och hon hade tyg hemma så sydde hon ett par. Likaså förkläden, nattlinnen och blusar. Fast alltid i snabbsydda enkla modeller med det färdiga plagget som drivkraften till att sy. Inga fancy knapphål när det gick lika bra med resår eller dragkedja. Hon var absolut duktig på att sy, men duktig på det där viset man blir av erfarenhet inte av utbildningar och diplom.
Jag syr på samma vis och jag är stolt över att vara lik min mormor. Jag har gått utbildning och jag har sytt i mitt jobb men allra mest har jag lärt mig av att titta på min mormor och av att prova själv. Jag har sytt så mycket hiskeligt saker i min ungdom och jag har lärt mig genom att prova mig fram. Nu syr jag alldeles för sällan men när jag gör det är det så roligt. Inget fancy bara till husbehov och det så jag vill ha det.

12 kommentarer:

mormor sa...

Klänningen blev urläcker. Och din melodi med att använda det som finns är ju helt rätt i tiden och mycket klokt.
Du är en klok kvinna och tillika härlig.
Kram Monika

Manduzana stickar sa...

Alltså, den är så jäkla snygg! Jag älskar att den har fickor också. Jag önskar att jag också kunde sy men jag är helt hopplös på det (tur att jag har en sambo som är desto bättre på det).

ylva sa...

Somrigt härligt och smittsam glädje ! Jag vill också sy nu :-)

Lena sa...

Jätteläcker klänning du gjort. Färgerna är fantastiska och har samma härliga blåtoner som riktigt fint engelska porslin. Tack för dina fina upptåg. Ser fram emot fler!!!!
Kram från Lena i Örebro

myzpyz sa...

vacker känning på vacker Dödergök :)
kraMyz

Anonym sa...

Hahaha exakt dessa gardiner hade jag i mitt kök för länge sen. Tyget från Ikea. Mycket snyggare som klänning.Du är så himla duktig å ger mig så mycket inspiration. Följer din blogg men lämnar sällan spår.
Kullan

Linda sa...

Till husbehov och formligen skitsnyggt! :) Jag gillar också att sy, men det är sällan jag kommer till skott.

Unknown sa...

Va du är duktig, tusenkonstnär! Klänningen blev jättefin som så mycket annat du gör.

Anonym sa...

Superfin!!!
Känner verkligen för att plocka fram symaskinen, det var länge sen sist! Gillar återbruk!!
Läser regelbundet din blogg och inspireras!!

/ Iréne i Östersund

Händer på Haga sa...

Snygg! Skulle jag också vilja göra. Kanske en dag ...

PippisRainbow sa...

Underbar klänning!
Och så är du så fantastiskt lik Grynet på nästsista bilden <3

Anna sa...

Superfin klänning!! Jag ägnar mig också mest åt rationell sömnad, syr modeller som jag vet att jag använder. Och som är enkla att sy! Jag bryr mig oftast inte ens om att sy dragkedja, så lat är jag. :)