lördag 23 maj 2015

Nancy

 Mönster; Nancy från Sandnes Norska ikoner. För övrigt ett väldigt fint häfte där det finns många modeller som jag vill sticka.
Nancy är min första kofta med riktigt mycket flerfärgsstickning och jag har trixat en hel del för att få till det utseende jag ville ha.
Här kommer nu en utförlig beskrivning av allt som jag gjort annorlunda:
Jag har stickat uppifrån och ner och jag ritade om mönstret på oket så att det liknar ett tårtpapper lite. Jag la upp med en tillfällig uppläggning och stickade halskanten i efterhand. Eftersom koftan i original är ganska slapp och lång la jag upp för storlek xl för en mer tight och formad kofta. Oket, ärmarna och kroppen stickade jag efter xl och sen lät jag maskantalet sakta öka efter midjan för att sluta i xxl:s maskantal nertill. För bättre passform har jag lagt in minskningar i ryggen som följer okets form och sen ökningar i sidorna och mitt bak efter midjan. Jag stickade längdmåttet efter s eftersom jag dels är kort men också för att jag ville ha en lite kortare kofta än i mönstret.

Eftersom hela koftan ger mig lite 60-tals feeling så valde jag en ärm som är lite på halv stång som lämnar handleden bar. Jag valde också att låta stjärnan/åttabladsrosen komma igen i slutet på ärmen istället för originalmönstret.

Jag stickade lösa knappkanter i resår med en i-cordkant och sydde sen på dem osynligt med mattress stitch, allt för att få till den lite vintageaktiga känslan.
Jag sicksackade på maskin innan jag klippte upp och jag dolde klippkanten med ett väldigt vackert band från Majas Manufaktur.
Knapparna köpte jag på Hemslöjden i Falun för kanske 7 år sen och de är gjorda av ben (jag tror att det är älgben).

För första gången ångblockade jag ett stort plagg och jag är så nöjd med resultatet. Jag använde en genomblöt gammal linnehandduk och högsta värmen på strykjärnet.

Jag är så löjligt nöjd med den här koftan, passformen är precis den som jag var ute efter och den passar lika bra till klänning som jeans.

Garn; Magiskt handfärgad Dandelion sport från Morris garn. Den röda är den perfekta röda, djup och lysande och liksom faluröd på något vis.
Det röda och det ofärgade fick jag i ett byte med gulliga Anna, jag stickade tre par strumpor till henne och hon färgade garn till mig. Det grå hade jag köpt sen tidigare.
Det gick åt nästan 4 härvor rött, nästan 1 härva vitt och ca 20g grått.

Det här garnet är ett utav mina absoluta favoritgarner att sticka med, maskorna blir nästan perfekta redan från början utan blockning och garnet är så mjukt att det på ett sätt känns mer som bomull än ull. Dessutom är garnet ekologiskt vilket bara gör allt ännu bättre.
sen är det en alldeles speciell känsla att sticka i handfärgat garn, det finns liksom så mycket kärlek i garnet redan innan man börjar sticka med det.

Stickor; 3,25 till mönstret på oket, 3 till kroppen och ärmarna, 2,5 till resårer och knäppkanter och 3,5 till mönstret på ärmarna. Allt för att behålla samma stickfasthet och för att få en jämn yta.
 Lägg märke till kanten på knappslån! Den är jag väldigt nöjd med.


Bilderna är tagna vid byns väldigt tjusiga utomhusdansbana. Perfekt fotoljus.

25 kommentarer:

Lillemor sa...

Urvacker! Knappslån <3 <3 <3

Unknown sa...

Åh så fin kofta!!! Tack för alla generösa förklaringar och tydliga bilder!
Agneta Bosson

Annelie sa...

Åh vad du är duktig. Koftan är jättefin. Sådan skulle jag vilja ha.

Virresstickning sa...

Så fin, förstår att du är super nöjd med den!

Livihus sa...

Fantastisk fin kofte i nydelige farger! Skulle ønske den var min :) klem fra Norge

Anonym sa...

Finns bara ett ord, Fantastisk!!
/ Lena i Östersund

ANNEPÅLANDET sa...

Veldig fin Nancy! Morsomt å se en svensk tolkning av denne kofta, som er veldig populær i Norge :-)

Mikaela sa...

Så otroligt vacker!!

Helga sa...

Den är verkligen jättefin :)

annasaviga sa...

Otroligt fin kofta du stickat! Håller med om att det är ett mönsterhäfte som ger mersmak. Stickade en tröja (Eskimo)där i från förra året och jag älskar den. Någon gång skall det nog bli en Nancy till mig med.

Iréne JB sa...

Riktigt snygg är hon din Nancy. Har följt er här på bloggen, men inte kommenterat förut.

maria carlander sa...

Den här koftan är så sjukt jävla fin! Jag vill koma hem till dig och adoptera den i smyg. Alternativ två är att sticka en egen. Du har gjort alla de små förändringar som tyder på att vara en expert, jag bugar, bockar och avundas.

Heidi sa...

WOW!!!

Jättesnygg!!

Anonym sa...

Väldigt väldigt fin kofta! / Teresa

Miriam sa...

Supersnygg!

Kite Designer sa...

Jättefin! Ett stort grattis :-) Får jag fråga: hur gjorde du i-corden längs kanten? Jag har letat efter någon instruktion men hittat bara avmaskning med i-cord och det är ju helt fel riktining :-)

Dödergök sa...

Jag lyfte de två första maskorna på varje rätt varv. Och jag stickade dem aviga på vägen tillbaka.

Kite Designer sa...

Tack, jag ska definitivt prova!

Elisabeth sa...

Jättefin kofta!

mads sa...

Fantastiskt bra jobbat! Snyggt!

Anneli sa...

Otroligt vacker kofta!
Det är så roligt (och värdefullt) att läsa om hur du tänkt för att förbättra plaggets passform.
Tack!

Garnfröken

Vickan-Pickan sa...

Vilken fantastisk kofta. Och tusen tack för alla generösa detaljer och tips du berättar om, jag lär mig otroligt mycket på det.

Anna-Karin sa...

Fantastiskt fin tolkning av den koftan! Och åååå vad du passar i rött! :-)

Malou sa...

Hej! Jag håller på att sticka just Nancykoftan och nu när jag ser din önskar jag att jag valt lite roligare färger än grått ;) Rött var skitsnyggt!

Jag har en fråga gällande mönstret som det vore så himla fint om du skulle kunna tänka dig att svara på. I mönstret under Ok står det att man ska börja sticka enligt diagram B och sen är det ett lågt antal maskor, jag stickar stl S och har således 379 maskor, men sen står det att diagram B ska stickas på 145 maskor och att maskor ska sättas på hjälpsticka. Jag förstår inte riktigt detta hopp. Ska bara en lite mer än en tredjedel mönsterstickas?

Ha en fin kväll och morgondag :)

Rose-Marie sa...

Snyggaste koftan jag sett !!!