torsdag 3 december 2015

Dödergöks dubbla vantar

 Igår lovade jag att jag skulle lägga ut en beskrivning på hur jag stickade mina dubbla vantar. Så här kommer den. Det här är mer ett recept än ett mönster men med lite vant-vana så går det jättebra att sticka efter. Jag premiäranvände dem igår på hundpromenaden och det är otroligt varmt och gosigt med dubbla vantar även om det inte är så många minus ute.
 Dödergöks Dubbla vantar
Vantarna stickas först från toppen och ner till mudden, mudden stickas antingen i resår eller med dubbelstickning. Sen stickas yttervanten från mudden och upp.

Garn: A: 1 härva  Moeke Yarns Elena (100% rumänsk ull ca 330m/100g) naturgrå (till mina vantar gick det åt ca 70 g).
          B: Till mudden använde jag Rowan fine tweed (100% ull ca 90m/25g) (till mina vantar gick det åt ca 12g).
Stickor: 3mm strumpstickor till själva vanten och 2,5 mm till mudden.
Stickfasthet: ca20 m/10 cm efter tvätt.

Du behöver också lite restgarn och en stoppnål.

Innervanten
Lägg upp 16 maskor med Judy’s magic cast on med garn A. Sticka ett rätt varv, fördela maskorna över 4 stickor och sticka ett rätt varv till.
Ökningsvarv: *sticka 1 m, omslag, återstående maskor på stickan stickas räta. På nästa sticka stickas alla maskor räta tills en maska återstår, 1 omslag, 1 rät.* Upprepa från *till* en gång till.
På nästa varv stickas alla räta, omslagen stickas vridna.
Upprepa dessa två varv till vanten passar ganska tight över handens fyra fingrar. Jag slutade öka när jag hade 36 maskor, 9m/sticka. Resten av beskrivningen är skriven med utgångspunkten att du har 36 maskor men det är lätt att anpassa efter andra maskantal.
Sticka sen rakt på ner till tumgreppet, prova dig fram så att vanten passar.
Lägg upp maskor för tummen
Tummen kommer att läggas upp i sidan på vanten och på det sättet blir vanten helt vändbar.
Sticka 1 och 2 stickas som vanligt, lägg upp 14 maskor i sidan mellan sticka 2 och 3 med en stretchig uppläggning. Jag valde en stickad uppläggning och det är viktigt att göra det löst annars får tummen ett obehagligt tight ”band”. Sticka alla maskor på sticka 3 och 4 som vanligt. På nästa varv fördelas de nya maskorna jämnt över sticka 2 och 3. Sticka fyra varv.
Minskningsvarv: sticka alla maskor räta på sticka 1, sticka 8 maskor på sticka 2, ssk resten räta. Sticka tills 10 maskor återstår på sticka 3, sticka ihop två räta och sticka sen resten av maskorna på sticka 3 räta. Sticka 4 stickas som vanligt.
Minska likadant på vart tredje varv fyra gånger, sen på vart annat varv tills du har 36 maskor igen.
Sticka två varv och ta sen av garnet.
Byt till garn B och de tunnare stickorna, sticka ett rätt varv.

Mudden version 1
Den här mudden stickas i dubbelstickning så att den inte får någon avigsida.
Anslut en tråd till av samma färg, på det här första varvet kommer maskantalet att fördubblas. Med den första tråden stickas en rät maska, med den andra tråden plockas det upp och stickas en avig maska. (I dubbelstickning måste man ta fram båda trådarna när man stickar en avig maska så att det inte blir några flotteringar på baksidan utan trådarna ligger mellan de båda lagren av stickat tyg.) Fortsätt på samma sätt varvet ut, du har nu dubbelt så många maskor som ligger varannan rät, varannan avig på stickorna.
Fortsätt att sticka mudden i dubbelstickning till önskad längd.
Jag maskade av med kitchener stitch på det här viset: Efter sista varvet plockade jag över alla räta maskor på ena sidan av mudden på en sticka och sen plockade jag alla aviga maskor på en annan sticka, jag lade sen stickorna parallellt med varandra och avmaskade med kitchener stitch. Sen gjorde jag likadant med den andra sidan av mudden. På det viset får avmaskningen ingen kant utan den blir rundad.

Mudden version 2
Sticka en resår med antingen 2 räta, 2 aviga eller 1rät, 1 avig. Sticka resåren till önskad längd och maska av lagom löst.

Passa på att fästa alla trådar, redan nu eftersom vantarna blir dubbla kan man inte fästa alla trådar på slutet utan det är bäst att göra det allt eftersom.

Tummen
Plocka upp 18 maskor runt hålet för tummen, fördela maskorna på tre stickor, sticka tummen rakt upp till halva tumnageln ungefär. Minska så här: *1m, ssk, 3 räta, 2 tills, 1m*, upprepa från *till* en gång till. Minska sen så här: *1m, ssk, 1m, 2 tills, 1 m* upprepa från *till*en gång till. Sista gången minskas det så här: *1m, lyft 1 m sticka ihop 2 maskor, dra den lyfta maskan över, 1 m* upprepa från *till* 6 m återstår. Dra tråden igenom de återstående maskorna och fäst alla trådar.
Vänd vanten ut och in, du är nu klar med fodervanten.

Yttervanten
Lägg upp 36 maskor, fördela dem på 4 stickor och sticka runt i två varv.
Stoppa in fodervanten inuti den nya vanten, tummen ska vara åt det håll där du har början på varvet.
På nästa varv stickas den yttre vanten ihop med fodervanten så här: stick in din lediga sticka i första maskan på varvet samtidigt plockar du upp en maska från vanten under och sticka ihop maskan från stickan med den upp-plockade maskan. Fortsätt likadant varvet ut. När varvet är klart sitter arbetet ihop och du har 36 maskor.
Sticka två räta varv.
Börja öka för tumkilen så här på nästa varv:
1 rät maska, 1 omslag, sticka alla maskor räta tills en maska återstår på varvet, 1 omslag, 1 rät.
På nästa varv stickas alla maskor räta och omslagen stickas vridna.
Fortsätt att öka på vartannat varv två gånger och sen på vart tredje varv tills det är 14 maskor ökade. För varje gång det ökas kommer det att vara två mer maskor i tumkilen, dvs det kommer att bli fler och fler maskor mellan omslagen.
Sticka sen utan ökningar tills tumkilen är lika hög som på den inre vanten.
Nästa varv stickas så här: Sticka alla maskor på sticka 1, 2 och 3 och sticka 8 maskor på sticka 4, sätt resterande 8 maskor på en tråd tillsammans med de 8 första på sticka 1. Lägg upp två nya maskor över tummen, en hör till sticka 1 och en till sticka 4.
Sticka på rakt i ca 4 cm, gör en paus med handen och gör klart tummen så att du kan fästa trådarna på ett bra sätt.


Tummen
Ta de 16 maskorna från tråden och plocka upp 4 maskor till i tumgreppet och fördela dessa maskor på tre stickor och sticka runt tills tummen når mitten på tumnageln när du provar. Minska sen så här: *1 rät, ssk, 4 räta, 2 tills, 1 rät* upprepa från *till* en gång. På nästa varv minskas det så här: *1 rät, ssk, 2 räta, 2 tills, 1 rät* upprepa från *till* en gång. På nästa varv minskas det så här: *1 rätt ssk, 2tills, 1 rät* upprepa från *till* en gång. 8 maskor återstår, klipp av tråden och dra den igenom de återstående maskorna, fäst alla trådar.

Fortsättningen på handen
Fortsätt med handen, sticka upp till lillfingrets topp, minska sen enligt följande: *1 rät, ssk, resterande maskor på stickan räta. Alla maskor räta tills 3 maskor återstår på sticka 2, sticka 2 tills, 1 rät*, upprepa från *till*. Minska på vart tredje varv tills 16 m återstår, sy ihop toppen med maskstygn och fäst tråden.

Tvätta upp vantarna i ljummet vatten och ett milt ulltvättmedel, krama ur vattnet och låt vantarna plantorka.Inga kommentarer: