lördag 15 oktober 2016

Handspunna fingervantar

 Det är alltid roligt att sticka saker till Per, han fryser ofta och använder allt jag gör till honom och gärna flera plagg samtidigt.(Det var förövrigt riktigt roligt att se folks blickar när vi var på minisemester i Stockholm tidigare i veckan. Vi var verkligen de enda människorna vi såg som var klädda i stickat och folk vände sig på riktigt om för att ta sig en till titt på oss. Helknäppt.)
Jag har sen tidigare stickat två par fingervantar till honom men de är sen länge utslitna så det var dags att han skulle få ett par nya.

Mönster; Inget mönster alls, jag har improviserat, provat många gånger och anpassat vantarna helt efter hans händer. Jag inser att jag kanske har en sjukdom men jag älskar att sticka fingervantar för det är så roligt att sticka fingrar! Älskar det där pillet. Om du aldrig stickat några fingervantar så rekommenderar jag alla att prova, det är grymt tillfredsställande att ha på sig fingervantar som verkligen passar. Det finns massor med fina och bra mönster på Ravelry.

Garn; Det här är lite pinsamt men jag har glömt bort vilka fibrer det är i det här garnet men jag har spunnit det själv och fibrerna med de fantastiska höstfärgerna kommer från manduzana.se. Det är lite rustikare mer hållbara fibrer med glans men ändå tillräckligt mjuka för att passa till vantar. Det är så roligt att sticka i mitt egna handspunna och vantar är ett perfekt litet projekt eftersom allt som oftast har jag bara köpt 100 g fibrer.

Stickor; 3 mm strumpstickor, det är en bra idé att ha två uppsättningar strumpstickor när man stickar fingervantar för då slipper man ha maskor på trådar eller maskhållare och stickningen flyter på bättre.
 


4 kommentarer:

Efwa sa...

Jag gillar också pillet med att sticka fingrar även om det var väldigt längesedan jag gjorde det.

Heidi sa...

Jag blir nästan avundsjuk på att du bara tycker att det är roligt med pysslandet som det innebär att sticka fingervantar. Visst är det roligt - men samtidigt är det lite jobbigt när man har typ 10 maskor fördelade på tre stickor, för då känns det som om det enda jag gör är att försöka hålla kvar stickorna i maskorna på de två stickor jag håller i handen...

Samtidigt har jag bara stickat fingervantar i selbumönster, och jag älskar verkligen att se mönstret växa fram. Och eftersom jag har ganska kalla händer, älskar jag den sköna värme som selbustickade fingervantar ger eftersom den garntråd som löper på insidan gör att de blir extra varma och sköna att ha på sig när det är kallt ute:)

Helga sa...

Vad hade de på sig om de inte hade stickat?? :S Jag invigde min islandströja för säsongen häromdagen, mycket mysigt! Vantarna är jättefina men jag som aldrig ens orkat ta mig för att sticka tumvantar kommer nog inte göra fingervantar på ett tag :P

anneliten sa...

Men Åhhh! Jag fick en idé till en julklapp till min älskade man. Men jag måste ju ha ett mönster för jag har aldrig ens provat att sticka fingervantar. Har du något förslag på grundmönster? Och jag som vistas mycket i "stan" får väl börja gå runt i mina stickade tröjor så att folk vänjer sig :-)