torsdag 20 juni 2019

Hinterland dress

 Jag har sytt mer än vad jag stickat den senaste tiden och jag tänkte jag skulle försöka komma igång och dokumentera lite mer här på bloggen. Det är så smidigt att kunna gå tillbaka och läsa om vilka ändringar jag gjort och vilka tyger jag använt.

Det här är en Hinterland dress från Sew Liberated som jag sydde klart igår.
Jag blev så kär i den här klänningen när jag såg den och tänkte att det var den perfekta grungeiga vardagsklänningen. Den finns i tre olika varianter som dessutom kan kombineras till ännu fler varianter. Men grunden är utan ärm, kort ärm och trefjärdedelsärm, antingen helknäppt eller bara med knäppning på livet, kort eller halvlång nedanför knät. Jag har köpt ett grått halvlinnetyg med marinblå prickar som var tänkt att bli en Hinterland dress men sen hade jag det här bomullstyget i skåpet och jag var tvungen att testa lite i ett billigare tyg. Nu vet jag inte riktigt hur jag kommer göra med linnetyget.

Mina ändringar; Jag sydde den största storleken, 24 (som jag kan ha bra från tex Seamwork) men den här var för liten för mig så i slutändan har jag nog graderat upp den en hel storlek. Den största ändringen är att jag gjort en FBA  på ca 2,5 cm per framstycke och det blev väldigt lyckat eftersom knapparna inte glipar över bysten. Jag valde att helfodra livet för att tyget är ganska tunt och det kändes som den fick mer stadga på det viset, dessutom blev det väldigt snygg finish på insidan utan några synliga sömsmåner utom i var sida på kjolen.
Jag la till ca 20 cm på fram och bakstycke i vidd för en lite puffigare kjol, jag skulle nog kunnat komma undan med bara 20 cm allt som allt för en rakare look. Istället för sidfickor la jag till riktigt stora fyrkantiga utanpåfickor, jag tycker att det passar den här typen av klänning.

Tyget är fantastiskt fint 50-talsinspirerat bomullstyg med ett nästan akvarellaktigt organiskt mönster som jag köpte från Stoff o Stil i våras.
Fantastiskt fina vintageknappar kommer från Tant Kofta.

Jag gillar verkligen den här klänningen, en superfin, sval sommarklänning som inte är för fin utan tål att användas i vardagen. Jag gillar också hur den sitter på mig men jag är ändå lite micro-besviken. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, men den tappade liksom lite av den där grunge-känslan jag blev så kär i. Kanske är det bara tyget? Jag ska sy en enfärgad med ärm och se om det blir annorlunda. Mönstret är iaf väldigt lätt och nybörjarvänligt och det är ju en toppenbra basmodell som kan sys många gånger utan att man tröttnar.
2 kommentarer:

Heidi sa...

Wow! Den har du verkligen lyckats med! Den är verkligen perfekt för sommarbruk.

Toppen att du visar bilder på hur den ser ut bakifrån!

fale artut sa...

Jättefin klänning, och vilken mångfald man kan sy!