fredag 21 juni 2019

Tro det eller ej men jag har sytt mig en bikini!

 Jag blev så otroligt sugen på att sy badkläder när Seamwork släppte den här månadens baddräktsmönster Crosby. Alla som känner mig vet att jag älskart att bada och det innebär att ständigt vara på jakt efter vettiga badkläder. Jag har en rätt bra samling bikiniunderdelar, badlinnen och överdelar men ingen baddräkt och Crosby väckte både mitt habegär och min sylust.

Jag har aldrig sytt något liknande förut så jag började med att läsa alla artiklar som finns att läsa om badklädessömnad på Seamwork och redan där kände jag att en baddräkt inte var något bra förstaprojekt. Det verkade lättare att lyckas med någoting tvådelat.
Ett av mina favoritinslag i varje Seamworknummer är att se vad redaktionen/de anställda sytt på månadens tema och jag blev så förtjust i den här kombinationen som Haley har på sig här.
Så jag bestämde mig för att kopiera den och jag är så otroligt glad och överraskad över hur bra det blev.

Jag har sytt en Kaye-top som överdel och anpassat den så att den funkar att bada i.
Jag sydde storlek xxl och gjorde en liten FBA för att ge mer utrymme för bysten, kanske hade jag inte behöft göra det men det kändes tryggt. Jag förlängde den också ca 3 cm. Överdelen är helfodrad med baddräktsfoder och alla kanter är kantade på insidan med baddräktsresår, jag har också sytt i en bredare resår under bysten i fodret på framsidan för lite extra stöd, på engelska kallas det för en shelf bra. På eget insiativ efter att ha skärskådat mina köpta badkläder på insidan sydde jag även en förstärkt söm mitt fram i endast fodret för att också ge lite stöd.

Underdelen är ett par Dana-trosor som jag uppriktigt sagt inte gillade så mycket när jag testade att sy ett par vanliga trosor men jäklar vad bra de blev så bikinitrosor så jag måste nog ge dem en ny chans även som vanliga trosor. Jag sydde storlek xxl och höjde midjan med ca 8 cm och la till lite rynk på framsidan i sidorna bara för att testa om det var svårt att sy (det var det inte) och jag sänkte benhålen med ca 1 cm. Även trosorna är helfodrade med baddräktsfoder och alla öppningar är kantade med resår, midjan med en bredare resår.

Det svåraste med det här projektet var att hitta tyg och tillbehör, jag spenderade en kväll på internet utan att förstå mig på vad jag skulle köpa tills Clara Falk förbarmade sig över mig och berättade var hon köpt tyg någonstans.
Jag handlade från AG:s Textil och jag är så nöjd med mitt köp. Jag handlade det som de kallar för mönstrad lycra som yttertyg och det de kallar för stretchfoder till foder. Jag köpte också resår av hög kvallité därifrån. Allt som allt kostade den här bikinin ca 500 kronor att sy men det är också ungefär vad det skulle kosta mig att köpa något liknande i butik (kanske lite billigare att sy till och med) så jag är helnöjd.

Jag är imponerad över hur proffsigt resultatet blev, att den sitter så bra även när den är blöt som på översta bilden och att jag lärt mig så pass mycket om konstruktion att jag kan göra så här många ändringar i ett mönster och det faktiskt blir till det bättre.
Är du det minsta sugen på att testa att sy badkläder så är mitt råd, bara kör! Läs på innan och ta det lugnt och sansat så kommer det gå jättebra. Jag har sytt på min billiga hushållsmaskin (som jag syr allt på) och använt en trikåsöm till att sy ihop delarna och sicksack till fållar och det fungerade så bra och ser inte alls hemsytt ut på det negativa viset.

Avslutningsvis så måste jag säga att det känns lite halvt obekvämt att vara så här avklädd på internet men när jag resurchade inför att jag skulle sy såg jag ytterst få för att inte säga inga bilder på hemsydda badkläder på en kropp som liknar min så jag bestämde att jag skulle ta en för laget.8 kommentarer:

Anonym sa...

Hur snygg och snyggt som helst!

Sanna sa...

Tack för att du visar hur din bikini ser ut på, det är svårt att visualisera när man bara ser plagget. Den blev ju superbra! Jag brukade köpa mina bikinis från Miss Mary, men nu verkar de till min stora förtvivlan ha slutat sälja sådana. Funderar på om jag ska försöka kopiera min favoritöverdel därifrån, men den är mer "bh-lik" så jag gissar att det inte är så lätt. Har du något bra tips på var man hittar vettiga bikinis att dela med dig av? Det finns för smala med liten resp stor byst, och för +-size med liten byst, men kombinationen +-size och stor byst är nästan omöjlig att hitta... Suck.

Heidi sa...

Så snygg den blev, och så bra den sitter!

Kanon att du visar hur den ser ut bakifrån också.

fale artut sa...

Snyggt jobbat på alla vis
Ha en fin sommar

Marika sa...

Jättefin!
Nu badar jag ju ytterst sällan, men jag blir ändå lite inspirerad att sy badkläder.

Anonym sa...

Fin bikini, jag blir sugen på att sy en jag också.

pia sa...

Nästan så jag blir sugen på att sy en bikini somfaktiskt passar mig. Jag har en bikini vars underdel passar bra och en vars överdel passar bra men varken färg eller mönster passar ihop så de går inte att kombinera. Och ett stort TACK att du visar att bara för att man inte är en xs faktiskt passar i bikini.

Anonym sa...

Så bra beskrivet och så roligt att se en bikini som passar oss som inte ha xs!