måndag 16 juli 2012

Kanten

Jag fick en kommentar om kanten på min svärmors-sjal och det var väl lite snålt av mig att inte dela med mig av hur jag gjort den. Den här uddkanten är väldigt användbar om man bara vill ha en liten utsmyckning på en enkel trekants-sjal.

Så här gör jag:
För att kanten ska bli snyggast så utgår jag från mitten och räknar ut mot kanterna. I mitten vill jag ha en spets alltså fortsätter jag med 1omslag, 1rät, 1omslag sen stickar jag fem räta sen gör jag en minskning lyft 1, sticka ihop 2, dra den lyfta över den ihopstickade sen stickar jag fem räta och så gör jag en spets igen. Fortsätt så ut i kanten och avsluta med sisådär 5 räta maskor, det är inte nog att det blir just fem för de maskantalet kommer att öka.
Det kan vara lite pyssel att räkna men det är värt det för sjalen blir klart snyggast om omslagsranden i mitten fortsätter hela vägen ner. Under hela tiden jag stickar uddkanten fortsätter jag att öka i sidorna på vart annat varv bara för att jag tycker att det blir snyggast.
Jag stickar uddakanten i ca 12 varv (alla aviga varv stickas avigt förutom tre räta kantmaskor i var sida) och sen stickar jag två räta varv utan ökningar och så avslutar jag med att avmaska rätt från avigsidan.

Så går det till ungefär. Lätt som en plätt.

4 kommentarer:

Malena sa...

Tusen tack för mönstret på kanten! Nu ska jag sticka klart lite projekt + delta i Ravellenic Games - men sedan kommer det att bli en sjal av diverse Delight och Alpacka rester som ligger här hemma.
Det är så härligt att se/läsa att du verkar må lite bättre - jag tror att det är kycklingarna som gör det ;) Det är så rogivande med höns. Lycka till med stickningar, husrenovering och alla djuren ♥

metamorphosis sa...

Att det skulle vara snålt att inte skriva ihop en beskrivning och dela med sig av håller jag verkligen inte med om - däremot är det väldigt generöst av dig att du delat med dig av ditt kant-recept nu!

Ska plita ned det i min lilla kom-i-hågbok så att det finns till hands för nästa enkla v-sjal här hemma...

Ostickat sa...

Ååå vilken ttjusig, den snygga sjalen ska jag tipsa kunderna mina om :-)

Maja sa...

TACK,snälla du!!!
Nej, jag tycker faktiskt inte att man måste dela med sig av alla sina idéer och mönster, men det kändes lite snopet när du beskrev hur man började, men inte avslutade.
Jag är väldigt tacksam!!!
Så snällt av dig!!!
Kram