fredag 11 september 2015

En kvällsrunda i hönsgården

En dag när jag har ork ska jag summera mina tre första år med höns. Jag ska skriva om löss och röda kvalster, avlivning av hackade kycklingar, slakt och mystiska dödsfall. Men inte idag, idag visar jag bara den fina sidan, det är inte fy skam det heller.
 En renrasig Sperberhöna, en blandrashöna med Sperber-pappa och Wyandotte-mamma och en tjusig balandrastupp med Sperber-pappa och förmodligen Sussex-mamma. Alla tre kläcktes i våras i mitt arbetsrum och de är på god väg att bli fullvuxna.
 Den här rackarn var först ut i det kläcket och jag var så säker på att det var en tupp, men nej det är faktiskt en höna och vilken dag som helst nu borde det komma ett knallturkost ägg, hon ä'r nämligen blandning mellan Cream legbar och Isbar.
 Den här otroliga snyggingen var också länge en tupp i mina ögon men icke! (Annars brukar det alltid vara tvärt om, att alla osäkra kycklingar är tuppar men inte den här gången.) Det här är en blandning med Maran som pappa och okänd mamma, kanske en Sperber-mamma eller en Sussex. Hon är väldigt, väldigt fin och jag är så glad över att jag äntligen har en svart höna.
 Siri är som vanligt ute på lösdrift, varje dag flyger hon ut minst fyra gånger och varje dag släpper jag in henne igen när hon vill in.
Det här är min andra könsmogna tupp, också han blandning mellan Sperber och förmodligen Sussex, än så länge går det jättebra att ha två brorsor tillsammans som stortuppar och jag hoppas att det fortsätter så. Det skulle vara skönt med lite lugn och ro i flocken så jag kan ägna mig åt allt det där vi tar en annan dag.

Inga kommentarer: