söndag 29 juli 2018

Lenox shirtdress

 Jag har länge, ända sen jag börja de sy kläder till mig själv, letat efter ett mönster på en skjortklänning. Det är nämligen ett plagg som jag länge, mer eller mindre sen gymnasiet gillat. Den ska vara välsittande upptill med ganska mycket vidd nertill.Gärna lite tantig och gammaldags. Passar alla dagar oavsett om man känner sig punkig, grungeig eller bara har en uppblåst mensmage.
Men det har inte varit lätt att hitta ett mönster i min storlek och det stör mig sjukt mycket. dels för att den här typen av klänningar varit skapligt trendiga ett tag och det finns massor med såna här mönster i mindre storlekar men också för att hela tanken med att sy sina egna kläder är ju att de ska passa ens egen kropp!
Mönsterutbudet för oss med större storlek än 44 är ganska uselt faktiskt.

Men av en slump så hittade jag företaget Cashmerette som gör mönster i större och dessutom kurviga storlekar och där hittade jag Lenox shirtdress. Mönstren är lite tantigt stylade och ser därför inte så där superlockande ut men jag tror att det finns mycket hög potential i flera mönster.
En väldigt bra sak är att du inte bara väljer din storlek, du väljer även din kupstorlek. Mönstern har alltså en färdig anpassning för olika bystmått utan att du behöver göra en FBA själv. Superbra helt enkelt och det gör verkligen under med passformen.

Jag sydde storlek storlek 24 med G/H kupa. Jag kortade 3 cm i kjoldelen men ändrde inget på längden i kroppen fast jag är kort. Tycker att det blev en bra längd i livet. Jag skippade kanten på ärmarna och bara fållade dem istället för jag gillar inte för långa korta ärmar och dessutom tror jag att de hade blivit trånga med en extra kant.
Jag gjorde ett mellanting mellan de två kjolalternativen, jag gjorde fler men mindre lagda veck både fram och bak.
Eftersom jag klortade klänningen bestämde jag mig för 12 knappar istället för 13.
Något jag inte ändrade på är knapparnas placering utan jag körde efter mallen och det ångrar jag. På bilden har jag satt i en säkerhetsnål högst upp för den översta knappen kom för långt ner och dessutom borde det vara en knapp placerad mitt på midje"bandet" (märker att jag tappar svenska syord nu när jag bara syr på engelska).

Jag har sytt i en crêpe-viskos från Stoff o Stil och det blev fint men det var svårt. Tyget växer och bubblar ut sig när man pressar sömmarna men jag tror att jag fick till det ganska bra ändå.
Knapparna är superfina gröna vintageknappar med blommönster och de blev pricken över i till det här tyget.

Allt som allt är jag jättenöjd, särskilt med passformen och det kommer absolut bli fler Lenox, har ett perfekt tyg som legat och väntat på ett vettigt skjortklänningsmönster.


6 kommentarer:

Heidi sa...

Man lär sig alltid något nytt när man läser din bloggposter om dina egensydda kläder:)

Den sitter verkligen bra! Snyggt!

Ewa med bloggen tygochgarn sa...

Jag tycker också att din klänning är fin, sitter bra också. Grattis till att hittat ett bra mönster att utgå från. Det precis som du skriver, man gör små justeringar - några för varje ny klänning man syr efter samma mönster. Och till sist har man det ultimata klänningsmönstret!

Fortsatt skön klänningssommar!

Susanna sa...

Den sitter verkligen snyggt på dig! En sån skjortklänning skulle jag också vilja ha. Smidigt att inte behöva göra anpassning till brösten själv, för det har jag inte lärt mig än. Ska lägga mönstret på minnet!

Margareta milton sa...

Sååååå fin du är!!!!

Anonym sa...

Supertjusigt! Älskar skjortklänningar:)

Jessica sa...

Jag delar detta vittnesbörd till partners som lider i sina relationer eftersom det finns en varaktig lösning. Min man lämnade mig och våra två barn för en annan kvinna i 3 år. Jag försökte vara stark bara för mina barn, men jag kunde inte kontrollera smärtan som plågar mitt hjärta. Jag blev sårad och förvirrad. Jag behövde hjälp, så jag gjorde en research på internet och hittade en sida där jag såg att Dr Ellen, en trollformel, kan hjälpa till att få tillbaka älskare. Jag kontaktade henne och hon gjorde en speciell bön och trollformler för mig. Till mina överraskningar kom min man tillbaka hem efter 2 dagar. Det var så vi återförenades igen och det var mycket kärlek, glädje och frid i familjen. Du kan också kontakta Dr Ellen, en kraftfull förtrollningsledare för lösningar

1) Returnera pojkvän

2) Återförena man eller fru

3) Om du har mardrömmar

4) Botemedel mot hiv och hepatit

5) Kraftfull magisk ring

6) Lycka till

7) Brytande av besatthet

Kontakta EMAIL:ellenspellcaster@gmail.com Du kan också Whatsappa honom +2349074881619