onsdag 25 december 2019

God jul!

 Stort tack till alla som stickat mina mönster, hjärtat och kommenterat under 2019!
Som ett litet tack finns nu ett prestigelöst gratismösnter i min ravelrybutik.
Den Norge-inspirerade vanten Heidi.

För att sticka Heidi behöver du;
Garn: Sandnes Smart 100% superwash ull (100 meter per 50 gram) eller ett annat likvärdigt garn i två färger.
Garnåtgång: A: 50g B: 50g Stickor: 3mm och 3,5 mm eller de stickor du behöver ha för att få rätt stickfasthet. 5 strumpstickor eller en rundsticka om du föredrar att sticka med magic loop. Stickfasthet: 26 m/ 10 cm i flerfärgsstickning.
Storlek: Vanten mäter ca 27 cm från mudd till topp och den är ca 10,5 cm bred mätt tvärs över i angiven stickfasthet. Du kan göra vanten en storlek mindre genom att gå ner i stickstorlek och få till en stickfasthet på ca 29 m/ 10 cm.
Du behöver kunna; sticka runt, räta och aviga maskor, läsa ett diagram, flerfärgsstickning, ökningar och minskningar.
Med önskan om en fortsatt god jul och ett varmt och mjukt nytt år! /Erika




fredag 29 november 2019

Skyskrapan

 Mönster; Skyskrapa (ravelrylänk) av Madelene Linderstam.
Den här barntröjan började som en Skyskrapa men slutade kanske mer som en hommage till mönstret.
Jag började uppifrån och ner med angiven stickfasthet och angivna stickor men det funkade inte för mig. Tröjan blev alldels för smal. Jag vet inte riktigt varför men jag repade upp och började sticka nerifrån istället med fler maskor. Jag bestämde mig för att jag ville göra en tröja i restgarner från skåpet och kom fram till att sockgarner var det som jag hade mest av och i gladast färger. För att få rätt stickfasthet så höll jag de flesta garner dubbla men jag har också blandat in en del Dk-sockgarner som jag stickat enkla.
Dels för att garnet skulle räcka men ocskå för att jag tycker att det alltid blir lite knasigt för mig med stickfastheten om jag blandar stora enfärgade partier med flerfärgsstickning så ville jag sticka hela tröjan randig.
Jag stickade som sagt tröjan nerifrån och upp och valde att minska i raglan för mönstret blev snyggast så. Jag ringade ur fram och plockade sen upp för halsresåren och stickade den tvåfärgad och sen avslutade jag med en rullkant.
Allt som allt är jag nöjd med den här glada tröjan och jag hoppas att mottagaren kommer tycka om den.
Ja just ja, storleken jag stickade är ca 6 år.

Garn; Jag använde massor med sockgarner, lite rester jag inte vet vad det är men jag ska försöka lista de jag kommer ihåg och har koll på.
 Regia Silk, Manduzana Andromeda (med glitter), Manduzana Sock, Manduzana Sock Dk, Moods of Color Soft Sock, Moods of Color Soft Sock Dk, Onion Nettle nånting och ett sockgarn från Limmo design.
Har ingen aning om hur mycket som gick åt allt som allt men den gjorde ett bra hål i mitt restgarnslager.

Stickor; Jag landade på 3,75 mm till resårerna och 5 mm till resten av tröjan.
  


onsdag 27 november 2019

Ett par Anna i restgarner

 Har ni tröttnat på Anna? Inte jag heller! Jag skulle faktiskt säga att det är ett utav de roligaste sockmönster jag stickat och då har jag ändå gjort det själv. (Brukar tröttna på mina egna mönster eftersom jag stickar dem så många gånger innan det är dags för publicering.)

Den här gången vill jag slå ett slag för Anna som restgarnssocka, just för att mönstret består av olika ränder där det går åt väldigt lite av varje färg.

Det här paret stickade jag tidigt i höstas till Per i restgarn och lyxiga minihärvor. Nästan allt garn kommer från Moods of Colors, bara en färg kommer från Manduzana den här gången.
I dessa underliga influencertider kan man kanske lätt tro att jag är sponsrad av Moods of Color och Manduzana men så är inte fallet. Jag köper inte så mycket garn nu för tiden så när jag köper garn vill jag stötta personer jag känner som dessutom både har garner och färger av yttersta toppklass.
Ibland händer det att jag testar ett nytt garn eller att jag får garn i privat present eller till en ny design men jag får aldrig betalt för att tycka någonting om ett garn. Det har aldrig hänt och kommer aldrig hända och jag kommer aldrig rekommendera något som jag inte genuint gillar.

Garnerna jag använt till sockorna är från Moods of Color; Humble Regards from Devon i vitt, mörkgrått och ljusgrått (mitt absoluta favoritsockgarn för tillfället), Soft sock i en lysande turkos och True Corriedale i en jättefin gröngul.
Dessutom använde jag en snutt Manduzana Sock i rost dvs Weasley.

Mönstret till Anna finns i min ravelrybutik och är dessutom uppdaterat med fler diagram som kan inspirera till restgarnsstickning.
Om du vill ge bort Anna i julklapp till någon stickare du gillar finns det fortfarande några få kit kvar i Manduzanas webshop.





fredag 8 november 2019

Höstens bästa grej, en klänning i flanell

 Den här outfiten premiäranvände jag på Syfestivalen för två veckor sen och det är min nya absoluta favorit. Klänningen och koftan passar så bra ihop och jag känner mig alldeles lagom internatskolig när jag bär dem tillsammans. Koftan är ju så klart Stora Dyllingen i Manduzana Falkland DK och den har jag visat förut så nu ska jag berätta lite mer om klänningen istället.

I stickvärlden har det så länge jag varit med funnits såna där riktiga "it-mönster" som alla stickat, alla minns väl Swallowtail, Owls och Monkey för att bara nämna några. Sen jag började sy egna kläder mer seriöst har jag upptäckt att syvärlden är likadan, just nu finns det kanske ett tiotal mönster som alla har sytt/syr. Den stora tråkiga skillnaden är att till skillnad från de flesta populära stickmönster (det finns så klart trista undantag även där) så är det ytterst få av de där superpopulära symönstren som finns i min storlek. Vilket är så jävla uselt rent ut sagt! För hela grejen med att sy sina egna kläder är ju att de kan få tusen gånger bättre passform än ett köpt plagg. I början när jag bestämde mig för att lära mig mer om klädsömnad så tappade jag snabbt peppen när det var så svårt att hitta mönster som dels tilltalade mig och som jag dessutom kunde ha.
Nu har jag hittat några amerikanska indieföretag som gör mönster i min storlek, tex Seamwork som jag ofta nämner och Cashmerette med fler men jag blir fortfarande både opepp och förbannad allt som oftast när jag surfar mönster.
Särskillt de där superpopulära mönstren.
Ett sånt mönster är Wíksten Shift Dress  (jag brukar inte skriva ut namnen på de här mönstren på pin kiv för jag vill inte göra reklam för dem men den här gången gör jag ett undantag för exemplets skull). Den är så äckligt snygg. Alla har sytt den och de är så fina i sina. Den ser så bekväm och lättburen ut och passar till många tyger.
Men den finns som sagt inte i min storlek (jag syr oftast en amerikansk storlek 24 på en klänning beroende på modell) utan den går bara till storlek 22, vilket retar mig extra mycket för den skulle vara så otroligt lätt att gradera upp.

Fast den här gången nöjde jag mig inte med att bli sur och tvär utan jag bestämde mig för att sy en egen. Så det gjorde jag och den blev så bra!

Jag utgick från det där tunikemönstret med holkärm från Stoff o Stil som jag glömt nummret på. Sen tittade jag på bilderna till Wiksten Shift dress och de är väldigt tydliga (särskillt de tecknade) så det är lätt att se konstruktionen.
Jag började med att höja halsringningen, förlänga ärmen och lägga på en aning mer vidd i kroppen på framstycket i sidorna. Bakstycket skar jag av så att den övre halvan av ärmen och halsringenen bildar ett ok (det syns tydligt på min nedersta bild), den undre halvan av bakstycket klipte jag isär mitt bak och la på det sättet in vidd i bakstycket som jag valde att lägga i veck mitt bak. (På originalklänningen ser den vidden rynkad ut istället. Sen ritade jag om mina tre mönsterdelar och vips har jag ett eget mönster jag kan sy gång på gång. Och det kommer jag göra!

Den här första klänningen sydde jag i bomullsflanell från tyg.se de har ett riktigt bra utbud av flanell just nu. Jag valde att klippa till oket och fickorna på skrådden och så sydde jag ett skärp till i samma tyg. Jag fållade halsringningen med snedremsa och ärmarna fållade jag med infodringar i samma tyg, smidigt och enkelt.

Jag är så nöjd med den här klänningen, den är otroligt lättburen, skön, lagom varm och lika fin med eller utan skärpet. Den är också ett bevis för att jag utvecklat min sömnad och det gör mig både stolt och glad.







måndag 4 november 2019

En tunika i ylle och viskos





Sydde min gamla vanliga Stoff o Stil tunika (som inte längre säljs online iaf) i en stuvbit kypertvävd ylle/viskos jag hittade i min garnskåp. Jag gjorde en infodring i flanell runt halsen istället för att bara fålla den och fållade även ärmarna med flanell. Det blev en jättemysig och användbar höst och vinterkläning. Jag har sytt en hel del bra vardagsplagg under hösten som inte fastnat på bild än men jag tänkte försöka dokumentera lite under veckan.

måndag 21 oktober 2019

Roliga nyheter

 Under hösten har jag och Manduzana arbetat med en rolig hemlighet som jag nu stolt kan avslöja.
Ett utav mina allra mest populära mönster, sockan Anna finns nu i två nya färgställningar!
Färgställningarna "Vintage" och "Grellow" kommer att ha premiär på Sy och hantverksfestivalen i Stockholm 25-27 Oktober.
De kommer att säljas som kit tillsammans med en uppdaterad version av mönstret i Manduzanas monter under helgen. Jag kommer även vara på plats en del av fredagen och lördagen och det ska bli så spännande och roligt.

Efter syfestivalen kommer jag att uppdatera mönstret på Ravelry och du som redan köpt mönstret sen tidigare digitalt kommer få en uppdatering med de nya diagrammen i ditt ravelrybibliotek. 


 Här ovan syns färgställningen "Vintage" och nedanför syns "Grellow". Det var jätteroligt att samarbeta med Amanda och ta fram färgerna till de nya kiten och jag är så stolt över resultatet.

söndag 13 oktober 2019

Pers Pippi-tröja

 För allt för många jular sen gav jag bort en Pippi-tröja till Per, ja eller snarare en bild på en Pippi-tröja om jag ska vara helt ärlig. Förra julen gav jag bort garn och sen stickade jag tröjan under vårvintern. Nu har den äntligen fastnat på bild också.

Jag har utgått från mönstret Brick som jag stickat helt eller delvis flera gånger tidigare. Jag tycker att den har en så bra rundad halsringning och fin raglanskärning. Efter halsringningen stickade jag bara vidare tills den passade, det är det bästa med att sticka uppifrån och ner.

Jag har stickat i ett utav mina favoritgarner Cascade 220 i färgerna Midnight Heather, Red Wine Heather och Aspen Heather det blev en perfekt lite nedtonad Pippi-tröja.

Min vana trogen har jag använt massor med olika stickstorlekar, 3,5 mm till resårer, 4,5 mm till det enfärgade och 5 mm till flerfärgsstickningen.







lördag 14 september 2019

Tre par strumpor

 Lite kallare vindar har börjat blåsa och det är dags att plocka fram strumporna jag stickade i våras. Per har slitit ut flera par strumpor så det är dags att bulk-sticka lite till honom. I den första vändan fick han ett par nya Petter ( mitt eget mönster som finns gratis på Ravelry) och ett par enkla tå-uppsockor. Petter stickade jag i  lindblomsgrön Sandnes Sisu och lila Manduzana sock. Tå-uppsockorna stickade jag i alla möjliga restgarner.

När jag ändå var i gasen så stickade jag ett par tå-uppsockor till mig själv också i en variant av Regia Tweed. Supersköna att ha på sig.
Som vanligt har jag använt 2,25 mm strumpstickor








fredag 16 augusti 2019

Stora Dyllingen

 Jag har stickat mig en till Stora Dyllingen och jag är så nöjd. Jag började på den redan i mars och hade egentligen tänkt att det skulle bli den perfekta vårkoftan men trädgården kom emellan (åtminstånde skyller jag på den) och stickningen fick inte riktig fart förns under fotbolls-VM.
Jag har stickat storlek xxl men jag har kortat både kropp och ärmar och ringat ur den mer i halsen för jag hade bara fem härvor garn och var lite orolig för att det inte skulle räcka men det var ingen fara.

Den här gången har jag stickat i Manduzana Falkland DK (originalet stickade jag i garn från Moods of Colors och jag är så glad över att kunna sticka mitt mönster i garn från två av mina absoluta favoritfärgare!). Färgen är nästan Lime men inte riktigt utan en fantastiskt lyckad felfärgning, det var därför det bara fanns fem härvor.
Knapparna kommer från Tant Kofta.

Om du också vill sticka en Stora Dyllingen finns mönstret att köpa på Ravelry.