fredag 15 augusti 2008

Galen i höns

Mycket av min vakna tid ägnas just nu åt att tänka på höns. Det har utvecklats till lite av en besatthet. Jag drömmer om höns, jag läser allt bra jag kan komma över och jag vill hemskt gärna åka på utflyckt till ställen där det finns höns. Bilden tog jag i måndags när jag var på utflyckt till handelsträdgården i Bäsna, där fanns det till min stora glädje höns.
För mig representerar egna höns ett stort steg mot ett mer ekologiskt hållbart samhälle och ett steg närmare min dröm om självhushållning. Jag längtar så mycket efter den dagen då jag kan höra kacklet från mina egna lantrashöns. Hedemorahöns ska det så klart vara, en liten snäll ruvande höna i brokig färgskala. Den enda bevarade lantrasen från Dalarna (så vitt jag vet).
För att hålla hönsdrömmen vid liv ska mannen och jag på en husvisning idag, vi ska absolut inte köpa hus just nu men det kan vara bra att få lite hustittar-rutin inför framtiden.
Om ni blev lite sugna på att läsa lite mer om höns i allmänhet och Hedemorahönan i synnerhet rekomenderar jag boken "Hönsboken" av Anders Jansson och Nina Östman.
Andra lästips angående höns tas gärna emot! :)

13 kommentarer:

Anonym sa...

I disponentparken finns det höns. :-)
Och vid gammelgården i Ludvika.

Anonym sa...

Jag vill ha Sultanhöns! Och Kejsaranka (fast inte äta dem...)

Efwa - Medea sa...

Någon gång för länge sedan var jag också intresserad av höns. Då läste jag en bok av Karin Neuschütz om höns och jag såg på Adlibris att hon även skrivit en för några år sedan.

Vad jag kommer ihåg blev jag väldigt sugen på att skaffa höns när jag läst hennes första bok.
/Efwa

Anonym sa...

jag har alltid velat ha höns, det är ett av mina favoritdjur - men tyvärr funkar det inte med att bo i stan:(

en blogg som förut skrev om egna höns är mariannes räta och aviga händelser http://froding.blogspot.com/

tyvärr är det länge sedan hon bloggade om sina höns, men varför inte fråga?

Anonym sa...

Visst är det märkligt det där med besatthet , just nu är jag helt besatt av Alpakkor . Vill ha en Alpakkafarm. Höns är ju lite mer hanterligt och lättare att förverkliga. Du har väl trädgård så go for it .

Mian sa...

Dessa höns hade vi glädjen att få titta på förra sommaren:
http://miansblogg.blogspot.com/2007/08/hns.html
Förmodligen inte den typ av höns du vill ha, men dom är riktigt riktigt coola! Lugna verkade dom vara också.

Anonym sa...

Min lillasyster har höns. Vilken sort kommer jag inte ihåg men det är nån rashöna av nåt slag ;-)
Hon är säkert pigg på att dela av sig av sina erfarenheter.
/klockarbarn

Anonym sa...

Hej!

Jag vill också ha höns! När min längtan under en period gick över till besatthet läste jag Höns i Trädgård av Karin Neuschütz. Den är väldigt bra och trevlig. Där står till och med ett exempel på ett på ett hönshus man kan bygga i trädgården (med exakta mått!).

Tack för en underbar blogg!

/Lisa

Å sa...

Mera djur till folket! Jag drömmer som du om hus och självförsörjning.Än så länge har jag inte blivit hönsbesatt men däremot marsvinsbesatt-många vill jag ha och har stora planer på hur de små liven ska få bo i det där huset...

Efwa - Medea sa...

Det ska bli spännande att se din tomatröda kofta/jacka när den blir färdig.

Du är omnämnd i min blogg!!

handarbetaren sa...

Jag hade höns innan jag flyttade till stora staden och lägenhet. Det var så ljuvligt att på morgonen gå ut och mata dom, och tuppen som gal tidigt!

Sen äter dom ju rester vilket är underbart då man slipper kasta överbliven mat (huvva). Det var hedemorahöns och japanska silkeshöns jag hade. men dom fick gå på olika ställen. (fy sjutton vilka mobbare dom är.) silkeshönorna la världens gulligaste ägg som man kunde impa med om man bjöd någon på mat. hedemorahönsen la kanske ett ägg var om dagen. De kunde väga över 100 gram.
Det var ett specialarbete jag gjorde så att själva byggandet av ett riktigt bra hönshus, bra reden och så var en stor del av arbetet. Då använde jag mig bla av "höns i trädgård" av Karin Neuschütz som andra tidigare rekommenderat.

Dödergök sa...

Vad roligt att så många kommenterade mitt hönsinlägg. :)
Jag har redan läst Höns i trädgården boken och den är verkligen toppenbra. Vid närmare eftertanke ska jag nog gå på bibblan imorgon och låna om den.

Janette Millbom sa...

Jag älskar höns. Har just varit och hälsat på några men tyvärr kan jag inte skaffa egna. mannen vill gärna köpa hus men inte jag, men ok, om vi kan ha höns kanske ;-)

Nu lägger jag till dig på min lista :-)

tjolahopp

/janette