tisdag 13 april 2010

Någonting helt nytt gror i gökboet

Det kom ett stort paket med posten idag, sicken tur att jag är hemma för det hade aldrig fått plats i lådan. Paketet innehöll något så vackert och spännande, en slända och fibrer från Spinn-inspiration. Nu ska äntligen den här göken lära sig att spinna är det tänkt.
Paketet består av 100 g naturvit corriedale ull och 100 g naturbrun corriedale ull och sen kunde jag inte låta bli merinoullen i mina favoritfärger. Sländan är av någon slags mellanvikt har jag förstått och ska sådeles vara bra för nybörjare.

Jag vet ingenting om spinning, jag spann på slända för tio år sen och jag var verkligen ingen stjärna i klassen. Därför behöver jag nu er hjälp. Alla råd och tips och glada tillrop tas väldigt tacksamt emot. Det mest självklara är inte självklart för mig, jag kan ingenting.

Jag tar gärna emot tips på bra You tube videos med instruktioner (jag vet att det finns men det är omöjligt för mig att veta vilka som är bra, jag kan ju lära mig helt fel) eller andra sidor med videos och tips.
Så småning om ska jag försöka gå en kurs men jag vill börja på en gång för det bara kliar i fingrarna!

10 kommentarer:

Garntrollet sa...

Vad roligt! :-) Fin ull.

Kolla på denna sida:

http://www.joyofhandspinning.com/

Bäst är väl att testa och se hur det går. Lycka till! Du kommer att klara det galant!

Camilla sa...

Kan inte komma med några hjälpande råd men säger lycka till. Är jätte sugen jobba på relationen med spinnrocken som står där hemma innan jag lämnar tillbaka den. Underbara färger, ska bli intressant att se färdigt resultat.

Sjömans-Elin sa...

Jag gillar den videon. Den är tydlig och lättförstådd:
http://www.youtube.com/watch?v=7gXTWgMeMgI.

Bry dig inte om att garnet blir ojämt i början, se det som effektgarn istället! När jag lärde mig spinna sa läraren - Ingrid - http://grelber.blogs.se/, att det är sådant garn du kommer vilja, men inte kommer kunna, spinna senare. Jag tycker det är en bra inställning. Att man ska koncentrera sig på de bra sakerna och inte det som oftast ses som dåliga - i det här fallet ojämt garn.

Och, det är stor skillnad mellan olika fibrer! Testa dig fram och känn efter vilken du tycker bäst om. Merinoull är på något sätt en "självklar" fiber, men den är (i min mening) inte jättelätt att spinna med. Jag lärde mig spinna med merinoull, men jag skulle nog rekommendera att man lär sig med lite längre fibrer. Men det är helt och hållet min egen uppfattning och jag är inget proffs!

Och hojta till om du vill ha fler videor eller tips om hur man plyar (shit, kan inte det svenska ordet! :), jag har några sådana på lager också.

Lycka till!

Viffla sa...

Åh vad kul!
Jag har inga spontana tips, men fråga gärna om det är något du undrar, och lycka till jättemycket! : D

Dödergök sa...

Garntrollet! Tack för hejjaropen och länken. Jag testar mig fram och det är superkul.

Camilla! Tack för lyckönskningen, spinnrock ska jag fundera på senare, mycket senare. :)

The Knitting Seaman! Tack så väldigt mycket för ditt uttömmande svar, väldigt upplysande.

Viffla! Tack, jag kommer säkert ställa massor med frågor sen när jag provat lite.

Janette Millbom sa...

inte spänna händerna och bli svettig är ett tips. ett annat är att börja med park and draft-metoden, men du ser ju ut att ha kommit förbi det momentet ;-)

KUL!! Jag blir sugen att ta fram mina sländor igen =)

fale artut sa...

Helt klar beroendeframkallande!
Jag spann på slända först, Corriedale är en snäll fiber, BFL likaså. Merinon är kort och inte så lättspunnen, men mjuk! Spar den tills Du känner Dig säkrare!
Lycka till, jag tror att du kommer på det snart!

handarbetaren sa...

å vad roligt!!! köpte för inte så länge sen slända och ull. nu måste jag också börja :) börjar med att tjyvläsa alla bra tips här...

Anna sa...

Yes baby! Det där är så himmelens kul, så roligt att du är på gång. Tror att du kommer att ÄLSKA det!
Ser att du fått bra tips. Några ord som hjälpte mig var att tänka på ullen i handen som "matar fram" som en liten fågelunge. Håll mjukt och försiktigt.
Så roligt det ska bli att följa detta!

Dödergök sa...

Janette! Tack för tipsen, jag känner att det här lätt kan bli en besatthet. :)

fale artut! Tack för din kommentar! Jag förstod så mycket att corriedaleullen ska vara lättspunnen så det var därför jag tog den. Merinon beställde jag för färgerna, den spar jag ett tag.

mamma P! Vad kul, hoppas att du får några tips här. Det är väldans roligt kan jag säga.

Anna! Ditt fågelungetips var guld! Det gick genast bättre. Det här är det roligaste jag gjort på väldigt länge!