måndag 13 oktober 2014

Höst hos hönsen

 Nu är hösten här och den stora tröttheten har drabbat mig och bloggen har blivit lidande. Inte för att jag bloggat så mycket eller regelbundet det senaste året men jag tänkte försöka råda bot på det. Vi får se om jag lyckas men intentionen finns här i alla fall.

De här bilderna tog jag för några veckor sen när hösten fortfarande var mild och varsam mot trötta gökar och glada hönor. Siri och Edith är så fina på den här bilden och jag tycker att det syns att de är halvsystrar när de står och sträcker på halsarna. 

 På de här bilderna är de flesta fortfarande i fin fjäderskrud men nu två veckor senare så ruggar nästan hela bunten och äggmängden har gått ner till ca 4 om dagen. Jag hoppas att några av mina vuxna damer kommer att fortsätta lägga ägg under vintern för jag har inte så många unghöns i år.
 Min snygga Wyandotte började värpa i Augusti men slutade ganska kvickt igen och nu ruggar hon fläckvis så henne tror jag inte att det blir några fler ägg från i år.
 Estelle har värpt ett ägg om dagen sen hon  började i somras men nu har hon inte en enda stjärtfjäder kvar och sitter mest inne på pinnen och blänger anklagande på mig som om det vore mitt fel att höns ruggar när det börjar bli kallt, I bakgrunden syns också min ögonsten, Sperbertuppen "Fimpen" som nu har tre sperbertjejer på tillväxt som förhoppningsvis ska bli en avelsgrupp till våren. Jag är väldigt förtjust i Sperbrarna och ser fram emot att se hur de utvecklas. En stor, lugn och social ras är mitt omdöme hittills.
 Alldeles i början av September kläcktes det fyra nya små kycklingar eftersom Marianne var ohjälpligt sur i Augusti och det var ingen idé att försöka få henne på nya tankar. Det blev en kopparmaran (som nu så klart visats sig vara en tupp) och tre fina blandraskycklingar från egna gruppen. Som alltid är det jätteroligt med kycklingar fast nu vill jag verkligen inte ha några fler under vintern. (Fast en liten fågel har viskat i mitt öra att syrran har ägg i kläckaren och några kommer säkert på något mystiskt vis leta sig hit.)

4 kommentarer:

mormor sa...

Så fina höns du har.
Jag hoppas få höns till våren, det ska bli så roligt.
Kram Monika, som oxå drabbats av stora hösttröttheten.

Wallinskaya sa...

Va mysigt med höns. Finns det inte risk att något ägg har en kyckling i sig eller hur håller man ordning på sånt?

Anonym sa...

Jag blir väldigt glad när du har nya inlägg på bloggen.Hittade hit för flertal år sedan p g a en artikel i Hemslöjdstidningen. Älskar ditt skrivande om stickning och höns!
Tackhälsn. Agneta

Manduzana stickar sa...

Jag blir så glad av dina hönsbilder. Du har så fina höns och jag blir så avundsjuk, trots att jag är rädd för fåglar, haha.