tisdag 22 mars 2016

Tio tips för att lyckas med din sockstickning

Det är ingen hemlighet att jag älskar att sticka sockor, eller strumpor som jag oftast säger, och med åren har det blivit många par och några saker har jag lärt mig på vägen. Och jag tänkte att jag skulle dela med mig lite av mina erfarenheter.
Här kommer Dödergöks tio tips för att lyckas med sin sockstickning; 

1. Lär känna din stickfasthet, hur många maskor brukar du behöva för ett garn som har ca 400m/100g  och vilka stickor funkar bäst för dig? På det sättet kan du enkelt scanna av ett mönster och se om det kommer att funka, vad du behöver ändra och vilka stickor som det är troligast att du behöver använda. Jag vet till exempel att jag måste gå ner till 2,25 mm stickor för tunna sockgarner som i exemplet ovan annars blir strumporna sladdriga och glesa.

2. Lägg upp (eller maska av om du stickar från tån upp) lagom stretchigt så att mudden absolut inte blir hård i kanten, du kommer aldrig att använda sockor som inte är sköna.

3. Välj rätt material. Välj sockgarn till sockor, garnet behöver vara hårt spunnet och slitstarkt annars är allt jobb du lagt ner bortkastat på en veckas användning. Jag har provat många sockgarner och det jag kommit fram till är att det finns favoriter både bland de allra billigaste och de dyraste handfärgade  sockgarnerna. Avgörande för mig är att det måste innehålla några procent nylon, jag har hittills inte stött på ett sockgarn helt i naturmaterial som håller måttet, tyvärr måste jag lägga till för ett annat av mina kriterier är att garnet inte för kännas plastigt och akryligt.

4. Passform är viktigt. Strumpor måste vara sköna och sitta bra på foten, de får inte vara för pösiga, tappa formen och efter 20 minuters användning sitta nedhasade i hålfoten. Resår i någon form är alltid en favorit hos mig eller ett riktigt stretchigt spetsmönster. 
En annan viktig sak för passformen är hälen, om strumpan har en hällapp får den absolut inte vara för kort. En kort hällapp drar ner hela skaftet så att det blir kortare än tänkt och sockan känns trång. Jag behöver ca 7,5 cm hög hällapp för att sockan ska sitta bra.

5. För att undvika hål där man plockat upp nya maskor på sidorna om hällappen stickar jag alltid maskorna vridna på första varvet efter "upplockningen".

6. Använd olika storlek på stickorna om mönstret innehåller längre enfärgade partier blandat med flerfärgsstickade partier, ELLER anpassa maskantalet så att det är färre maskor på de enfärgade partierna. De allra flesta stickar mycket hårdare när de stickar flerfärgssticking och de partierna kommer att dra sig och bli fula om man inte kompenserar för det på något vis. Eftersom jag redan stickar tunna sockor på 2,25mm stickor så vill jag inte gå ner till ännu tunnare stickor för enfärgade partier så därför brukar jag anpassa maskantalet istället.

7. Prova några olika hälar och lär dig några utantill, sockstickningen blir mycket roligare om du hittar ett par favorithälar som du kan alternera emellan. Jag gillar istickshälar, Fleegle's häl, hällappar och Sweet tomato heel bäst just nu.

8. Sticka sockor som är gjorda av riktigt bra sockdesigners, på det viset lär man sig jättemycket om sockkonstruktion och maskantal, vad som är snyggt och vad som känns bra. Min största sock-idol är Nancy Bush, den kvinnan är ett geni och jag har lärt mig så mycket av att sticka hennes mönster.

9. Unna dig lyxiga stickor. Personligen stickar jag alltid på strumpstickor och det är en riktig fröjd att sticka med lyxiga, vackra stickor som ligger precis rätt i handen. Ett annat tips när det kommer till stickor är att lära sig att sticka magic loop om det där med strumpstickor aldrig känts riktigt bra, det är inget som säger att du behöver sticka strumpor med strumpstickor om det känns som om du har ett plockepinn i händerna.

10. Mitt sista och bästa tips är att använda allt sitt restgarn till sockstickning. Strumpor är det perfekta projektet att leka med färger och mönster, ett par sockor kan aldrig bli för färgglada och det finns ingenting som säger att de ens behöver vara likadana. Jag sparar även ytterst små rester av sockgarn, för även 2 gram räcker till en början på en tå eller en färgglad rand.   





14 kommentarer:

Kerstin sa...

Bra skriven. Jag tänker / stickar mina sockor nästan lika som du ☺.

Anonym sa...

Så oerhört fina socker Du stickar. Önskar att jag hade lärt mig lite mer. Själv stickar jag bara sockor med falska flätor. De små nystan som blir över, brukar räcka till ett par babysockor, så jag använder även dem. Tack för dina fina och värdefulla tips. Med vänlig hälsning från en som lyckats få ihop 37 par vuxensockor och 10 par babysockor sedan maj 2014.

Linnéa sa...

Vilka bra tips, skall definitivt ha dem i bekanting nästa gång jag börjar sticka strumpor :)

Clara sa...

Så många bra tips! Jag skriver under på alla. Dina mönster passar min stickfasthet och fot perfekt, jag behöver inte ändra någonting och det är så skönt :)

Monstermønster sa...

Lister! Jeg elsker lister! Og gode tips, og vakre bilder! Takk for at du blogger!

Anonym sa...

Tack för tips!!! Håller med i det du skriver!!
Sparar också mina små rester, dom passar alltid in någonstans i en sockstickning!!

Iréne i Östersund

Anonym sa...

Tacksam för alla tips och råd. Behöver dem alla! <3 Åse-Marie i Norrbotten

Lisa J. sa...

Vilka bra tips! Och snygga sockar! Tack!

Lisa J. sa...

Jag kom på att jag ville fråga en sak också :)
Sockgarner... Jag tycker också bäst om naturmaterial, men det är det där med hållfastheten... När du stickar tvåändsstickade sockar, använder du garner med nylon i då också?

Dödergök sa...

Jag har stickat tvåändsstickade sockor i rent ullgarn och sen blivit jätteledsen för jag sliter verkligen ut dem på en gång så nu för tiden gör jag inte det. Jag måste ha nylon i mitt sockgarn.

Halldóra sa...

Vilka bra tips :-).
Har du något tips på hur man bäst lagar hål på hälen på stickade strumpor...? (inte under foten, utan på "baksidan" av hälen)...?
/halldora

Anonym sa...

Vad heter mönstret till de översta sockorna?

Maria sa...

Jag är också nyfiken på beskrivning till de översta sockorna, de är riktigt läckra.

Emelie sa...

Hej! Kan du tipsa om några mönster av Nancy Bush, för att lära sig några olika tekniker?
Plus, vilka är dina favorit-strumpstickor och varför?
Ha det gott!
Emelie