tisdag 30 augusti 2016

GaldhöpiggensweaterKAL del 4; blockning

Så här tvättar och "blockar" jag alla större plagg nu för tiden, smidigt och skonsamt för plagget. Det underlättar ju så klart att jag har en gigantisk diskho men ett badkar eller en stor balja funkar lika bra.

 Jag börjar med att fästa alla trådar och sy i knapparna om plagget är en kofta eftersom jag vill tvätta det med knapparna knäppta för att undvika att knäppkanterna hänger ut sig.
Jag fyller upp min stora diskho med vatten som är lite kallare än ljummet och så löser jag ut en liten mängd ulltvättmedel i vattnet. Sen får plagget bada. Jag kramar plagget försiktigt och rör runt lite i badet. Sen tappar jag ur vattnet och fyller på med rent vatten i samma temperatur som det förra.
 När plagget är sköljt drar jag ur proppen och så kramar jag försiktigt ihop plagget till en boll. Det är viktigt att inga ärmar eller andra delar tänjs ut. Jag försöker krama ut så mycket vatten som möjligt utan att vrida plagget.
 Efter det lägger jag ut en stor, tjock handduk på golvet och lägger försiktigt ut plagget i sin rätta form utan att någon del tänjs ut.
 Jag rullar ihop handduken med plagget inuti som en rulltårta och så trampar jag på hela rullen en stund.

Sista lägger jag ut det nu ganska torra plagget på ett plant underlag där det får torka tills det är helt torrt. Om inte plagget har några delar som måste blockas ut, tex spetsdetaljer eller envisa knappkanter så lägger jag bara ut det utan att nåla. Jag stryker bara ut det lätt med handen så att det blir slätt. Om det är extra viktigt eller om jag blir tveksam till storleken mäter jag så att mönstrets angivna mått stämmer. Sen är det bara att vänta! Lycka till med blockningen av din Galdhöpiggen!

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för din beskrivning!