onsdag 3 augusti 2016

Ulmus till alla! (Sista mönstret i Manduzana och Dödergöks sockklubb 2016.)

 Lite semester och lite fönsterrenovering kom emellan men nu finns fina Ulmus till salu på ravelry. Klicka på länken så kommer du direkt till mönstret.
Så här skrev jag om mönstret till sock-klubbens medlemmar;
"Den här gången kommer inspirationen till mönstret från grönskan som i skrivande stund exploderar utanför fönstret. Ulmus betyder alm och sockan har inspirerats av almens stora löv. Ett strukturmönster i mosstickning med hålmönster och resår bildar ett löv med spetsen framme i tån.
Ulmus stickas från mudden och ner och hälen stickas enligt hällappsmetoden.
Några allmänna tips för en lyckad sockstickning:
Håll koll på stickfastheten! Både sockans storlek och garnåtgången kommer att påverkas om stickfastheten skiljer för mycket mot den som mönstret anger. Om du vill testa din stickfasthet stickar du förslagsvis en liten tub i slätstickning för att mäta hur många maskor du får per 10 cm. Men det går också bra att kolla stickfastheten på sulan som är slätstickad när du kommit så långt.
Hälen stickas enligt hällapps-metoden och för att undvika hål längs med hällpappen efter att du plockat upp maskor för foten rekommenderar vi att du stickar de upplockade maskorna vridna på det första varvet.
Efter att du stickat klart dina sockor rekommenderar vi en lätt blockning, antingen bara genom att sockorna tvättas för hand för att sedan få plantorka eller att de får torka på så kallade ”sockblockare”. Blockningen gör så att spetsmönstret öppnas upp och kommer till sin fulla rätt."
Till de här sockorna har Amanda färgat ett utav de mest magiska garn jag någonsin stickat med.
Manduzana Sock BFL Twist innehåller 80% Superwash Blue Faced Leicester & 20% Nylon. Det är ett lite tjockare sockgarn med en löplängd på ca 365m/100gram och twisten är så där riktigt härlig och stunsig, perfekt för mosstickning.
Garnet finns i nuläget i tre färgställningar, originalfärgen "Himmelstrand" (som syns på bilderna) och två till färgsprakande härligt melerade, "Fawkes" och "Pegasus". Klicka på den här länken för att komma till manduzana.se.
1 kommentar:

Linnéa sa...

Äntligen! Har väntat länge på att det skall släppas :)
Jag tänkte fråga om ni har tänkt att göra detta någon mer gång, en ny sockklubben alltså. Ville så gärna vara med, men missade att anmäla mig till Socklubben 2016 :(