lördag 22 december 2007

God Jul!

De här kakorna är sjukt goda. Enligt receptet heter de Hippiedrömmar men jag har arbetat om receptet en hel del. Och självgod som jag är tycker jag att de blev bättre så här.
Som vanligt bakar jag på känn och måtten är inte exakta men jag uppmuntrar er att prova på dem ändå, de är snabb-bakade och som sagt väldigt goda. Jag bakar med mestadels ekologiska ingredienser men det gör man ju som man vill med. Nötter skulle också vara gott i de här kakorna men mannen är nötallergiker så här hemma blir det nötfritt. Kakorna passar även vissa vuxna glutenallergiker som kan äta havregryn. (Min mamma tex.)
Fågelfrö-kakor enligt Dödergök
4 ägg
2 1/2 dl råsocker
100g smält smör
1 dl kokosflingor
ca 3,5 dl blandade frön (solrosfrön, pumpafrön, linfrön,sesamfrön, hampfrön)
ca 2 dl havregryn (eller så mycket som behövs för att få en bra smet som sitter ihop)
ca 100g mörk choklad av bra kvalité
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och råsocker luftigt. Tillsätt det smälta smöret + kokos och frön. Blanda väl, tillsätt så mycket havregryn att du får en ganska fast smet.
Klicka ut i lagom stora högar på plåtar med bakplåtspapper, det blir ca 35 kakor och du behöver två plåtar. Grädda mitt i ugnen 15 till 20 minuter, kakorna ska bli gyllenbruna.
Låt kakorna svalna på plåten.Smält under tiden chokladen i vattenbad och "skvätt" den smälta chokladen över kakorna så att varje kaka får chokladränder.
Förvara kakorna svalt.
Julen har kommit tillgökboet och mannen och jag passar på att ta det lite lugnt tillsammans.
Från början sa vi att vi inte hade plats med någon gran i år men det slutade med att det blev två. :) En liten under trappen nere och en större uppe i sovrummet.

Jag har faktiskt hunnit med ett loppisbesök mitt i allt julpyssel, bla köpte jag två fina pressglasfat att julpynta med på vardagsrummsbordet.
Julklapparna ligger inslagna och väntar på julafton.


Lillgranen under trappan.
Det är något visst med julgrans-sken, det är så mysigt att ligga i sängen på morgonen och känna barrlukt.

Jag hoppas att alla får en riktigt mysig och lugn jul. Jag återkommer i mellandagarna, förhoppningsvis med en färdig candle flame shawl. :)

Stor julkram från oss alla till er alla!

8 kommentarer:

Bim sa...

Åh, nu blev jag nästan baksugen ;) dock har jag nog inte alla saker hemma tror jag... mörk choklad, ja - men inte för bakning... och fiberhavregryn finns ;) rätt socker finns kanske, eller har jag bara pärlsocker i hemma? Hm, får nog gå och kolla i skafferiet och sedan handla lite och sätta någon på att baka :p Någon som brukar älska att baka... själv nöjde jag mig med att göra salta mandlar nyss och jag antar att det blir en dubbel sats innan jul också, mmm... ljuvliga för den som kan käka nötter ;)
Må så gott... värmländskan... kramis, Bim som önskar god jul när hon ändå är inne nu...

Bims Portal!/Sjöbackas blogg

Åsa sa...

Jättegod jul till er och hoppas ni får många julklappar.

Anonym sa...

God jul och gott nytt år!

Anonym sa...

God jul till dig med!

Anonym sa...

Åååh, det där såg smaskigt ut! :)

Hoppas att du för en mysig jul!

Eva S sa...

Tack detsamma!
Eva

Eva S sa...

God fortsättning på julen!
Eva i Lund

Anonym sa...

Livsfarligt goda kakor! Jag klämde utan problem i mig 3 st på en gång! O så nyttiga sen; bara frön o fiberhavregryn - rena hälsokosten. (Smöret tänker jag bort)