fredag 30 oktober 2009

Tvåändsstickning - Vad är det och vad ska det vara bra för?

Jag får många frågor om tvåändsstickning. Många undrar vad det är, andra förstår inte vitsen med det och många många suckar lite trånande om att det ser så svårt ut. Jag tänkte att jag skulle försöka svara på några av frågorna och avliva några myter kring tvåändsstickning.

Vad är tvåändsstickning? En mycket gammal stickteknik som varit utbredd i mellansverige (Dalarna, Värmland, Härjedalen och Jämtland) med sin höjdpunkt kring sent 1800-tal. Tekniken har så klart funnits i hela Sverige och våra grannländer (främst Norge) men nu känns det som att den är ganska hårt förknippad med Dalarna.

Speciellt för tekniken är att man stickar med två trådar (två ändar från samma nystan, en utifrån och en från mitten) och att man stickar varannan maska med varannan tråd. På så sätt bildas en snodd på avigsidan. (Se bilden här nedanför.) Man har garnet i höger hand och kastar det över stickan istället för att lägga det över vänstarhandens pekfinger och plocka upp det med stickan.

Nästan alla som stickar tvåändsstickning är överens om att det går långsammare än vanlig stickning även om man är en van stickare. Frågan som ofta kommer är den rätt naturliga Vad är så speciellt med tvåändsstickning att det är värt det?

Jag kan bara svara utifrån mig själv. Många tycker att man bevarar ett kulturarv genom att lära sig tvåändsstickning och föra kunskapen vidare. Det håller jag med om till viss del men jag stickar först och främst tvåändsstickning för att det är så grymt roligt och att det ger ett utseende som man inte kan få till med vanlig stickning. Ytan blir mindre elastisk och påminner mer om vävt tyg därför är det tex. lättare att brodera på ytan. Genom att man använder sig av två trådar kan man få till ytmönster (krus) som inte går att göra med någon annan teknik.

Vantar blir dessutom bra mycket mer slitstarka och varmare eftersom de blir både täta och "dubbla" av de två trådarna.



En annan anledning till att jag verkligen gillar den här tekniken är att det blir bra mycket snyggare att sticka flerfärgsstickning på det här viset eftersom det inte bildas några flotteringar på baksidan. (Vågvantarna är färdiga och ni ska snart få se dem i ett FO-inlägg.)



En fråga som brukar komma är; Är det inte väldigt svårt?
Jag brukar alltid svara Nej. Jag är redigt trött på alla "fintanter" som går omkring och sprider ut att allt är så svårt hela tiden. Alla kan lära sig tvåändssticka precis lika mycket som alla kan lära sig att sjunga eller steka pannkakor. Sen är det inte säkert att alla fastnar för tekniken men det är ju en helt annan femma.
Bästa sättet att lära sig är att lära sig av en annan person, antingen via någon kurs eller av en person som kan. Jag lärde mig av min underbara fröken när jag gick min textilutbildning för snart tio år sen och efter att jag lärde mig grunderna har jag fortsatt att lära mig själv med hjälp av böcker och att testa och prova.
Jag vill verkligen avliva en anan myt kring tvåändsstickningen som seglivat lever kvar. Jag vet inte hur många gånger som jag hört påståendet att man måste ha z-tvinnat garn när man tvåändsstickar.
Löjligt struntprat och enligt mig bara ett sätt för "fintanterna" att behålla den lite exklusiva mystiken kring tvåändsstickning. Det ska inte bara vara rysligt svåååååårt att sticka, nej det ska dessutom vara svårt och dyrt att få tag på material.
I tvåändsstickningsbibeln, Tvåändsstickat vackert slitstarkt varmt av Birgitta Dandanell, står det inget om att man måste ha z-tvinnat garn, det står att garnet ofta var z-tvinnat förr och att man kunde då beställa z-tvinnat garn från Dalarnas museum. Modellerna i boken är uppstickade i Bergås vanliga s-tvinnade garner.
Jag säger alltid på mina kurser att man ska välja garn som man tycker om i färger och kvallitéer som man gillar.
Jag stickar både i z-tvinnat garn och i vanligt s-tvinnat och ärligt talat har jag aldrig någonsin märkt någon skillnad.


Slutligen vill jag ger er lite inspiration i form av lästips och länkar.
Boken som gäller är just Tvåändsstickat av Birgitta Dandanell. Gå och låna den på biblioteket och uppfylls av inspiration och vördnad inför alla makalösa stickade plagg som formats av arbetande händer för mer än 100 år sen av människor som hade helt andra förutsättningar än vi har nu.
Tvåändsstickningen finns ju så klart också på nätet och ni ska få tre tips av mig.
Först ut är KAL-bloggen Vi två i sommar där samlas många tvååändsstickerskor och delar med sig av färdiga resultat och inspiration.
Sen måste jag länka till två utav mina stickidoler.
Först ut är Kristina som stickar de mest fantastiska traditionella vantar man överhuvudtaget kan fantisera om med tydliga drag av folkkonst och stort hantverkskunnande.
Min andra länk går till Mamma P som alltid får mig att le. Hennes frodiga yllebroderier och dalasvärmerier gör mig alltid imponerd och glad. Hon har dessutom publicerat en tvåändsstickningsskola på sin blogg.
Jag hoppas att ni blir sugna på att läsa och lära er mer om inte annat så hoppas jag att jag har svarat på några av alla era frågor.

27 kommentarer:

Efwa - Medea sa...

Tack för all info! Jag saknar en sak som du lovade visa för länge sedan och det är hur du gör när du flerfärgstickar och har en lös tråd i mönsterfärgen.
Jag har ända tills i våras trott precis som du säger att det är jättesvårt och att man bara kan sticka tvåändsstickning med z-tvinnat garn men när jag gick en helg tvåändsstickningskurs med underbara Berit Westman sa hon att det inte alls var så och de flesta av hennes sockor och vantar var stickade i Visjögarnet.
Så nu försöker jag ibland sticka lite tvåändsstickning även om det kanske går lite för långsamt för min smak. Men vackert blir det.
Tack för all inspiration du ger!!

Dödergök sa...

Medea! Det kommer en liten film med det snart, tänkte att det var lättare att förklara på det sättet. Bra att du påminde mig! :)

Paradiset Kaos sa...

Jag visste inte ens att det fanns något som hette z-tvinnat garn. :-)
Tack för förklaringen vad tvåändsstickning var för något, jag har undrat med inte frågat.
Nån gång i framtiden när jag har tid ska jag prova.
Ha en skön fredag och helg!!!

Susilull sa...

Tack för din lättsamma information.
Jag är nyfiken på tekniken och har ett kapitel i en bok om det. Tror kanske inte det är något som jag fastnar för men det vore roligt att prova. Har också en "fintant" som förklarat lite, men hon var ganska informativ och inte så fin i kanten :-)
Vi får väl som om jag får tummen ur nån gång..

Ha en bra helg!

Katrina sa...

Oh vad spännande, genast blir det biblioteket! :) Tack!

~●Helena Pettersson●~ sa...

Jag har inte stickat så länge än, ca 2år tror jag så jag har fullt upp med att lära mig sticka på "vanligt" vis. Men jag har varit väldigt nyfiken på vad tvåändsstickning är för nåt så jag blev väldigt glad över detta inlägg! :) Tvåändstickning är säkert nåt jag kommer prova i framtiden när jag har lite mer "kött på benen" så tack för all information. :D

Jag blir så glad när du skriver att det inte är svårt! Jag är också väldigt trött på alla nejsägare som är duktiga på att tala om för andra att saker och ting inte går och att allt är så svårt. Bara man tycker det är kul så gör det ju oftast inte så mycket om det är lite svårt ibland för då tänker man bara på hur kul det är att lära sig! :) Jag är så trött på att höra; nej det går inte. Men det är ju så svårt osv..
Tack för att du fokuserar på det positiva i stickningen! :)

Unknown sa...

Tack för de jättefina orden! Jag blir så glad, så glad!
Jag är också fruktansvärt trött på "fintanterna" i tvåändsstickningsvärlden som du skriver om i inlägget. Var kommer de alla ifrån? Jag gick en helgkurs i tvåändsstickning för några år sedan när jag gick hem efter första dagen svor jag på att aldrig mer gå några fler kurser någonsin. Jag stod bara inte ut med fintanternas alla måsten. Det ska ju vara roligt att sticka och vara kreativ!

Mian sa...

Så oerhört vackra saker du stickar!
Jag tittar in på din blogg då och då och njuter av allt det vackra du gör.
Själv är jag fullständigt obegåvad vad det gäller att läsa stickbeskrivningar, rättare sagt jag har aldrig försökt att lära mig - jag har nog inte haft det rätta suget tror jag. Och inte är jag så bra på att steka pannkakor heller :)

Oban sa...

Hej på dig Dödergök. Nu ska jag till biblioteket och låna boken du tipsar om. Sedan får jag kolla på nätet också. Du är en sådan inspirations källa. Man blir så glad när man kollar din blogg.
Önskar dig en trevlig helg.
/Rosa Bonde

Asplund sa...

Vilket bra inlägg - och vilken tur jag har som inte har råkat ut för några "fintanter" (bra ord!) utan bara entusiaster. Så onödigt och dumt att skrämma bort människor från att vilja lära sig en teknik i stället för att uppmuntra. Vad är det för vinst med det? Att man verkar eller känner sig duktigare själv?

Dödergök sa...

Paradiset kaos! Tack för din kommentar, det är alltid roligt att få respons på det jag skriver. Speciellt när det är mycket text och inte så mycket bilder.

Susilull! Våga prova vettja, det är verklgen både roligt och meditativt.

Kattis! Kul att du tyckte det. :)

HELENA-RUTAN! Och tack för din kommentar! Jag tycker att det behövs mer pepp och glada tillrop och inte så mycket sura miner och krångel. Och låt dig inte avskräckas av att du inte stickat så länge, det kan faktiskt vara en fördel. :)

Kristina! Varsågod, jag menar verkligen vad jag skriver, du är värd all respekt och uppmärksamhet för all inspiration du ger.
De där fintanterna är bittra stackare som vill känna sig liiiite bättre än alla andra och då gör man det lättast genom att försöka bli ensam om att kunna en sak, jag förstår inte det där alls. Jag vill ju dela med mig av det jag kan och brinner för.

Mian! Men du är ju jättebra på att sticka mössor ju! ;) Och på att odla chili, alla kan inte vara bäst på allt, men alla kan det är jag helt säker på. Nu blev jag sugen på pannkaka! :)

Oban! Vad kul att jag kan inspirera, trevlig helg till dig med!

Asplund! Jag tror att du slog huvudet på spiken där, egentligen handlar det nog om osäkerhet och lite om småsinthet.

helena@kanske.se sa...

Hej och tack! Framför allt med länkarna till tvåändstickningsskolan, jag har under ett par år fått nöja mig med att göra vantar, och bara kunnat rätstickning, så helt fantastiskt med tipsen! Tusen tack!

Skräddardotter sa...

Hej! Vad glad jag blev över din information. Då kan även jag våga mej på detta. Helst vill jag gå en kurs för någon som kan. Det där med z-tvinnat garn har faktiskt gjort att jag inte ens velat prova på tekniken.Nu skall jag försöka igen efter boken.... skam den som ger sej...Det blir ju så vackert!
Ha en go helg/Lil

Tvärslå sa...

Jag är en usel stickare över huvudtaget MEN gick en nybörjarkurs i tvåändsstickning och jag lärde mej det snabbast av alla som gick kursen och det troligen just för att jag är så usel stickare så det kan tydligen ha sina fördelar :)
Tyvärr kan ju jag tycka att nackdelen med tvåänds är att jag måste verkligen titta vad jag gör hela tiden precis som när jag nålbinder och så då blir det oftast det jag gör.
Men det jag lärde mej på kursen det sitter och ska komma till användning snart för kul är det och fint blir det :)

Sillen stickar sa...

TACK! för så bra förklaring av denna halvmystiska sticktradition. Jag fick vet många matnyttiga saker som jag länge undrat över. Det blir otroligt vackert! Jag måste prova nån gång i livet.
/Sillen

Karin sa...

Tack för detta inlägg.
Och jag håller med - det är inte svårt, bara lite pilligt tills man får öva upp sig lite. Och lite långsammare g¨r det ju, men väldans fint blir det helt klart.
Trevlig helg önskar Karin i Uppsala

Stickfantomen sa...

Väl talat kära Dödergök.
Mera tvåändsstickning åt folket!
Du äger.
Ha det gott!

Anonym sa...

Du smittar och inspirerar till skaparglädje.Jag har haft kurser i korg-glas-porslinsmålning i många år och alltid sagt till mina deltagare att"Alla kan måla" sedan vilka färger och hur stora viftningar man gör med penseln är helt individuellt.
Har aldrig haft någon som inte blivit glad av att skapa.Tack för fin information./Ella.

Beatrice sa...

Du har övertygat mig! Två böcker är nu reserverade på biblioteket och nu skall jag testa igen. Jag testade en kväll på ett stick-café och vi har nog aldrig varit så tysta och koncentrerade =) Det jag minns mest var att garnet snodde sig nåt så enormt men jag kanske gjorde något fel.

Dina halvvantar och vantar är så proffsiga men skam den som ger sig. Jag kanske kan komma en liiiiten bit på vägen.

Tack för all inspiration du ger. Du tillhör absolut gräddan i stickvärlden!

handarbetaren sa...

ååå. jag rodnar. vilka fina ord. tack! Att bli omnämnd av idolen Dödergök tillsammans med idolen Kristina. Det är inte dåligt det :)

och en toppenbra text om tvåändsstickning!

Clara sa...

Tack för all information! Jag har också alltid trott att det var svårt att tvåändssticka, men den myten tog jag ju liksom död på själv genom att lära mig enbart genom böcker. Det går det också!
Det är skönt att veta att det går lika bra med s-tvinnat garn!

Dödergök sa...

Helena! Varsågod och tack för din kommentar!

Skräddardotter! Vad kul att du blev sugen igen på att prova, det var den effekten som jag ville uppnå med inlägget, att väcka lusten till tvåändsstickning.

Tvärslå! Just det har jag märkt på mina kurser också att ibland är det en fördel att man inte har stickat så mycket vanlig stickning innan. Och förressten är du inte alls en usel stickare! :)

Sillen stickar! Varsågod!Och du måste absolut prova, kanske blir du biten kanske inte men det är något alldeles specielt med det.

Karin! Det pilliga kan just vara det roliga, det är ganska skönt att inte allt går så snabbt jämt. :)

Stickfantomen! Jag bugar och bockar kära stickfantom!

Ella! Klart att alla kan allt, egentligen handlar det bara om vad man vill och är intresserad av.

Beatrice! Garnet snor sig, så blir det du gjorde inte fel jag lovar. Att snurra upp garnet då och då hör till tvåändsstickningens små egenheter.

Mamma P! Bara roligt att få hylla den som hyllas bör! :)

Clara! Varsågod! Klart man kan lära sig själv också men det finns inte så himmla mycket material för den som vill synd nog, borde kanske skriva en rebellisk tvåändsstickningsbok. ;)

Bluewhiskey sa...

Jag är absolut en av dom som suckar trånande.. Men det får jag nog fortsätta med ett tag till, jag är för feg :p

Frugan sa...

Det här var precis vad jag behövde läsa! Har länge vart sugen att lära mig, men har alltid tyckt att det verkar alldeles alldeles för svårt! Har länkat till det här inlägget i min blogg.

Fortsätt att sprida sådan uppriktig skapargläde, du är är en stor inspirationskälla för många!

/Sara

Anonym sa...

Jag gick en kurs i tvåändsstickning på ABF huset i Stockholm, det var mycket bra och billigt! Nu har läraren jag gick för kurser i lite roligare skärgårdsmiljö. Helgkurs med helpension för en billigt slant. Se http://www.stickkurs.se Jag vill gå igen..

Sara sa...

Tackvare tips från anonym på din blogg hittade jag en kursen i tvåändsstickning hos stickkurs.se. Perfekt - en riktig husmorssemester!

Svea sa...

Två ändå stickning är kul
Lärde mig ur boken du nämnt, jag lånade den av misstag, hahaha.
Spinner eget garn av ull från Samojedhund, tvåändsstickar sockar och vantar. Mycket varma och vindtäta.
Har inte provat monster stickning ännu!
Kul att du skrivit om detta! 👍👍👍