måndag 29 januari 2018

Sticknostalgi

 När jag har svårt för att sova brukar jag tänka på vad jag vill sticka, ganska dumt egentligen för oftast får jag bara ännu svårare att somna då. Men det är som det är med den saken. För några dagar sen när jag inte kunde sova kom jag att tänka på det gamla fin fina klassiska mönstret Monkey socks och att jag verkligen borde sticka ett par nya. Jag hade en påbörjad härva Andromeda från Manduzana i färgen Gök i min restgarnslåda och det blev en väldigt rolig stickning. Eftersom min hjärna funkar som den gör började jag tänka på andra gamla godingar från låt oss säga 2006-2012 jag har bland mina favoriter på Ravelry. Både såna jag stickat förut som Monkey (som jag säkert stickat 5 par av allt som allt) och såna som bara funnits där väldigt länge på "att sticka någon gång"-listan utan att de någonsin blivit stickade.

Igår gick jag igenom mina favoriter på Ravelry och hittade en hel hög såna mönster, såna jag aldrig stickat men som funnits bland mina favoriter jättelänge. Och plötligt fick jag ett enormt sug att utmana mig själv lite. Till att börja med skrev jag ut tre sockmönster och letade fram sockgarn från stashen som skulle kunna passa. Jag tänker att det här ska bli min OS-stickning men det kan också vara så att det här projektet lockar så mycket att jag tjuvstartar. Jag säger till att börja med för jag hittade många gamla klassiker som fortfarande håller och inte bara sockor. Vem vet, 2018 kanske blir ett år av sticknostalgi?

De här mönstren kommer jag börja med; Owlie från 2011 som alla stickade när det bagav sig, jag har aldrig stickat någon form av flätstickade ugglor så det här ska bli kul. Paraphernalia från 2008 som jag velat sticka sen dess, åh vad många gånger jag beundrat dessa sockor men aldrig slagit till! Paragon socks från 2012 som jag tror att jag ska börja med, jag tycker så mycket om att sticka såna här mönster som upprepar samma spetsmönster över hela sockan.

Har du några gamla favoriter som förtjänar att dammas av?


7 kommentarer:

Heidi sa...

Vissa sockmönster blir aldrig för gamla:) Monkey är ett av mina favoritmönster, men nu har jag så många andra i min stickkö på Ravelry, så det är tveksamt om det blir några fler Monkeys de närmaste åren. Men sockor lär det bli fler av eftersom jag gillar stickade sockor då jag har kalla golv inomhus.

Det som står högst upp på min lista just nu är Kathrine of Aragone och Fair Isle Short Row Pullover. De har båda funnits med i min stickkö i åratal utan att jag kommit till skott. Men nu har jag en idé om hur jag skall kunna sticka dom och få dom att se samtida ut:)

Anonym sa...

Trevligt med påminnelser om gamla godingar, de håller än. Själv har jag en favorit schal med ugglor i rad, stickade i grå toner av tosh, Hogwarts express (mönster Ravelry). Ska bli kul att se ditt slutresultat av memory lane./Anne

Helga sa...

Vad kul att du också tänker på stickning när du inte kan sova. Det är en av mina mest avkopplande saker att tänka på! 😊 jag har inte stickat efter så många mönster men är sugen på att återskapa 1 eller 2 av mina egna skapelser!

Cecilia N sa...

Jag har suttit och funderat på monkey också. Jag har aldrig gjort dem, men minns att alla var så förtjusta.

Nu stickar jag ett par kai-mei, fast utan spetsmönstret. Jag gör resår 2r, 2a istället där.
Jag är lite småskeptisk till hål och till flätor på sockor.
Mina fötter har många idéer om hur man skaffar sig sår, blåsor och tryckskador utan att jag behöver förse dem med idématerial.

Liisa sa...

Monkey är en favorit! Men en klassiker som jag har tänkt damma av är pomototoumous (jahaja det blev inte rätt den här gången heller...), också Cookie A i Knitty.

Petronella sa...

Jag gillar Echoes from Karelia, en snygg socka med både flerfärgsstickning och fläta. Har stickat flera par. Så måste jag säga att ditt mönster Fårbacken är ett stående inslag i min sockstickning. Den är fin på alla fötter!
Nu känner jag att jag måste testa Monkey också :)

pia sa...

Socks on a plane är ett mönster som jag återkommer till hela tiden. Jag kallar den bock snake on a plane.