måndag 2 maj 2011

Pippi goes halvvantar

Mönster; Eget väldigt simpelt. Se nedan.

Garn; Cascades 200 wool i blått och och vitt och lite Kampes 3-trådiga i grått. Inte mer än 50 g allt som allt.

Stickor; 4mm, 5 st strumpstickor.

Tillbehör; En snutt restgarn och en bra stoppnål.

Storlek; unisex large

Tidåtgång; Två kvällar med hyfsad mycket sticktid.


Lägg upp 40 maskor med grundfärgen och sticka över alla på en sticka, vänd och sticka ett rätt varv till samtidigt som du fördelar maskorna över 4 stickor (10 på varje). Slut arbetet till en ring utan att vrida det och sticka 4 räta varv med grundfärgen. Lägg nu in ett Pippi-mönster enligt bilderna, mina Pippi-bårder stickas över 6 varv och varieras med två olika mönsterfärger. Mellan varje Pippi-bård är det 5 varv med mönsterfärgen.
När du har stickat ditt skaft så långt du vill ha det börjar du ökningarna för tummen. På höger vante ökar du en maska på var sida om tredje stickans andra maska och på vänster vante på var sida om näst sista maskan på den andra stickan. Du ökar på vart annat varv och kilen växer så att du på nästa varv ökar på var sida om tre maskor sen på var sida om fem osv. Om man vill kan man markera ut var tumökningarna ska göras med hjälp av stickmarkörer.När du har 13 maskor i kilen stickar du 4 varv utan ökning. På nästa varv stickar du dig fram till de 13 maskorna i kilen, sätter dessa på en lös tråd, lägger upp tre nya maskor ovanför tumhålet (Du har nu 12 maskor på den stickan där du gjort tumhålet) och stickar sen vidare varvet ut. På nästa varv minskar du två maskor ovanför tummen så att du har 10 maskor/sticka igen.
Sticka nu så långt du vill. Avsluta med grundfärgen och sticka ett avigt varv, ett rätt varv, ett avigt varv och maska av rätt.
Plocka upp 15 maskor för tummen, de 13 på tråden och två nya i tumgreppet och sticka 4 varv, avsluta sen på samma vis som du gjorde för handen. Fäst alla trådar och tvätta upp vantarna, låt torka och vips har du ett par halvvantar med Pippi-mönster.
Pippi in action!

14 kommentarer:

Manduzana stickar sa...

Jättefina! Jag ska absolut göra ett par egna när tid finns :)

Unknown sa...

Toppenprojekt till restgarner!
Enkelt är snyggt!

Fru Purjo sa...

Så fina! :)

Jag är mycket svag för halvvantar. Har helt slutat använda "vanliga" vantar. För det är ju så himla smidigt att ha fingrarna fria. Snyggt är det också

Ulla sa...

Borde bli fina vantar också

Anonym sa...

Toppenfina. Tack för beskrivningen.
Kerstin

Bluewhiskey sa...

Fränt! Det där lär hamna på stickorna. När tid finns :s

Titti sa...

Jättefina! Vad effektfullt det var när det inte var de "vanliga" pippifärgerna!

Anonym sa...

underbart retro fina ;)
/dennisa

Dödergök sa...

Tack för all fin respons på mitt enkla lilla mönster. Skicka gärna en länk om ni stickar egna Pippi-vantar!

Anonym sa...

Jättefina, kommer att sticka ett par av restgarn och Tack för beskrivningen.Christina

Anonym sa...

Tack för en lättförståelig beskrivning på hur man stickar den här typen av tumme. Har inte lyckats förstå tidigare hur ökningen görs.

kattis sa...

underbara vantar, gjorde mina egna här idag, varma med

Helen sa...

åh så fina! Hur många maskor tror du man ska testa med om man vill sticka till en 6-åring? Skulle bli en sån bra present när hon fyller :) Har stickat en del lovikka vantar innan men är sugen att testa något annnat..

Mian sa...

Hittade ditt inlägg när jag Googlade efter pippimönstrad tröja med huva.
Ååååå så fina dessa är!