tisdag 9 juni 2015

Hjälp!

Jag har länge tänkt köpa mig en ny kamera men pga fattigdom och misär så har det inte blivit av. Men nu så tänker jag ta mig råd när skatteåterbäringen kommer.
Fast jag har noll koll på vad jag ska köpa och jag får alltid lite panik i teknikaffärer så jag behöver er hjälp. Vilken ska jag köpa egentligen? Och vilken ska jag undvika? Vad har du för kamera, objektiv mm, vad är bra/dåligt med den?

Jag vill ha en kamera som är lätt att använda, det ska funka att använda autoinställningar innan jag lärt mig att trixa med den. Jag vill ta bilder på folk och djur och stickat och en och annan närbild på nykläckta kycklingar.
Jag är rätt bra på att testa mig fram till saker och läsa instruktioner men den ska vara användarvänlig.
Jag har aldrig ägt nån systemkamera och har ingen erfarenhet av att fota med olika objektiv och grejer så jag vill ha nått lätt helt enkelt.
Men det är en stor investering så jag vill att det ska vara bra grejer som håller och funkar länge.
Prisklassen jag tänker mig är 5000-6000 men det kanske är att vara naiv, jag vet inte.
Överös mig med dina bästa tips!

7 kommentarer:

Clara sa...

De flesta brukar antingen gilla Canon eller Nikon, och jag tillhör de Canon frälsta så tipsar såklart om en sån :P. Jag skulle köpt Canon eos 700d, den kostar ca 5500kr hos Scandinavian photo (som är en jättebra affär om du ska köpa på nätet, jättetrevliga att ha att göra med). Överlag tycker jag alltid att det är bäst att köpa de näst senaste modellerna, tex 700d istället för den dyrare och nyare 750d. Jag hade en tidigare modell av samma kamera, 400d, men har nyss bytt upp mig till en fullformatare. Var iaf supernöjd med den!
Till 700d skulle jag köpt det här objektivet: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/1556569/canon/ef-50-1-8-ii som är extremt prisvärt, ett litet fast objektiv som har jättestor bländare (så att det blir suddigt i bakgrunden och går att fota i mörka miljöer).
Jag älskar att fota men avskyr att läsa om tekniska produkter, men lite har jag iaf snappat upp under åren, så du får gärna fråga mig mer om du vill :)

Clara sa...

Okej gick tydligen igång på det här, så länkar till kamerahuset också: http://www.scandinavianphoto.se/produkt/1003878547/canon/eos-700d-kamerahus

Dödergök sa...

Visste att jag kunde lita på dig! Ska ägna kvällen åt att läsa på. (Snark men å så viktigt.)

Anonym sa...

Jag fotar helst med nikon. Jobbar och fotar på en tidning. Jag tycker denna är helt ok. http://www.netonnet.se/art/foto/systemkamera/nikon/nikon-d320018-105vrsvart/171616.3301/

Jag fotar både med denna och även med nikons mycket dyrare. Men detta är en helt ok, kamera. Det viktigste egentligen är att tänka på hur mycket zoom det är. Det finns 18-55 , 18-200 och denna som är 18-105. En sak att tänka på är att det kan vara väldigt dyrt att köpa ett objektiv senare. Så detta är en bra kamera i prisklassen under 5.000 men ett hyfsat objektiv som är väldigt allround. Jag tänker att du vill kunna zooma in hönorna för närbilder.
Sedan finns det väldigt bra kompaktkameror också.

Anonym sa...

http://www.test.se/kompaktkameror/testvinnare/
Eller
http://www.test.se/systemkameror/

kråkspark sa...

Min man är utbildad fotograf och har alltid kört med Nikon ( 300 eller nåt ditåt och en massa objektiv som väger 100 kg minst) När jag skulle skaffa kamera ville jag ha en bra kamera men inte så stor och tung som systemkamerorna ofta är men ändå inte en liten enkel "kompaktvariant". Vi köpte då en Leica D5 lux och den är verkligen skitbra! Den har många bra funktioner och en fantastisk optik. Den senare modellen D6 är ännu bättre för den gör NEFbilder som är bra om man jobbar med Fotoshop. Till min kamera följde ett Lightroomprogram med och det funkar bra för mig som inte är proffs. Jag rekommenderar den varmt och ligger nog i den prisklassen som du nämner eller lite till. Lycka till.

Anna sa...

Cyberphoto (www.cyberphoto.se) kan jag rekommendera. Har köpt flera gånger därifrån och är nöjd.